Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1851 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Mayıs 2015 - 11:40

Üniversiteyi kırmızı keneler bastı!

Büyüt
Küçült
Üniversiteyi kırmızı keneler

Havaların ısınmasıyla birlikte, kene tehditi bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle, kırsal alanda görüldüğü bilinen keneler, bu kez İzmirde kent merkezinde, hem de Dokuz Eylül Üniversitesinde öğretim üyelerinin odalarını sardı. Dün sabah saatlerinde üniversiteye gelen öğretim üyeleri, odalarının bulunduğu binaya çıktı. Burada dersleri için son hazırlıklarını yapacak olan öğretim üyeleri, pencereleri açınca şoke oldu. Pencerelerinin önleri ile içte kalan bölümlerinin kırmızı renkteki kenelerle kaplı olduğunu fark etti. Öğretim üyeleri hemen aynı binada odası bulunan ve kene konusundaki araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetinden yardım istedi.

Kendi odası da kenelerle kaplı olan Prof. Dr. Çetin, kırmızı renkteki bu kenelerin, Ixodes ricinus türü olduğunu belirledi. Prof.Dr. Çetin, meslektaşlarına bu kene türünün, yoğun olarak bulaşıcı Lyme bakterisi taşıdığı bilgisini verdi. Öğretim üyeleri de keneleri, Prof. Dr. Barbaros Çetinin tavsiyesi üzerine, ilaç kullanmak yerine kağıt parçalarıyla öldürdü. Bu mücadele ile keneleri yok etmek mümkün olmadı.

KENE ARTIK HER YERDE

Kendi meslektaşlarına da uzmanı olduğu kene konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Barbaros Çetin, bu türün yoğun olarak bulaşıcı Lyme bakterisi taşıdığını açıkladı. Kenelerin artık kent merkezlerini bile tehdit eder duruma gelecek kadar çoğaldıklarını söyleyen Prof.Dr. Çetin, Biz hep kırlarda, çimenlerde kenelerin olduğunu biliriz. Oysa ki bunlar, bir kuşun üzerinde buraya yumurta olarak gelmiş. Burada da, yumurtaların düşmesi sonrasında böyle yüzlercesi ortaya çıktı. Bunlar şimdi yeni üredikleri için bakın ne kadar hareketliler. Çünkü beslenmek için kan arıyorlar. Bu türler yoğun olarak bakteri taşıyor. Lyme bakterisi de insanı öldürmeyen ama süründüren bir hastalık. Dünyada ciddi bir tehdit haline geldi. Bugün ABDde bile 25 milyon Lyme hastası var. Bunlar için ülkeler harekete geçti. Bizler de harekete geçmeliyiz dedi.

Pencere önlerindeki keneler

Kenelerden korunma yollarını da anlatan Prof. Dr. Barbaros Çetin, Sakın keneleri ilaçla öldürmeye çalışmayın; çünkü faydası olmuyor. Keneler en eski canlılardan oldukları için bu tür ilaçlara karşı hemen kendilerini geliştirebiliyorlar. Ayrıca kimyasal ilaçlar doğanın yapısına da aykırı. Ben 15inci katta oturuyorum, bana gelmez denmesin. Pencereler telle kaplanmalı dedi.

Taylan YILDIRIM/ İZMİR, (DHA)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024