Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2195 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2015 - 05:51

New York Times gübreyi bomba gibi gösterdi

Büyüt
Küçült
New York Times gübreyi bomba gibi
Güncel Haberleri › New York Times gübreyi bomba gibi gösterdi haberi

New York Times, amonyum sülfatı, bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat gibi gösterip Türkiyeden, IŞİDe bomba hammadesi gönderiliyor algısı oluşturmaya çalıştı.

Şerife Güzel

Türkiyeye ilişkin gerçekdışı haberleriyle ünlü New York Times Gazetesinin yeni vakası, Şanlıurfanın Akçakale ilçesinden IŞİD kontrolündeki Tel Abyada bomba yapımında kullanılan “gübre” taşındığı yönündeydi. Gazetenin haberinde, çuvalların içinde amonyum nitrat gübrelerinin bulunduğu iddiası yer almıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, çuvallarla götürülen gübrenin, patlayıcı yapımında kullanılması mümkün olmayan ve çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak bilinen “amonyum sülfat” ile “üre” olduğu bilgisinin edinildiğini açıkladılar. Konuya ilişkin açıklama yapan Şanlıurfa Valisi de haberi yalanladı.

Söz konusu gübre türlerinin teknik olarak patlayıcı yapımında kullanılmasının mümkün olmadığını da kaydeden Bakanlık yetkilileri, “diğer taraftan patlayıcı özelliği olan, gübre de dahil olmak üzere hiçbir patlayıcı nitelikteki eşyanın ülkemizden Suriyeye sevkine izin verilmemektedir” dediler.

Amonyum nitrat nedir?

Amonyum nitrat, genellikle gübre ve patlayıcı madde yapımında kullanılan, amonyak ve nitrik asit tuzudur. Piyasadaki amonyum nitrat tüm bitkiler tarafından kullanılabilecek nitelikte azot içerir. Yapay gübre yapımında en çok kullanılan azotlu bileşik olan toz alüminyum ile amonyum nitrat karışımı olan amonallerin yükseltgen maddesini oluşturan bu bileşik, başka patlayıcılarının patlama hızını etkilemek amacıyla da kullanılabiliyor.

Amonyum sülfat nedir?

Doğada bol bulunan ve bu nedenle ucuz olan alçıtaşı (kalsiyum sülfat) iyice öğütülerek suyla bulamaç biçimine getirilir. Bu karışıma amonyak ve karbondioksit gönderilerek yaklaşık 10 saat süreyle karıştırılır. Bu sırada kalsiyum sülfat kalsiyum karbonata dönüşür ve amonyum sülfat oluşur. Kalsiyum karbonatın çökerek ayrılmasından sonra basınçlı süzgeçlerden süzülen çözelti buharlaştırılır ve soğutularak amonyum sülfat kristallendirilir. Sulu çözeltisi zayıf asit özelliği gösterir. Lokal uyuşturucu etkisi gösterir. 

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024