Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3128 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Kasım 2017 - 12:06

Reza Zarrab: İade etmediler itirafçı oldum

Büyüt
Küçült
Reza Zarrab: İade etmediler itirafçı
Reza Zarrab, dün İran’a yaptırımların delinmesine ilişkin davada elleri kelepçeli halde cezaevi kıyafetiyle tanık sandalyesine oturdu. Zarrab, Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim dedi.

ABD in New York kentinde Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab, dün ilk kez jürili duruşmada hakim karşısına çıktı. Elleri kelepçeli olarak ve turuncu cezaevi elbisesiyle mahkemeye getirilen Zarrab, ifadesini Türkçe verdi.

İRANA YAPTIRIMLARI DELDİM

İrana yönelik yaptırımların delinmesi çerçevesindeki 7 suçlamayı kabul ettiğini duruşmada beyan etti.

İLK İFADESİNDE NEDEN REDDETTİ?

Sözlerine 2016 yılında Florida eyaletinde gözaltına alınması sürecinde yaşananları aktararak başlayan Zarrab, ilk ifadesine ilşikin “Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuk sonrası şoktaydım. Doğru cevapları veremedim. Korkuyordum” dedi.

CEZAEVİNDEN ÇIKMANIN EN KOLAY YOLU İŞBİRLİĞİ YAPMAKTI

Neden ‘itirafçı olduğu sorusuna ise, “Sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yol ABD ile işbirliği yapmaktı. Türkiyeye iade edilmem için avukatlar tuttum. Kabul edilmeyince suçumu itiraf etmeye karar verdim. Cezamın ne olacağı konusunda kimse bana söz vermedi” dedi.

Savcılıkla yaptığı işbirliği anlaşmanın üç koşula bağlı olduğunu söyleyen Zarrab bu şartları, “Tamamen gerçekleri anlatmak, savcılıkla işbirliği yapmak ve bundan sonra hiçbir suç işlememek” şeklinde açıkladı.

İTİRAFÇI OLDUKTAN SONRA OTELDE Mİ KALDI?

İtiraçı olduktan sonra otelde kaldığı iddialarının doğru olmadığını söyleyen Zarrab, İki haftadır FBI gözetiminde Metropolitan Cezaevi de tutuluyorum” dedi. Tutukluyken bir hapishane memuruna rüşvet vermek suçunu da kabul ederek, “Bir memura bana alkol getirmesi ve cep telefonunu kullanmama izin vermesi için rüşvet verdim” dedi.

HALKBANKA NEDEN BAŞVURDU?

Zarrab, savcının, İran yaptırımlarının etrafından dolaşma yapısının neden oluşturulduğu sorusuna, “İranlılar doğalgaz ve petrol satışından elde ettikleri gelirleri kullanamıyordu. 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası ın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptım. İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptım. İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade in de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık” cevabını veren Zarran, 2010-2011de Bank Mellat, 2012 in başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaşmanın bozulması üzerine Halkbanka başvurduğunu anlattı.

MAHMUD AHMEDİNEJAD İLE BAĞLANTIM VAR

İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul eden Zarrab, Aktif Bank a hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağışın aracı olarak Aktif Bank CEOsu ile görüşme ayarladığını söyledi.

T_1

ZARRAB, HAKAN ATİLLA İÇİN NE DEDİ?

Zarrab, aleyhinde tanıklık yaptığı Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında ise “Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi olduğu için kendisini aradım. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu. İran yaptırımlarını ABDye fark ettirilmeden delme konusunda yardımcı oldu” suçlamasını yöneltti.

Halkbank ile ilişkinin nasıl başladığı sorusuna cevap veren Zarrab, Ahmet Alacacı adlı bir kuyumcunun kendisine altın ihracatı yöntemi ve Halkbank a açılan hesapla transferlerin gerçekleştirilebileceğini söylediğini aktardı. Halkbankın önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü ‘fazla ünlü olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, “Eşim Türkiyede ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım. Genel müdür Süleyman Aslan bana ‘Altın ticareti yapmak için fazla popülersin dedi. Buna rağmen bu işi yapmak için ısrarcı oldum” şeklinde konuştu.

Y_3

ZAFER ÇAĞLAYAN İDDİASI

Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin” diye sorulan Zarrab, “Çünkü o ekonomi bakanıydı dedi. Halkbank ile bağlantının kurulması için Çağlayana 45-50 milyon Euro, 7 milyon dolar ve yaklaşık 2,5 milyon Türk Lirası rüşvet verdiğini iddia etti. Çağlayanın ailesine de ödeme yaptığını ileri süren Zarrab, eski bakanın İrana para transferi karşılığında elde edilecek kârı yüzde 50-50 paylaşmak istediğini de söyledi.

SORGULAMA 3 GÜN SÜRECEK

Zarrabı önce savcılar sorguluyor. Ardından Hakan Atilla ın avukatları tarafından sorgulanacak Zarrabın ifade verme işleminin 3 gün sürmesi bekleniyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024