Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2063 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Nisan 2015 - 12:55

Trafik cezaları 4 taksitle ödenecek

Büyüt
Küçült
Trafik cezaları 4 taksitle

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemeyle ekonomik durumu uygun olmayan sürücülere kesilen trafik cezalarının, biri peşin 4 taksit halinde ödeme imkanı getirildi. Ölümlü kazalara asli kusurlu olarak neden olan sürücülerin ehliyetine mahkeme kararı ile bir yıl süreyle el konulacak. Yeni çipli ehliyetlerinin bedeli ise 15 lira olarak belirlendi. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan sürücülerin ehliyeti 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacak.

GAZİLERE PARK KARTTI

Trafik Kanununda yapılan değişikler dikkate alınarak ilgili yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Değişiklikler, dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürülüğe girdi. Buna göre, talep etmeleri halinde kendilerine ayrılmış park yerlerinden istifa etmeleri için engellilere ve gazilere park kartı verilecek. Düzenleme ile sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş ve öğrenim şartlarında değişiklik yapıldı. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet alacaklarda aranan yaş şartı 17den 16ya, C, D, E sınıfı sürücü belgesi alacaklarda 22den 21e düşürürken, D ve DE sınıfı ehliyet alacaklarda ise 22den 24ye yükseltildi. Yönetmenliğe getirilen ek madde ile ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alacaklar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek.

UYUŞTURUCUYA 5 YIL

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan sürücülerin ehliyeti 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacak. Bir yıl içinde 3 defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerinin süresiz olarak iptal edilmesi hükmü değiştirildi. Bunun yerine, Toplam 100 ceza puanını üçüncü defa aştığı tespit edilen sürücüler bu konuda düzenlenecek bir tutanakla Sulh Ceza Hakimliklerine sevk edilir ve mahkeme kararına göre işlem tahsis edilir hükmü getirildi. Sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları kullanan, uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanan, uyuşturucu-uyarıcı maddeler ile alkol testi yapılmasına karşı çıkan sürücülere idari para cezası dışında 20 ceza puanı uygulanacak.

Ekonomik durumu uygun olmayan sürücüler kesilen cezaları taksitler halinde ödeyebilecek. Bu durumdaki sürücüler bir ay içerisinde ilgili vergi dairesine başvuracak. Vergi daireleri ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir yıl içinde ve dört eşit taksitte ödenmesine karar verebilecek. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek.

Ehliyet sayısı 17ye çıktı

ESKİ yönetmelikte F, G ve H sınıfı ehliyet alacaklar için ilkokul, diğer sınıflarda ise en az ortaokul ve ya 8 yıllık temel eğitimi bitirme şartı aranıyordu. Değişiklik ile tüm ehliyet sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olma şartı getirildi. Sürücü belgesi sınıfları 10dan 17ye çıkartıldı.

Yeni sürücü belgeleri, M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G sınıflarından oluştu. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı ehliyetler 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl, diğerleri ise 10 yıl geçerli olacak. Süre bitiminden sonra sürücüler tekrar sınava tabi tutulacak. Halen sadece M sınıfı ehliyete sahip kişilerce kullanılan iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikleti artık diğer sınıftaki sürücülerde kullanabilecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024