Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2207 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Kasım 2015 - 15:12

Patrik Barholomeous Bulgaristanda kriz yarattı

Büyüt
Küçült
Patrik Barholomeous Bulgaristanda kriz

İkona krizi Fener Rum Patriği Bartholomeosun Bulgaristan gezisinin ilk gününde patlak verdi. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Fener Rum Patriğini üst düzey protokolle karşılayarak bir de Bulgaristanın en yüksek Stara Planina devlet nişanını takdim etti.

Ancak nişan töreninde beklenmedik bir konuşma yapan Bartholomeos, Ortodoks kiliseleri arasında yeniden sıkı bağlar kuruluyor. Ancak eski dönemi de gözden geçirmek gerek. II. Dünya Savaşı sırasında çalınan ve Patrikhaneye ait aziz ikonalar gerçek sahibine iade edilmeli dedi.

TÖRENDE SOĞUK RÜZGÂRLAR ESTİ

Bartholomeosun bu sözleri törende soğuk rüzgrlar estirdi. Bulgar Ortodoks Kilisesi temsilcileri Fener Rum Patriği bizi resmen hırsızlıkla suçluyor. Hlbuki bahsettiği ikonaların gerçek sahibi bizleriz. Asıl Fener Rum Patrikhanesi yüzlerce yıl önce onları bizden çalmıştır tepkisini gösterdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeosun sözleri bir anda siyasi kriz boyutunu aldı. Salı günü Patrik ile randevusu bulunan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, yoğun programını gerekçe göstererek Bartholomeos ile randevunun iptal edildiğini açıkladı.

Bulgar din adamları da Cumhurbaşkanı Rosen Plevnelievin Patrik Bartholomeos ile çektirdiği fotoğrafta yer almayı reddetti. Bulgar din adamların tepkisi nedeniyle Bartholomeosun dün akşam planlanan basın toplantısını iptal ettiği bildirildi.

Bulgaristandaki Ortodoks dini çevreler ise Fener Rum Patriği çıkışına şimdiden Bartholomeos aramızda yeni soğuk savaş başlatmış sayılır demeye başladı.

GÖZLEMCİLER BASKININ DEVAMI DİYE YORUMLUYOR

Bulgaristanda araştırmacılar ve siyasi gözlemciler, Fener Rum Patriği Bartholomeosun iki gün önce sona eren Bulgaristan ziyareti sırasında yaşananları, Bulgar Ortodoks Kilisesi üzerindeki baskıların devam ettiğinin göstergesi olarak yorumladı.

Anadolu Ajansının haberine göre; İstanbuldaki Bulgar Ortodoks Kiliseleri Vakfında yönetim kurulu üyeliği de yapan araştırmacı yazar Bojidar Çipof, Patrikhanenin, İstanbuldaki Bulgar kiliselerine zaman zaman Rum din adamları göndererek ayinlerin Bulgarca değil, Rumca yapılmasını istediğini söyledi. Çipof, En kutsal ayinlerinde bile papaz eksikliğinden İstanbuldaki bütün kiliselerini ibadete açamayan Patrikhane, sıra Bulgar kiliselerine gelince, buralara göndermek için papaz buluyor, hatta Patrik kendisi geliyor dedi.

Siyasi yorumcu Diana Petrova, Fener Rum Patrikhanesinin, Bulgar Ortodoks Kilisesinin ruhani lideri Patrik Neofite sürekli baskı yaparak Bulgaristanın güney bölgelerindeki kiliselerde Rumca ayin yapılmasına izin vermesini istediğini savundu.

155 YILI ÖNCE BAĞIMSIZ OLMUŞTU

155 yıl önce, 1860 yılında İstanbuldaki Bulgar Ortodoks Kilisesinde düzenlenen Paskalya ayininde, Rum patriğinin adının anılmamasıyla başlayan bağımsızlık mücadelesi, Sultan Abdülazizin 1870teki Bulgar Eksarhlığı Fermanı ile başarıya ulaşmış oldu.

Abdülazizin emriyle 1872de Vidin Metropoliti Antim Efendinin ilk Bulgar Eksarhı olarak seçilmesiyle Bulgarlar dini işlerinde resmen Fener Rum Patrikhanesinden ayrıldı.

Abdülazizin fermanına rağmen Fener Rum Patrikhanesi, Bulgar Ortodoks Kilisesinin bağımsızlığına karşı çıktı.

Patrikhane, 1945 yılında Bulgar Kilisesinin bağımsızlığını tanımak zorunda kaldı. Bulgaristanda kilise temsilcileri, Fener Rum Patrikhanesinin kendilerine yönelik 155 yıldır sürdürdüğü baskıları bugün de devam ettirdiğini ifade ediyor. 

Hürriyet





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024