Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2254 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Mart 2015 - 08:41

Paralelin örtbas ettiği dosya raftan indirildi

Büyüt
Küçült
Paralelin örtbas ettiği dosya raftan
Güncel Haberleri › Paralelin örtbas ettiği dosya raftan indirildi haberi 2007de Gülenin kardeşinin de aralarında bulunduğu 84 kişinin cinsel istismarına maruz kalan ve o tarihte 15 yaşında bulunan S.Önün takipsizlikle sonuçlanan soruşturma süreci, zaman aşımına 6 ay kala yeniden başlatıldı. Utanç dosyası parça parça kapatılmıştı.
Star - Ankara

Erzurumda 2007de ortaya çıkan ve mahkeme aşamasına getirilmeden kapatılan tecavüz skandalının dosyası ‘paralel yapı soruşturması kapsamında yeniden açıldı. STARın kamuoyunun gündemine getirdiği soruşturma Erzurum Başsavcılığı tarafından zamanaşımının dolmasına yaklaşık 6 ay kala başlatıldı. Başsavcılık, Fethullah Gülenin kardeşi S. Gülen ve çocuklarının da adının geçtiği cinsel istismar ve kişi hürriyetini kısıtlamak suçlarından yürütülen soruşturmaların hukuka aykırı olarak örtbas edilip edilmediğini araştıracak.

Kızlar yurtlara dağıtılmıştı

Fethullah Gülenin geçen yıl sonunda vefat eden kardeşi S. Gülen ile iki oğlunun da aralarında bulunduğu 84 kişinin fiili livatasına maruz kaldığı iddia edilen S.Ö, gizli tanık kapsamında korumaya alındı. Olayın açığa çıkmasıyla birlikte başta S.Ö. olmak üzere 17 kız farklı illerdeki yurtlara gönderilmişti. Erzurum Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, iddiaları araştırmak üzere çalışma başlattı. Olay sırasında 15 yaşında olan S.Ö, şimdi 23 yaşındı.

Paralel yapı soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçmişte bazı soruşturmaların paralel yapının hedefleri doğrultusunda açıldığı, bazılarının da özellikle kapatılmaya çalışıldığı iddialarını da araştırıyor. Bu kapsamda, dosyaya ilişkin şüpheli işlemler ve gelen yeni bilgiler üzerine 2007de Erzurumda açılan ‘küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz soruşturması da incelemeye alınmıştı.

Dönemin valisi araya girdi

29 Ekim 2007de polise başvuran 15 yaşındaki genç kızın tecavüz iddiası üzerine başlatılan soruşturma sürecinde eksiklikler ve şüpheli işlemler tespit edildi. Olaydan sonra başka bir şehre nakledilen genç kıza ulaşan yetkililer, mağdurenin şikayetini yenilemesi üzerine dosyayı, yeniden incelenmek üzere Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Başsavcılığın talep yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Müşteki S.Önün dönemin valisi ve vali yardımcılarının araya girmesi üzerine acele usullere aykırı olarak başka bir ile gönderildiği, soruşturmaların seyrinin değiştirilip kapatıldığı, bu durumun kamu oyunda paralel yapı olarak bilinen örgütlenmenin bir faaliyeti olduğu, örgütü yöneten Fethullah Gülenin kardeşi S. Gülen ve çocuklarının da adının geçtiği cinsel istismar ve kişi hürriyetini kısıtlamak suçlarından yürütülen soruşturmaların hukuka aykırı olarak kapatıldığı, açılan davanın gereği gibi yürütülmediği, örgütlenmenin bu soruşturmayı kapatmak için adli ve idari kamu görevlilerine baskı uygulandığı ve örgütün bir faaliyeti olduğu iddia edildiğinden, mahkemenin dava dosyası ve soruşturma evrakında hukuki ihlal tespit edilmesi halinde, bu hukuki ihlalin kaynağının araştırılıp, örgütlü bir yapı tarafından adli ve idari kamu görevlilerine tesir edilerek, bu sonucun elde edildiğine dair delil bilgi ve belge elde edilmesi halinde, sonucunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi rica olunur.”

PARÇA PARÇA DOSYA KAPATILDI

Erzurumdaki tecavüz dosyasının savcılarının değiştirilmesi, soruşturmanın önce ikiye, ardından üçe bölünerek ve ayrı numaralar verilerek yürütülmesi, ilk dosyada tutuklama kararları verilmesine rağmen diğer dosyaların mahkeme aşamasına getirilmeden ‘takipsizlik kararıyla kapatılması şüphe çekti. Bu sırada ‘dosyanın paralel yapı için önemli bir isme uzanması nedeniyle kapatıldığı yönünde gelen bilgi üzerine, soruşturma süreci incelendi.  Önemli ismin, dosyada şüpheli olarak ifadesi alınan ‘Gülen soyadlı iki kişi olabileceği değerlendirildikten sonra derinleştirilen incelemede, bahsedilen kişilerin Fethullah Gülenin 1 Aralık 2014te 72 yaşında vefat eden kardeşi S.Gülen ile oğlu S.Gülen olduğu belirlendi. Koruma altına alınan S.Önün de şikayetini yenilemesi ve aynı isimlerle ilgili aynı bilgileri tekrar etmesi üzerine, dosyanın yeniden açılmasına karar verildi.

TECAVÜZ SKANDALI NEYDİ?

Türkiye, 15 yaşındaki S.Ö. ile 31 Ekim 2007de tanıştı. O günün haberlerinde, “S.Ö. ile zorla cinsel ilişkiye girdikleri iddia edilen 6 kişinin mahkemece tutuklanarak cezaevine konulduğu” bilgisi yer aldı.Soruşturma dosyasına göre olaylar şöyle gelişti: 29 Ekim 2007de sabaha karşı saat 03:00 sıralarında Erzurum Dadaşkent Polis Merkezine gelen S.Ö adlı genç kız, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla tecavüze uğradığını belirterek şikayetçi oldu. Genç kız, acil koruma kararı alınarak Nenehatun Kız Yetiştirme Yurduna yerleştirildi.

Genç kızın polis merkezinden sonra, iki ay içinde 5 kez ifadesi alındı. Bu ifadelerinde kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği yeni isimler veren S.Önün, bu kişilerle ilgili bilgileri ayrıntılı olarak anlatması, tekrar ifadelerinde de aynen yinelemesi üzerine, uzmanlar “şüpheliler hakkında acil işlem yapılması” yönünde rapor verdi.

Ancak bu aşamadan sonra soruşturma savcısı değişti, genç kız başka bir ile gönderildi ve ilk tutuklananların dışında kimse mahkemeye çıkarılmadı. Dosyaya atanan yeni savcı şüpheliler hakkında takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı. İlk tutuklananlar da tutukluluğa itiraz ederek, 8 Kasım 2012de serbest kaldılar.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024