Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3626 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   25 Mart 2016 - 16:29

Surda 6 bin 300 parsel için acele kamulaştırma

Büyüt
Küçült
Surda 6 bin 300 parsel için acele

Diyarbakırın merkez Sur ilçesinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKKlıların etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralıkta 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçleri operasyonları 9 Martta sona erdirirken, ilçenin 5 mahallesinde halen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Özellikle yasağın uygulandığı 6 mahallede çatışmalar ve operasyon sonrası oluşan ağır hasardan sonra Surun bundan sonra ne olacağı tartışılıyordu.

Bakanlar Kurulunun bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan kararı ile Surda acele kamulaştırma kararı alındı. Kararla, ilçedeki 15 mahallede bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasını karar verildi. Bakanlar Kurulunun bugünkü Resmi Gazetede yer alan kararından şöyle denildi:

Diyarbakır ili Sur İlçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması, adı geçen bakanlığın 16.03.2016 tarihli ve 2988 sayılı yazısı üzerine 2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27nci maddesine göre Bakanlar Kurulunca 21.03.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.

UNESCO Uluslararası Kültür Mirası Listesinde de yer alan tarihi Sur İlçesinde Bakanlar Kurulunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talebi ile aldığı kararla kamulaştırılacak parseller üzerinde Sur Belediyesi binası, bazı oteller, Cemil Paşa Konağı gibi binaların da bulunduğu belirtildi.

ANLI: AMAÇ, SURU TECRİT EDİLMİŞ ALAN HALİNE GETİRMEK

Bakanlar Kurulunun Resmi Gazetede yayımlanan Sur ile ilgili kamulaştırma kararını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı DBPli Fırat Anlı, hükümetin Sur ile ilgili yaklaşımına baştan beri kuşku ile yaklaştıklarını ve alınan karar ile haklı olduklarının ortaya çıktığını anlattı. Surun tecrit edilmiş alan haline getirilmek istendiğini ileri süren Fırat Anlı, şunları söyledi:

Kamulaştırılan yerler arasında Belediyeye ait binalar ve kamusal alanlar da var. Hükümetin derdi Surda insanların yaşayabileceği alanlar yaratmak değil, bölgeyi insansızlaştırmaktır. Bu halkın iradesine yapılmış sivil bir darbedir.  Alınan kararda ne kent dinamikleri, ne Belediyeler ne de STKların görüşü var. Başka bir niyet ve kastın olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı. Amaç, Suru yeniden yaşanabilir bir alan haline getirmek değil, güvenlik ve tecrit edilmiş bir alan haline getirmektir. Başbakan Toledo örneğini vermişti. Oranın açık hava müzesi değil, yarı açık cezaevi projesine dönüştürmek olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı.

Ferit ASLAN / DİYARBAKIR, (DHA)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024