Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2692 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2015 - 13:37

TÃœRKÄ°YE AB ÃœLKESÄ° GÄ°BÄ° KABUL EDÄ°LECEK

Büyüt
Küçült
TÃœRKÄ°YE AB ÃœLKESÄ° GÄ°BÄ° KABUL
11 Mayıs zaptı Türkiyeye zıplama yaşatacak

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlunun TOBB Genel Kurulunda müjdesini verdiÄŸi Gümrük BirliÄŸigüncelleme zaptının imzalanmasına sayılı günler kaldı. 11 Mayısta imzalanacak güncelleme zaptı ÅŸimdiden heyecan havası estirdi. Türk ihracatçılar güncelleme zaptı ile zıplama yapacaklarını söylerken, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin önündeki en büyük engelinde ortadan kalkabileceÄŸini söylüyor.

20 YILDIR SIKINTI YAÅžANIYOR

Türk iÅŸ adamları 1995 yılında Avrupa BirliÄŸi ile tam olarak çıkarlar gözetilmeden hatalı bir ÅŸekilde imzalanan Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸmasının uzun yıllardır sıkıntısını yaşıyor. Ã‡Ã¼nkü söz konusu anlaÅŸma gereÄŸi ABnin 3. ülkeler ile yaptığı anlaÅŸmalarda Türkiye dışarıda bırakılıyor. Bu da Türk iÅŸ adamları için ciddi tehlikeler doÄŸuruyor. En son ABD ile AB arasında gündeme gelene serbest ticaret anlaÅŸmasına yönelik Avrupa BirliÄŸi Bakanı Volkan Bozkırın ‘Gerekirse Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasını askıya alabiliriz sözleri ile rest çekmesinin arka planında da bu tehlike yatıyor. Ã‡Ã¼nkü söz konusu anlaÅŸmada Türkiyenin saf dışı bırakılmasının maliyeti Türkiyeye milyarlarca dolara mal oluyor.

MÃœJDEYÄ° BAÅžBAKAN VERDÄ°

Ä°ÅŸte en son Bozkırın resti ile gündeme gelen Gümrük BirliÄŸi ile ilgili yapılan görüşmeler sonuç verdi. Müjdeyi BaÅŸbakan DavutoÄŸlu geçtiÄŸimiz günlerde katıldığı TOBB Genel Kurulunda paylaÅŸtı. BaÅŸbakanın açıkladığı müjdeye göre 11 Mayıs a Brükselde Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi arasında Gümrük BirliÄŸini Güncelleme Mutabakat Zaptı imzalanacak.

TÃœRKÄ°YE AB ÃœLKESÄ° GÄ°BÄ° KABUL EDÄ°LECEK

11 Mayısta imzaların atılacağı ön anlaşmada Gümrük Birliğindeki 4 maddeyle ilgili mutabakata varıldı.

Türkiye taşımacılık sektöründe artık Avrupa Birliği ülkesi gibi kabul edilecek ve kota gibi uygulamalara muhatap bırakılmayacak. 1995 yılında imzalanan anlaşmanın dışında tutulan kamu alımları ve hizmetler sektöründe de Türkiye, AB üyesi bir ülke gibi muamele görecek. Türk müteahhitleri ve şirketleri, AB ülkelerindeki şirketler gibi devlet ihalelerine girer hale gelebilecek. Türkiye, Avrupa Birliği in Serbest Ticaret Anlaşması karar mekanizmalarına artık doğrudan müdahil olabilecek.

Ä°Åž DÃœNYASINI HEYECANLANDIRDI

Özellikle de iÅŸ dünyasını heyecanlandıran geliÅŸme ile ilgili, Avrupa BirliÄŸinin bu zamana kadar Türkiyenin lehine yönelik hiçbir ÅŸekilde iÅŸlem yapmadığını bunun sebebinin ise yıllar önce Tansu Çiller tarafından imzası atılan Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸmasında Türkiyenin 3. Ãœlkeler taraf olmasının önünün kesilmiÅŸ olmasından kaynaklandığını söyleyen Ä°stanbul Ä°hracatçılar BirliÄŸi BaÅŸkanı Zekeriya Mete, ‘Çünkü neden; Kıbrıs Rum Kesimi yüzünden. Ama oysa ki, dünyada sadece Kıbrıs Rum Kesimi yok. Bu ülkelere Avrupa BirliÄŸi rahatlıkla mal satarken, biz satamıyoruz. En büyük sıkıntı bu… dedi.

ZIPLAMA YAÅžANABÄ°LÄ°R!

