Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2881 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   25 Mart 2016 - 09:40

Savcı Preet Bharara, iki Türkün daha peşinde

Büyüt
Küçült
Savcı Preet Bharara, iki Türkün daha

Bunlardan birisi, İrana uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi satmaya çalışan Murat Taşkıran, diğerinin ise ABDdeki Alman bankası Deutsche Bank ile ABD Eximbanktan aldığı kredilerde usulsüzlük yapmakla suçlanan Hasan Besneli. Bhararanın hazırladığı iddianamelerle haklarında dava açılan her iki Türkte halen Türkiyede yaşıyorlar.

Başsavcı Bhararanın isteği ile New York Eyaleti Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz ay Türkiyedeki gazetelere verdiği ilanda, Besneliye karşı açılan bir davanın olduğu belirtilerek, Besnelinin belirlenen süre içinde yanıt vermemesi halinde, gıyabında karar verileceği belirtilmişti. Bharara, Hasan Besnelinin, Alman Deutsche Bank ile ABD Eximbankdan aldığı 38 milyon dolarlık kredide usulsüzlük tespit etti.

Hürriyetten Razi Canikligilin haberine göre; Bhararanın 22 sayfalık iddianamesinde sahtecilik, dolandırıcılık ve hile yapıldığına ilişkin ve kredi fonlarında oynama yapıldığı, malların piyasa değerinin fazla gösterildiği, inşaat bütçesi, ve maliyeti ve KDV hakkında yanlış bilgilendirme gibi çok sayıda iddia yer alıyor. Hasan Besnelinin söz konusu kredileri, Darüşşafaka Cemiyeti için İstanbul ve İzmir Urlada yapacağı inşaatlarda kullanacağı bilgisini verdiği kaydediliyor.

40 YIL HAPİS İSTENİYOR

Başsavcı Bhararanın peşinde olduğu diğer Türk Murat Taşkıran, ABDye uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi almak için giriş yaparken Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından yakalanan İranlı Hamit Rıza Haşemiye aracı olma suçlamasıyla aranıyor. Başsavcı Bharara, Türkiyede olduğunu tahmin ettiği ve hakkında suç duyurusunda bulunduğu Taşkıranın yakalandığı takdirde 40 yıla kadar hapsinin isteneceğini duyurmuştu. 2012 yılında açılan soruşturmada bir ilerleme kaydedilmezken, İrana satışı yasak olan karbon fiber maddesini teslim almak için JFK havalimanından ABDye giriş yapan İranlı Hamit Rıza Haşemiyi yakalarken, Murat Taşkıran da uranyum zenginleştirmesi için kullanılan karbon fiberi ABDde temin eden kişi olarak suçlanmıştı. Hamit Rıza Haşemiyi Avrupadaki aracı kişiye gönderdiği mesajlardan yola çıkarak yakalayan FBI, Murat Taşkıranın ise Türkiye ya da Avrupada olabileceğini düşünüyor. Bhararanın yönelttiği suçlara göre Murat Taşkıranın ise yakalandığı takdirde 40 yıl hapis cezası bekliyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024