Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2046 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Nisan 2016 - 15:45

Belirtileri Parkinsonu ele veriyor

Büyüt
Küçült
Belirtileri Parkinsonu ele

Parkinson bir hareket bozukluğu, ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama vücutta katılık, yürümede dengesizlik ile karakterize olan bir hastalık. Dünyada milyonlarca kişi, sinir sistemini etkileyen bu ilerleyici hastalıkla mücadele ediyor.

Emsey Hospitaldan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Biman Chabou, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı:

HER EL TİTREMESİ PARKİNSON DEĞİL

Parkinson hastalığı genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkan, ellerde titreme, dengede bozukluk ve yavaş hareket etmeyle kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak her el titremesi parkinson olarak görülmemeli.  Özellikle ailesel el titremesi olarak adlandırılan ve erken yaşlarda ortaya çıkan el titremelerinde genellikle iki elde birden titreme görülebilir. Bu kişilerde strese bağlı durumlarda ve hareket esnasında elde titreme olur. 

Parkinson hastalarında ise el titremesi, hasta istirahat halindeyken görülür ve bir objeye uzanırken ya da örneğin su içerken bardak tutarken kaybolur. Bunun dışında parkinson hastalarında denge ve duruş bozuklukları da görülebilir. Hareketlerde yavaşlık olurken hastalar yürürken düşebilirler. Ayrıca yüz ifadesinde donukluk, yutma zorluğu, ağızda salya birikmesi, konuşma bozuklukları, koku alma kaybı, el yazısında bozulma ve kabızlık gibi durumlarda Parkinson hastalarında görülebilir.

Hastaların çok büyük bir kısmında ellerde titreme görülmesine rağmen her el titremesi parkinson olarak görülmemeli.  Ancak kişilerde görülen el titremesinin nedenleri de mutlaka araştırılmalı.

TEDAVİYLE YAŞAM KALİTESİ ARTIRILIYOR

Genetik ve çevresel faktörlerin üzerinde durulan Parkinson hastalığının nedeni henüz tam olarak bilinmese de araştırmalar devam ediyor. Parkinsonun tedavisindeki ilk amaç, hastanın günlük yaşam aktivitelerinde ve hareketlerinde hem konfor sağlamak hem de yaşam kalitesini yükseltmek olarak öne çıkıyor.
Hastalığa neden olan beyindeki dopamin azalması, hastalığın ortaya çıkışında rol oynuyor.  Tedavinin temel amacı da a ağız yoluyla ilaçlar alarak vücuttaki dopamin ihtiyacını karşılamak.

Parkinson hastalığının esas belirtilerinden olan titreme, hareket yavaşlığı veya kas sertliği erken dönemlerde parkinson ilaçlarıyla tamamen düzelebiliyor veya büyük ölçüde azaltılabiliyor. Hastanın yaşı, parkinson evresine göre ilaç doz ayarlaması uzman doktor tarafından yapılmalı. Belli kriterlere uygun hastalarda DBSde (Deep Brain Stimulation) uygulanan tedavi seçenekleri arasında.
 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024