Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3751 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Mayıs 2016 - 12:01

HPV aşısı 1 yıl içinde aşı takvimine alınacak

Büyüt
Küçült
HPV aşısı 1 yıl içinde aşı takvimine

Türk Alman Jinekoloji Derneğinin Antalyada düzenlediği kongrede konuşan Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Köse, HPV aşısının 1 yıl içinde Sağlık Bakanlığının aşı takvimine alınacağını ve aşının 11-12 yaş gurubundaki çocuklara uygulanacağını söyledi.

YILDA 600 KADIN YAŞAMINI YİTİRİYOR

Türkiyede her yıl bin 400 civarında kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu bunlardan yaklaşık 600ünün yaşamını yitirdiğini kaydeden Prof. Dr. Köse, Human Papilloma Virüs (HPV) rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni. Cinsel yolla geçen bu virüs, kadınların yüzde 80inde hayatının bir aşamasında görülüyor. Virüsün görüldüğü kadınların yüzde 1-3ünde kansere neden oluyor. Kansere yakalanan kadınların da yüzde 60ı ilerlemiş bir evrede veya tedavi edilemeyecek durumda karşımıza geliyor dedi.

15-20 YIL ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLEBİLİR

Rahim ağzı kanserinin tarama ve aşıyla önlenebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Köse, şöyle konuştu: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kolon ve meme kanseriyle birlikte rahim ağzı kanseri taramalarını zorunlu kılıyor çünkü bu kanser türü, 15-20 yıl öncesinden tespit edilebilir ve aşıyla engellenebilir. Ancak Türkiyede 10 kadından 1i düzenli kadın hastalıkları uzmanına gidiyor ve 20 kadından sadece birine smear testi yapılıyor. 30-65 yaş arası kadınların 5 yılda bir tarama yaptırmasını öneriyoruz.

AŞI TAKVİMİNE ALINACAK

Rahim ağzı kanserini önleyici HPV aşısının Türkiyede istenilen düzeyde kullanılmadığına değinen Prof. Dr. Faruk Köse, Bunun en büyük nedeni, aşının ücretini insanların cebinden ödemesidir. Aşı 3 doz şeklinde yapılıyor. Her bir doz 225 TL. Toplam 700 TLyi buluyor. Bu konu Sağlık Bakanlığı aşı komitesinde görüşülüyor. HPV aşısı 1 yıl içinde aşı takvimine alınacak. Aşı, 11-12 yaş gurubundaki çocuklara uygulanacak. Toplu alımlarda maliyetinin 15 TLye kadar düşeceğini düşünüyoruz diye konuştu.

İHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024