Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2499 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Mart 2015 - 22:38

Sağlık Bakanlığından domuz gribi açıklaması!

Büyüt
Küçült
Sağlık Bakanlığından domuz gribi

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle:

Grip hastalığı ülkemizde özel bir takip sistemiyle izlenmektedir. Bu sistemle gribin ortaya çıkması, yaygınlaşması, azalması gözlemlenip ölçülmekte ve dünya ülkeleri ile birlikte değerlendirilmektedir.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde uzman kişilerden oluşan Grip Bilim Kurulu 2014-2015 grip sezonunu değerlendirmek üzere 26 Şubat 2015 tarihinde toplanarak;

Avrupa Bölgesinde her yıl görülmekte olan mevsimsel grip aktivitesinin ilk vakalarının Ekim ayından itibaren görülmeye başlandığı, Ocak ve Şubat aylarında artarak devam ettiği, ülkemizde de her yıl olduğu gibi bu yılda Aralık ayı ortasından itibaren ilk vakaların görülmeye başlandığı ve İnfluenza vaka sayılarındaki artışın, beklenen mevsimsel grip artışı olup görülen grip tiplerinin de Avrupada görülen tiplerle benzer olduğu,

Gerek Avrupada gerekse ülkemizde virüslerin arasında yeni ortaya çıkmış farklı bir virüs tespit edilmediği, bu nedenle, son dört yıldan farklı bir seyir öngörülmediğiö değerlendirmelerini yapmıştır.

Ülkemizin olası bir grip salgınına yönelik hazırlık planı mevcut olup bu plan bilimsel verilerle güncel tutulmaktadır.

Ülkemizde 2014-2015 grip sezonunda Kasım ayından itibaren H1N1 (Domuz Gribi) virüsünün de içinde yer aldığı grip virüsleri görülmektedir. Bu grip virüsleri mevsimsel grip virüsleri olarak adlandırılır ve doğal haliyle her sene dünyanın her yerinde yaygın olarak görülebilmektedir.

Ülkemizde grip hastalığının takibinde;

· 2012-2013 mevsimsel grip sezonunda influenza açısından pozitif olduğu tespit edilen numunelerin yüzde 92,5inin influenza A H1N1, yüzde 4,6sının İnfluenza A H3N2, yüzde 2,7sinin İnfluenza B,

· 2013-2014 sezonunda yüzde 2,5inin influenza A H1N1, yüzde 77sinin İnfluenza A H3N2, yüzde 20,5sinin İnfluenza B,

· 2014-2015 sezonunda ise bugüne kadar laboratuarlara gelen numunelerin yaklaşık yüzde 10unda influenza pozitifliği tespit edilmiş olup şu an için bunların yüzde 38,9unun influenza A H1N1, yüzde 22,7sinin İnfluenza A H3N2, yüzde 38,4ünün İnfluenza B olduğu saptanmıştır.

Grip aşısının özellikle tanımlanmış risk gruplarına uygulanması önerilmektedir. Bu risk grupları; 65 yaşın üzerindekiler, kronik solunum, kalp veya metabolik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerdir.

Değerlendirilen konular neticesinde grip aşısının Eylül-Aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte grip mevsimi Nisan ayına kadar devam ettiği için Mart ayının sonuna kadar aşı yapılabileceği belirtilmiştir. Tanımlanmış risk gruplarının aşıları Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Sivasta hayatını kaybeden vatandaşımızda, dünya genelinde kış mevsiminde yaygın olarak görülen H1N1 virüsü belirlenmiş olup bu durum hali hazırda salgın göstergesi olarak değerlendirilmemektedir.

Grip; ateş, yaygın kas ağrısı, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kusma ve zaman zaman da ishal belirti ve bulguları ile seyredebilmektedir. Bazen klinik tabloya zatürre de eşlik edebilmektedir. Üç günden fazla devam eden ateş, solunum sıkıntısı ve şuur bulanıklığı gibi durumlarda vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.

Gripten korunmak için; grip aşısı ile aşılanmanın yanı sıra sık sık su ve sabunla eller yıkanmalı, öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burun tek kullanımlık kğıt mendille kapatılmalı ve mendil çöp kutusuna atılmalı, mendil yoksa kolun iç yüzüne hapşırılmalı, içinde bulunulan meknlar havalandırılmalı, grip belirtileri olan kişilerin kreş, okul ya da işe gitmeyerek evde istirahat etmeleri sağlanmalıdır.
ANKARA, (DHA)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024