Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3231 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   26 Mayıs 2016 - 19:53

Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye alındı

Büyüt
Küçült
Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye

Son yıllarda kadınları en çok tehdit eden kanser türleri arasında yer alan meme kanseri, Avrupada her yıl 460 binin üzerinde kadında teşhis edilirken 130 binden fazla kadın kanserin ileri evrede olması sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiyede ise kanser tanısı konulan her 4 kadın kanserinden 1inin ise meme kanseri olduğu belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, kanser sıklığının giderek arttığı Türkiyede meme kanserinin kadınlar için çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Eralp, istatistiklere göre; Türkiyede meme kanserinin yüz binde 46 kadında görüldüğünü belirterek tüm meme kanserli hastaların yaklaşık yüzde 10unun ileri evrede bulunduğunu aktardı. Eralp, dünyada en çok 50-70 yaş arasında görülmesine karşın meme kanserinin Türkiyede 40-49 yaş arası menopoz öncesi dönemde daha sık karşılaşıldığını kaydetti.

ÖZEL İZİNLE SGK GERİ ÖDEME YAPIYOR

Türkiye istatistiklerine göre; yüz binde 35 oranı ile kadınlarda görülen kanserler içinde birinci sırayı alan meme kanseriyle ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştiğini anlatan Eralp, şöyle devam etti:

Türkiyede 3-4 aydır kullanılmaya başlanan Pertuzumab, meme kanserli hastaların yaklaşık yüzde 20sinde etkili olabilen akıllı ilaç grubundan bir ilaçtır. İlaç kanserli hücrelerin gelişimini durdurarak hastalığın yayılmasını engelleyebiliyor. Kemoterapi ve bir başka akıllı ilaçla uygulandığında başarı oranı yüzde 80e çıkıyor. İlaç 3 ve 4üncü evrelerde kullanılabiliyor. Üçüncü evre hastalarda şifa şansı, çok daha fazla. Dördüncü evrede aslında hastanın teknik olarak şifa şansı yoktur. Dördüncü evredeki meme kanserinde bile hastaların yarısında 5 yıl ve ötesinde yaşam şansı sağlayabiliyor. Türkiyede özel sağlık sigortası bulunan hastalar tarafından bir süredir kullanılıyor. Yeni uygulamayla ilaç belirli koşulları sağlayan hastalar için SGKnın geri ödemesi kapsamına da alındı. Bizim popülasyonumuzun yüzde 90ı SGKlı olduğu için herkesin ulaşabilmesi açısından çok önemli bir gelişme. Hastaların çok ihtiyacı vardı. Sağlık Bakanlığından endikasyon dışı denilen özel bir izin alınıyor. Bu izinle beraber SGK ödeme yapıyor. Çok yakında bu da belki değişecek.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024