Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3178 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Aralık 2015 - 14:03

Ogün Samast sorusunu TÜBİTAK da yanıtlayamadı

Büyüt
Küçült
Ogün Samast sorusunu TÜBİTAK da

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına ilişkin davada, duruşmaya katılmak için İstanbul cezaevlerine nakil talebinde bulunan sanık Ogün Samastın talebi reddedildi. Mahkeme, Samastın SEGBİS ile bulunduğu cezavinde duruşmaya katılmasına karar verdi. İstanbul 5. Ceza Mahkemesi ayrıca, Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali davasının birleştirilmesine yönelik 14. Ağır Ceza Mahkemesi ile aralarındaki uyuşmazlığın çözümü için Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararının da beklenmesine hükmetti.

7NCİ CELSE GÖRÜLDÜ

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 7. celsesi görülen davaya, Dink ailesinin avukatları ile Erhan Tuncelin avukatı katıldı. Mahkeme Başkanı Ahmet Tokat, sanık Ogün Samastın dilekçe göndererek duruşmaya katılmak için İstanbuldaki Maltepe, Ümraniye ve Silivri Kapalı Cezaevine sevkini talep ettiğini belirtti. Yakalamalı sanık Ahmet İskenderin kimlik ve adres paylaşım sisteminde yapılan sorgulamada Belçika Krallığında adresinin olduğunun bildirildiği de tutanağa geçti. Başkan Tokat, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin Kamu görevlilerinin ihmali ile ilgili davanın birleştirilmesi talebini kabul edilmemesi nedeniyle iki mahkeme arasında birleştirme hususunda çıkan uyuşmazlığın çözümlenmesi için dosyaların Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildiği ve henüz cevap gelmediğini de açıkladı.

SAMASTI TAKİP EDEN KİŞİ KİM SORUSU YİNE YANITSIZ

Cinayet günü Ogün Samastı takip ettiği belirtilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının belirlenmesi için TÜBİTAKa yazılan müzekkereye de cevap geldiğini belirten Başkan Ahmet Tokat, görüntü üzerinden kişinin kimlik tespitine yönelik adli analiz çalışmalarının faaliyetlerinin kapsamı dışında olduğundan, sadece görüntü iyileştirme çalışmaları yapılarak gönderildiğini bildirdi.

OGÜN SAMAST HAZIR EDİLSİN

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, TÜBİTAKtan gelen cevaba göre görüntüdeki kişinin tespiti için nereden rapor alınabileceğinin belirlenmesini talep etti. Bakırcıoğlu, Bildiğimiz kadarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi ve Adli Tıp Kurumu bu hususta çalışma yapmaktadır dedi. Bakırcıoğlu, sanık Ogün Samastın bazı beyanlarda bulunacağını söylediği için mahkemede hazır edilmesi talebinde de bulundu.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLSİN

Kamu görevlileriyle ilgili 14. Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldığını, örgütün yöneticilerine yönelik ayrı bir soruşturma dosyasının savcılıkça yürütüldüğünü ifade eden Bakırcıoğlu, Bu dosyada soruşturmanın hangi aşamada olduğunun sorulmasını talep ediyoruz. Soruşturma dosyasıyla mahkemenizdeki dosya bir bütünlük arzetmektedir. Bu nedenle bu soruşturmanın sonuçlanmasının beklenmesini talep ediyoruz. Kamu görevlilerinin ihmali davası ile mahkemenizdeki dosya arasında da bağlantı vardır. Bu nedenle iki dava birleştirilerek görülmelidir dedi. Katılan avukatlarından Bahri Bayram Belen de kamu görevlilerinin ihmali davasının bu mahkemede birleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak iki mahkeme arasındaki uyuşmazlığın çözümü için Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararının beklenmesi gerektiğini ifade etti.

TÜBİTAK YANITLAMADIĞI SORU ADLİ TIPA SORULDU

Mahkeme heyeti, TÜBİTAKtan gönderilmiş görüntülerin, ilgili Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Ses Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğüne gönderilerek görüntülerde bulunan siyah pantolonlu kişinin Osman Hayal olup olmadığına ilişkin rapor verilmesinin istenmesine karar verdi. 14. Ağır Ceza Mahkemesi ile kamu görevlilerinin ihmali davasının birleştirilmesi yönündeki uyuşmazlığın çözümlenmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararının beklenilmesini kararlaştıran heyet, Ogün Samastın duruşma günü bulunduğu cezaevindeki SEGBİS sisteminde hazır edilmesine ve İstanbuldaki cezaevlerine nakil talebinin reddine hükmetti. Sanık Ahmet İskenderin bozma ilamına karşı beyanlarının alınabilmesi için talimat evraklarının Belçika Krallığına ait dile çevrilmesi için bilirkişi raporu alınmasına da karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

DAVANIN 8 YILLIK GEÇMİŞİ

2007 yılında öldürülen Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012de 19 sanık hakkında ilk kararının vermişti. Mahkeme sanık Yasin Hayale Hrant Dinki tasarlayarak öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yazar Orhan Pamuku tehdit etmek suçundan 3 ay ve ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 1 yıl hapis cezası vermiş, silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçundan ise beraatini kararlaştırmıştı. Sanık Erhan Tuncelin de toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcuyu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskenderi 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlunu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırmış, bütün sanıkların silahlı terör örgütü üyeliği suçundan beraatine hükmetmişti.

YEREL MAHKEMENİN KARARI YARGITAYDA BOZULDU

Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise örgüt yönünden verilen beraat kararını bozmuş, sanıkların silahlı terör örgütü değil, suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmalarına karar vermişti. Kasten öldürmeye azmettirme ve Orhan Pamuku tehdit suçlarından sanık Yasin Hayale verilen mahkumiyet kararını onayan Yargıtay, Hayal hakkındaki silahlı terör örgütü kurma, yöneticisi olma suçundan verilen beraat kararı ise suç örgütü kurma ve yönetme suçundan mahkumiyet gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu. Sanıklardan Erhan Tuncelin patlayıcı madde imal etme suçundan mahkumiyet kararını onayan Yargıtay, kasten öldürmeye azmettirme suçundan beraat hükmünü ise sanığın Dinkin öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozmuştu. Tuncel hakkında silahlı terör örgütü yöneticisi olma suçundan beraat kararı da suç örgütü üyesi olma suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu. Tuncelin, Trabzonda 24 Ekim 2004te McDonaldsın bombalanması olayında, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama suçlarından verilen mahkumiyet kararını da bozan Yargıtay, Tuncelin bu eyleminin 6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturacağına hükmetmişti. Yargıtayın kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde davanın yeniden görülmesine başlandı. Ancak bu mahkemede 6 duruşma yapıldıktan sonra dava dosyası, Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise Yargıtayın kısmen bozma kararına uyulmasına hükmederek sanıkların yargılamaya başlamıştı.

DHA-İstanbul / Şişli - Özden ATİK





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024