Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1826 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Temmuz 2015 - 23:27

Müjde artık oralar da Unesco kültür mirası

Büyüt
Küçült
Müjde artık oralar da Unesco kültür

Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası olarak tescillendi. Müjdeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik verdi. 39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısı, Almanyanın ev sahipliğinde Bonn kentinde gerçekleşti. Toplantıda, Türkiyeden Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası listesine alınıp alınmaması konusu da görüşüldü.

DİYARBAKIR SURLARI VE HEVSEL BAHÇELERİ UNESCO LİSTESİNDE

Toplantıda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmasına karar verildi. Komite, Efesin listeye girip girmeyeceğine de karar verecek. Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik verdi. Bakan Çelik, haberi Twitterdan şöyle duyurdu: Beklediğimiz müjdeli haberi aldık. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesine karar verildi. Haber Almanyada Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısından az önce geldi. Böylece Türkiyenin listedeki varlık sayısı 14e yükseldi. Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından.

Hevsel Bahçeleri de Diclenin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar. Aynı toplantıda Efes dosyamız da görüşülecek. Yüzleri güldürmek için şimdi sıra Efeste. Adaylık süreci boyunca emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.

Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir.

Diyarbakır Surları

Diyarbakırın simgesi niteliğinde olan Diyarbakır surlarının ilk defa MÖ.3.000-4.000 yıllarında Huriler tarafından bugünkü İçkalenin olduğu yerde yapılmıştır. Bu surlardan günümüze yok denilecek kadar az kalıntı gelebilmiştir. Bugünkü surlar MS.346 yılında İmparator II.Constantinius tarafından yaptırılmıştır. Diyarbakır surları, dünyadaki en uzun surlarıdan olan Çin Seddinden, Antakya surlarından ve İstanbul surlarından sonra gelmektedir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024