Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1925 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2015 - 14:06

Soner Yalçına Bilal Erdoğana hakaretten para cezası

Büyüt
Küçült
Soner Yalçına Bilal Erdoğana hakaretten para

Gazeteci Soner Yalçın, Kayıp Sicil - Erdoğanın Çalınan Dosyası adli kitabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın oğlu Bilal Erdoğana hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada bin 740 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Soner Yalçın 5 yıl içinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak.

İstanbul Adalet Sarayında bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına Basın yoluyla hakaret suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapsi istenen tutuksuz sanık Gazeteci Soner Yalçın ve şikayetçi Bilal Erdoğan katılmadı. Şikayetçi Bilal Erdoğanı duruşmada avukatı Hatice Özay temsil etti.

MÜVEKKİLİMİN BERAATİNİ TALEP EDİYORUM

Soner Yalçının avukat Togay Topbaşın, Ülkedeki siyasi iklime göre bazen kimin cezalandırılacağı değişse de aslında sonuç değişmez. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) emsal kararlarından dosyaya koyduk. Biz verilebilecek bir mahkumiyet kararınında mutlaka AİHMden döneceğini düşünüyoruz. Emsal kararlar bu yöndedir. Bu nedenle müvekkilim hakkında berat karar verilmesini talep ediyoruz dedi.

SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ

Şikayetçi Bilal Erdoğanın avukatı Hatice Özay ise, Şikayetimiz devam etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme, hakaret suçundan Soner Yalçını 87 gün adli para cezasına çarptırdı. Sanık Yalçının ekonomik durumuna göre günlüğü 20 TLden bin 740 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Soner Yalçın, 5 yıl içinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak. Mahkeme ayrıca bin 500 TLlik vekalet ücretininde sanık Soner Yalçından tahsil edilerek, şikayetçi Bilal Erdoğanın avukatına verilmesini de kararlaştırdı.

SONER YALÇININ SAVUNMASINDAN

Soner Yalçın 3 Martta görülen duruşmadaki savunmasında şunları söylemişti: Esasen ilk söylenmesi gereken iddia makamı dava açarken bir niyet okuyuculuğu yapmıştır. Sözcükler incelendiğinde Bilal sözcüğünün Arapçadan geldiği Belal şeklinde bir temele sahip olduğu ve Türkçe karşılığının da ak-kara ve siyah-beyaz şeklinde olduğu görülürken Berkin sözcüğünün Sağlam, güvenli, zarar görmemiş şeklinde anlamları olduğu belirgin olmakla, burada simgesel olarak bir husustan bahsedilmiştir. Örneğin; Yazarın kendisi ya da huzurdaki vekili kendisine Bilal ya da Berkini kendine yakın görebilir. Bir simge söz konusudur. İki Türkiyeden bahsedilirken, bu şekilde sembolize edilme kullanılmıştır. Yaptığım araştırmaya göre Türkiyede de 106 bin 130 adet Bilal isiminde kişi vardır. Necmettin Bilal Erdoğanın bu simgeyi kendi üzerine alınması şaşırtıcıdır. O zaman geride kalan tüm isimlerin dava açma hakkı mevcuttur. Dolayısıyla Bilal Erdoğana yönelik bir kasıt yoktur. Kitabın bir önceki sayfasında Kemal Kılıçdaroğlunun oğlu ve kızından bahsedilmiştir. Ancak Necmettin Bilal Erdoğanın kendisinden bahsedilmemiştir. Bilalin Tayyip Erdoğanın oğlu olduğu söylenmemiştir. İlgili yazıda Necmettin Bilal Erdoğanın beli yerleri üzerine alınmış olması yazarın meselesi değil, kendisinin meselesidir.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Soner Yalçının Haziran 2014 basım tarihli Kayıp Sicil - Erdoğanın Çalınan Dosyası isimli kitabı üzerine, Bilal Erdoğanın avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulunduğu belirtilmişti. İddianamede, kitabın 328-330 sayfalarında Soner Yalçının davaya konu yazıyı yazdığı ifade edilerek, Gezi eylemleri sırasında ölen Berkin Elvan ile hakkında soruşturma yapılan müşteki Necmettin Bilal Erdoğan arasında, bu iki şahsiyeti Türkiyenin iki simgesi olarak niteleyip bilahare bir karşılaştırma yaptığı belirtilen iddianamede, içerik itibariyle Berkin Elvanın olumlayan özellikleri ilişkin anlatım sonrasında, şikayetçiye olumsuz nitelikteki tersi vasıfların yüklendiğinin görüldüğü kaydedilmişti. Şüpheli Yalçının, yazısında, müştekinin aşağılanıp, küçük düşürüldüğü, alenen hakaret suçunun işlendiği kanaatine varıldığı ifade edilen iddianamede, Soner Yalçının Basın yoluyla hakaret suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyordu.

Serpil KIRKESER / İSTANBUL, (DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024