Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2476 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Nisan 2015 - 12:51

Türkiye, Vatikan Büyükelçisini Geri Çekti

Büyüt
Küçült
Türkiye, Vatikan Büyükelçisini Geri
Türkiye in Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, İstanbula geldi.

Papa ın Ermeni iddiaları için soykırım ifadesini kullanmasının yankıları devam ediyor. Türkiye ilk tepki olarak Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacıyı geri çekti. Büyükelçi dün gece İstanbula geldi. 

Paçacı, Romadan kalkan Türk Hava Yolları ın tarifeli uçağıyla saat 22.55 e Atatürk Havalimanı a indi. VİP Salonu daki bekleme alanına geçen Paçacı ın THY in 01.35 e kalkacak uçağıyla Ankaraya gideceği öğrenildi. 

Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı ın, Papa Franciscusun Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerinin ardından istişare için Türkiyeye çağrıldığı bildirilmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLUDAN TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Papa ın soykırım olarak tanınan Bosna ve Ruandadaki olaylara oplu kıyım, hukuken tanınmayan 1915 olaylarına soykırım demesinin çelişkili olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Moğolistanda, Dışişleri Bakanı Lundeg Purevsuren ile görüştü, ardından basın toplantısı yaptı.

Papa ın Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Papa tarafından kullanılan ifadenin hukuki geçerlilik taşımadığını vurguladı. Çavuşoğlu, Her şeyden önce hem Papa hem de Ermeni temsilcilerin yaptığı açıklamalar tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Papa ın 28-30 Kasım 2014te Türkiyeye yaptığı ziyaret sırasında sarf ettiği ifadelerle de ciddi bir şekilde çeliştiğini belirterek, şunları söyledi:

Soykırım hukuki bir kavramdır. Kendi koşullarını yerine getirmeyen bu iddialar tamamen iftiradan ibarettir. Biraz önce Papanın ifadelerinde Müslüman ve Türk ve Hristiyanlar arasında bir ayrımcılık yaptığını vurgulamıştım veya çekilen acılar konusunda... Örneğin Bosna ve Ruanda olayları uluslararası mahkemelerce soykırım olarak saptanmasına rağmen bunlara oplu kıyım diyor ama hukuken tanınmayan 1915 olaylarıyla ilgili soykırım ifadesini kullanıyor. Burada bir çelişki ve ayrımcılık var.

Papa ın bu yaklaşımının kabul edilemeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, Her açıdan tartışmalı, ön yargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve yaşanan acıları tek bir dinin mensuplarına indirgeyen bu ifadeler Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye in Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacıyı istişare için Ankaraya çağırdıklarını anımsatan Çavuşoğlu, bu görüşmeler sonrası atılacak adımların kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

TÜRKİYENİN TEPKİSİ

İsveç e bazı televizyon ve gazeteler, Papa Franciscusun 1915 olaylarını anmak için Vatikanda düzenlediği ayinde sarf ettiği sözlere karşılık Türkiye in verdiği tepkiyi, Vatikan Büyükelçisi Ankaraya çağrıldı başlığıyla okurlarına duyurdu.

İsveç Devlet Televizyonu SVT ve ülkenin önemli gazeteleri Aftobladet, Expressen ve Dagens Nyheterin haberlerinde, Vatikan Büyükelçisi aracılığıyla Papaya sert cevap veren Türkiye yetkililerinin, tepkilerine gerekçe gösterdikleri şu ifadeleri yer aldı:  

Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papanın konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı, bu yapılırken de sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremedik.

Manşetten verilen haberlerin son bölümünde ise Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın resmi internet sayfasından yaptığı kısa açıklamadaki, Ermenistan için Papa ın açıklamaları şans ve ümit verici ifadesine yer verildi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024