Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 496 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Aralık 2023 - 08:18

Müfredat ba yeni ders

Büyüt
Küçült
Müfredat ba yeni
Lise ve ortaokula yeni dersler geliyor. Ortaokullarda "görgü kuralları ve nezaket", liselerde "adabımuaşeret" isimli seçmeli dersler yer alacak. Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programı içeren dersin müfredatı, 7 üniteden oluşacak.

Milli EÄŸitim Bakanlığınca (MEB), okullarda "adabımuaÅŸeret" müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde "adabımuaÅŸeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi.

OrtaöÄŸretim Genel MüdürlüÄŸünce hazırlanan "adabımuaÅŸeret" dersinin, MEB Temel EÄŸitim Genel MüdürlüÄŸünce hazırlanan "görgü kuralları ve nezaket" dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu BaÅŸkanlığının onayından geçti.

Ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak "görgü kuralları ve nezaket" dersi ile öÄŸrencilerin iletiÅŸimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplum içerisinde ve kiÅŸiler arası iliÅŸkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranış sergilemeleri amaçlandı.

Derslerde, öÄŸrencilerin farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaketin önemini kavramaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri hedeflendi.

Toplamda 9 ünite

Ders, iki düzeyde 72 saatlik öÄŸretim programını içeriyor.

Dersin birinci düzeyindeki müfredat, "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket", "okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 4 üniteden oluÅŸtu.

Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise "görgü ve nezaket", "kiÅŸiler arası iliÅŸkilerde görgü kuralları ve nezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 5 ünite yer aldı.

"Görgü ve nezaket" ünitesinde, görgü, nezaket, zarafet, saygı, sevgi, teÅŸekkür etme, hürmet, edep, mahremiyet, hak, sorumluluk ve terbiye ile ilgili örnek olaylar anlatılacak.



"Ailede görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öÄŸrencilerin aile içi iletiÅŸimde görgü kurallarına uyması, nazik olması, kiÅŸisel bakımına özen göstermesi ve sofra adabına uygun davranması amaçlandı.

"Okul ortamında görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde, öÄŸrencilerin arkadaÅŸlarıyla iletiÅŸim kurarken nazik olması, ortak kullanım alanlarının temizliÄŸine özen göstermesi, gerektiÄŸinde akranlarına yardım etmesi, milli ve manevi deÄŸerlere saygı göstermesi gibi hedeflere uygun kazanımlar planlandı.

"Toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde, öÄŸrencilerin toplumsal alanda nezaketli olmasının, toplum içerisinde iletiÅŸim kurduÄŸu kiÅŸiye uygun hitap ÅŸeklini tercih etmesinin, baÅŸkalarının haklarına saygı göstermesinin önemini fark etmesi yönünde içerik hazırlandı.

"KiÅŸiler arası iliÅŸkilerde görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öÄŸrencilerin, kiÅŸilerarası iletiÅŸimde görgü ve nezaketin önemini kavraması ve empati becerisine sahip bireylerin toplumsal birlikteliÄŸe saÄŸlayacağı katkıları fark etmesi saÄŸlanacak; "çevrede görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde ise öÄŸrencilerin çevresindeki sorunlara yönelik projeler üretmesi saÄŸlanacak.

"Dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öÄŸrencilerin dijital iletiÅŸim araçlarını kullanırken nezaket ifadeleri kullanmanın önemini kavramaları ve buna uygun davranışları sergilemelerine dönük içerik hazırlandı. Dijital iletiÅŸimin aile içi iletiÅŸimi engellememesi gerektiÄŸi üzerinde durulacak olan derslerde, dijital ortamlarda zamanı verimli kullanmanın önemi vurgulanacak.

"Farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öÄŸrencilerin farklı kültürlerdeki görgü kuralları ve nezaket ifadelerini tanıması, bunlara örnekler vermesi ve saygı duyması amaçlandı.

Liselerde 7 üniteden oluÅŸuyor

Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öÄŸretim programı içeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı.

AdabımuaÅŸeret dersi öÄŸretim programı, Türk kültürü ve toplumsal geliÅŸmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaket kurallarının geniÅŸ bir bakış açısıyla ele alınmasını saÄŸlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlandı.



ÖÄŸrencilerin adabımuaÅŸerete uygun konuÅŸmaları, giyinmeleri ve davranmalarının hedeflendiÄŸi derslerde kazanımlar için gerekli becerilerin geliÅŸtirilmesinde etkinliklerle zenginleÅŸtirilmiÅŸ, ilgi çekici araÅŸtırma ve uygulamaya yönelik bir öÄŸrenme süreci planlandı.

Program ile milli ve manevi deÄŸerlerini özümseyerek tutum ve davranışlarını bu istikamette ÅŸekillendiren; insanlar arasında karşılıklı sevgi, saygı ve toplumsal huzurun saÄŸlanması amacıyla insan iliÅŸkilerini düzenleyen kuralları hayatına uygulayan bireyler yetiÅŸtirmek amaçlandı.

AdabımuaÅŸeret dersinde, teorik bilgilerin öÄŸretilmesinden ziyade drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilerek öÄŸrencilerin yaparak yaÅŸayarak öÄŸrenmelerine imkan tanınacak. Ders ile öÄŸrencilerin geçmiÅŸten bugüne kültürde yer alan görgü, nezaket ve zarafeti içselleÅŸtirmeleri saÄŸlanarak davranışa dönüÅŸen kalıcı öÄŸrenmelere zemin hazırlanacak.

Liselerdeki dersin müfredatı, 7 üniteden oluÅŸtu. "Kültürden kavrama adabımuaÅŸeret" adını taşıyan ilk ünite ile öÄŸrencilerin, "edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet ve nezaket" kavramlarını ve farklı kültürlerden adabımuaÅŸeret ile ilgili örnekleri tanımaları hedeflendi.

"KiÅŸisel tutum ve adabımuaÅŸeret" adlı ikinci ünite ile öÄŸrencilerin, güven verici davranışları ayırt etmeleri ve iyiliÄŸin önemini anlamalarının yanı sıra kiÅŸisel bakım ve temizlik kuralları ve ortama uygun giyinmenin önemi anlatılacak.

"Ailede adabımuaÅŸeret" ünitesinde, aile içi iliÅŸkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur'an-ı Kerim ve sünnette anne babaya hürmet, akrabalık iliÅŸkilerinde adabımuaÅŸeret, sevinç ve üzüntüde aile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve "sılayırahim" kavramının önemi üzerinde durulacak.

Programın en kapsamlı ünitesi olan "toplumda adabımuaÅŸeret" isimli dördüncü ünitede, ortak kullanım alanlarında salon programlarında, okulda, komÅŸuluk iliÅŸkilerinde, ziyaretlerde, misafirlerin karşılanması, ağırlanması ve uÄŸurlanmasında adabımuaÅŸeretin önemine yer verildi.

"Ä°letiÅŸimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaÅŸeret" adlı beÅŸinci ünitede, kiÅŸiler arası adabımuaÅŸeretin yanı sıra teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaÅŸeret anlatıldı.

"DoÄŸal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında adabımuaÅŸeret" adlı altıncı ünitede atıkların ayrıştırılması ve geri dönüÅŸüm projeleri, orman yangınlarının önlenmesi için yapılan çalışmalar, çevre dostu projeler gibi uygulamalara deÄŸinildi.

"Ä°ÅŸ ve meslek hayatında adabımuaÅŸeret" adlı son ünitede ise giyim kuÅŸama özen gösterme, görüÅŸmeye zamanında gelme, el sıkma, göz kontağı kurma ve beden diline önem verme gibi davranışların önemi üzerinde duruldu.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024