Mutabakat zaptının çok önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu ve Türkiyenin karar mekanizmalarına doÄŸrudan müdahil olması durumunda zıplama yaÅŸanacağını da söyleyen Mete,  ‘Biz Afrika, OrtadoÄŸu, gibi pek çok ülkeye vergi ödüyoruz. O yüzden ABnin anlaÅŸma yaptığı ülkelerde biz de ciddi anlamda ataÄŸa kalkarız. Türk sanayicisinin, Türk iÅŸadamının cesaretini, hareket kabiliyetini, Türk ekonomisinin son 10 yılda göstermiÅŸ olduÄŸu performansı konuÅŸmamıza gerek yok. Çok iyi ÅŸeyler yapabileceÄŸimizi düşünüyorum. diye konuÅŸtu. (Kenan Biter/Haber7)

500 MÄ°LYAR HEDEFÄ°NDE ENGELLER KALKAR

1995de imzalanan anlaÅŸmadan ötürü zaten Türkiyedeki firmaların çok ciddi maÄŸduriyetler yaÅŸadığını da söyleyen Mete, bu sayede daha rekabetçi ve saÄŸlıklı bir ortam oluÅŸabileceÄŸini belirterek,  hedef koyulan 500 milyar dolarlık ihracata da ulaÅŸmada büyük bir engelin ortadan kalkacağını düşündüklerini söyledi.

Ä°RADELER ORTAYA KONULACAK

11 Mayıs tarihinde Brükselde imzalanacağı açıklanan Mutabakat Zaptının hali hazırda Türkiye ile AB arasındaki mevcut Gümrük BirliÄŸi in güncellenmesi ile ilgili olduÄŸunu söyleyen Ä°ktisadi kalkınma Vakfı Kıdemli Uzmanı Çisil Ä°leri ise, ‘Şöyle ki bu Mutabakat Zaptı Gümrük BirliÄŸi in güncellenmesi için müzakerelere baÅŸlama konusunda Türkiye ve AB tarafı iradelerini ortaya koyacak, aynı zamanda söz konusu müzakerelerin hangi zeminde yürütüleceÄŸinin çerçevesini çizecek. dedi.

MEMNUNÄ°YET VERÄ°CÄ°

Türkiye-AB Gümrük BirliÄŸi in iÅŸleyiÅŸi ile ilgili çeÅŸitli sorunlar yaÅŸadığını ve bunların özellikle iÅŸ dünyasının temsilcileri tarafından sıkça dile getirildiÄŸini de aktaran Ä°leri, ‘ AB in imzaladığı STAlar ve Türkiye in karar alma mekanizmasında yer almaması, taşımacılık kotaları en fazla dile getirilen sorunlar arasında yer alıyordu. Sayın BaÅŸbakanımızın ve Sayın Bakan Zeybekci in açıklamaları Türkiye in bu konudaki endiÅŸelerinin AB ile baÅŸlatılacak Gümrük BirliÄŸi in güncellenmesi müzakerelerinde ele alınacağını gösteriyor. Bu son derece memnuniyet vericidir. diye konuÅŸtu.

2016 YILINDA BAÅžLAMASI BEKLENÄ°YOR

Mutabakat Zaptı ın imzalanmasının ardından Türkiye ile AB arasında Gümrük BirliÄŸi in güncellenmesi müzakerelerinin 2016 yılında baÅŸlamasını beklediklerini söyleyen Ä°leri, Müzakerelerin ne kadar süreceÄŸini ÅŸu anda öngörmek mümkün deÄŸil tahmin edebileceÄŸiniz gibi. dedi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLENECEK

Türkiye in en önemli dış ticaret ortağının AB olduÄŸu ve bu ikili ticari iliÅŸkinin zeminini Gümrük BirliÄŸi in oluÅŸturduÄŸu aktaran Ä°leri, Gümrük BirliÄŸi in güncellenmesinin ticari iliÅŸkilerimizin geliÅŸmesi açısından ne kadar önemli olduÄŸu ortada. Bu ikili ticari ve ekonomik iliÅŸkilerimizin yeni alanları da kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸleyeceÄŸi anlamına gelmektedir. Bunun yanında dünya ticaretinin deÄŸiÅŸen yapısını da dikkate almak gerekir. Bugün AB ve ABD (dünyanın iki büyük ekonomik ve ticari bloÄŸu) gerek kendi aralarında yürüttükleri ticaret anlaÅŸmasında (TTIP) gerek üçüncü ülkelerle yürüttüklerinde sadece mal ticaretini konuÅŸmamakta yatırımlar, kamu alımları, hizmetler gibi alanları da anlaÅŸmalara dahil etmektedirler. Türkiye in özellikle önemli ölçüde etkileneceÄŸi düşünülen TTIPe katılımı açısından da Gümrük BirliÄŸi in güncellenmesinin önemli olduÄŸu çok açık ve net diye konuÅŸtu.

kenan.biter@haber7.com





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024