Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2324 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Nisan 2015 - 10:40

Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir

Büyüt
Küçült
Türkiye ve Türk milleti için yok
Dışişleri Bakanlığından, Papa Franciscusun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin konuşmasının, Türkiye ve Türk milleti açısından yok hükmünde olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katolik aleminin ruhani lideri  Papa FranciscusveErmeni temsilcilerinin, 1915 olayları konusunda Vatikandaki Aziz Petrus Bazilikasında düzenlenen ayinde dile getirdiği ifadelerinin tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmadığı bildirildi.

Açıklamada, Papalık makamına geldiği günden bu yana, dünyada farklı gruplar arasında barış ve dostluğun tesis edilmesini savunduğunu belirten Papa Franciscusun, çekilen acılar arasında ayrımcılık yaptığına, seçici bir bakış açısıyla 1. Dünya Savaşında hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden geldiğine, başta Ermeniler olmak üzere sadece Hristiyanların acılarını öne çıkardığına yer verildi.

Tarihin siyasete alet edildiği bu ayinde, geçmiş yüzyıllarda Anadoludan uzak coğrafyalarda yaşanan büyük acılar ve açılan karanlık sayfalar, bu meyanda sömürgeciliğin zulmü tamamen gözardı edilerek, 1915 olaylarıyla ilgisi olmayan, yüzlerce yıl Anadoluda birlikte yaşadığımız Hristiyan kardeşlerimizin zikredilmesi kabul edilemez denilen açıklamada soykırımın hukuki bir kavram olduğu vurgulandı.

Hukukun koşullarını yerine getirmeyen iddialar, ne kadar yaygın kanaat mefhumuyla açıklanmaya çalışılırsa çalışılsın, iftiradan ibarettir  ifadesine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi: 

Papa Franciscusun konuşmasında Bosna ve Ruandada uluslararası yetkili mahkemelerce soykırım oldukları saptanmış acı olaylar toplu kıyım olarak zikredilirken, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarına soykırım denmesi manidardır. Bu çelişkinin adalet ve vicdan kavramlarıyla izah edilmesi mümkün değildir.

Üzüntüyle görüyoruz ki Papa Franciscusun bugün düzenlenen ayindeki sözleri, 28-30 Kasım 2014 tarihleri arasında ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette ve dönüş yolunda iki tarafın da iyi niyetli olduğunu, uzlaşının gerçekleşmesi için taraflara yardım edilmesi ve halkların uzlaşması için dua edilmesi gerektiğini belirten ifadelerinden ciddi bir sapmadır.

Oysa, Türkiye ziyareti sırasında ve akabinde verilen mesajlardan sonra, bugün düzenlenen ayinde, 1. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden her bir can için Hristiyan, Müslüman, Musevi olduğuna bakılmaksızın dua edileceği ve Tanrıdan rahmet dilenmesi üzerinde bir uzlaşıya varılabileceğini düşünmüştük.

Papanın bugünkü ifadelerinden, gelecek nesillere dostluk ve barış miras bırakmak yerine tarihten husumet çıkarmakta inat eden Ermeni anlatısının etkisi altında kaldığını görüyor ve bu tutumu reddediyoruz.

Papalık gibi ulvi bir makamdan, tarihi olaylar hakkında dini ayrımcılığa ve tek yanlı yorumlara prim verip, tarihten husumet çıkartanları desteklemek yerine, özellikle dünyanın halen içinde bulunduğu hoşgörüsüzlük, ayrışmalar ve çatışmalar ortamında etnik ve dini ayrımcılıkları reddeden evrensel bir dilin inşa edilmesini sağlayacak ortak yaklaşımlara ve barışa hizmet etmesi beklenirdi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 23 Nisan 2014te yayınladığı mesajda yer alan Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi, ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir ifadesi aktarılarak, Her açıdan tartışmalı, önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya Savaşı koşullarında Anadoluda yaşanan acıları tek bir dinin mensuplarına indirgeyerek takdim eden ifadeler Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir değerlendirmesi yapıldı. 

Konuyla ilgili Türkiyenin görüşünün Dışişleri Bakanlığına davet edilen Vatikanın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibelloya aktarıldığı, Türkiyenin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacının da istişareler için Türkiyeye çağrıldığı bildirildi.

A.A





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024