Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2468 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Mart 2015 - 12:56

Yarın astronomik olaylar günü!

Büyüt
Küçült
Yarın astronomik olaylar

 20 Mart Cuma günü 1 değil, 2 değil, tam 3 farklı astronomik olay yaşanacak.

Astronomlar ve gökyüzü fotoğrafçıları büyük bir heyecanla 20 Mart Cuma gününün gelmesini bekliyor. Zira o gün uzun yıllar sonra ilk kez tam Güneş tutulması yaşanacak ve akabinde de Dolunayın Dünya ya hayli yaklaştığı ve Süper Ay denilen olay gerçekleşecek. Ancak hepsi bu kadarla kalmıyor. O gün aynı zamanda Kuzey Yarımkürede baharın başlangıcını müjdeleyen ekinoksun da başlangıcına denk geliyor.

Aslında bu 3 olayın birbiriyle direkt olarak alakası yok. ancak her birinin yaşanması zaten başlı başına ilgi çekici. Bu yüzden de 20 Mart Cuma günü (ve gecesi) gözlerimizi göğe dikmemiz için yeterince sebep var.

İşte 20 Martta yaşanacak 3 doğa olayı:

1.  Tam Güneş tutulması (Türkiyeden yüzde 40 kapalı olarak izlenecek)

 

Ay o gün Dünya ve Güneşin arasına girecek ve Ayın gölgesi Dünyanın üzerine düşecek. 20 Mart Cuma günü yaşanacak Güneş tutulmasında Güneş tamamen Ay tarafından kapanacak, ancak Türkiyede bu durum tam olarak görülemeyecek. Tam tutulma Norveçin açıklarındaki adalarda gözlenirken, Avrupanın güneyine doğru indikçe tutulma, parçalı tutulmaya dönüşecek. Bu yüzden Türkiyede tutulma ancak Güneşin yüzde 40ı kapanacak şekilde gözlenebilecek. O gün hava koşulları uygun olduğu takdirde, tutulma Türkiyenin her yerinden izlenebilecek. İzmirde tutulma 10.48de başlayacak ve 12.55de bitecek. Tutulma ortası, yani Güneşin en fazla kapanacağı an ise 11.51de yaşanacak.

2. Hilal de olsa Süper Ay

 


En son 11 Ağustos 2014te yaşanan Süper Ay olayı, Ayın hilal ya da dolunay şeklindeyken Dünyaya en fazla yaklaştığı an olarak açıklanıyor. 20 Martta tekrar yaşanacak olayda Ay hilal şeklinde olacak. Bu gök olayı Ayın dolunay şeklinde gerçekteştiği zamanlarda dolunay normalden çok daha büyük ve parlak şekillerde görülüyor. Daha sonraki Süper Ay olayları sırasıyla Ağustos, Eylül ve Ekimde yaşanacak.

3.  Gece ve gündüzün eşit olması

 

21 Mart tarihi Kuzey Yarımkürede baharın başladığı, gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günü olarak bilinir. O gün Dünyanın her yeri eşit miktarda Güneş ışığı alır ve Güneş ışıkları Dünyaya dik şekilde düşer. Ancak Güneşin ekvator çizgisine tam olarak dik geldiği o ilk an, aslında 20 Mart akşamına denk geliyor. İngiltere saatiyle 22:45te Güneş, Dünyanın ortasından geçtiği varsayılan Ekvatora dik şekilde geliyor ve o gün tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanıyor. Türkiye saatiyle ise bu olay 00:45te gerçekleşecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024