Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2560 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Mayıs 2015 - 15:45

Merkez Bankası 170 çuval parayı neden İsviçreye gönderiyor

Büyüt
Küçült
Merkez Bankası 170 çuval parayı neden İsviçreye

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada Mart ayında Türkiyenin rezervlerinde tarihte görülmemiş bir erime yaşandığını belirterek şöyle dedi:

Cari açık Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşti. Finans hesabından da 1 milyar 681 milyon dolar para çıkışı oldu. Bunun sonucunda gerek cari açığın finansmanı, gerekse Türkiyeden çıkan para resmi rezervlerden karşılandı. Nitekim resmi rezervlerde Mart ayında 6 milyar 551 milyon dolarlık erime yaşandığı görülüyor. Tek bir ayda bu büyüklükte rezerv erimesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce yaşanmamıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir rekordur. Rezervlerimiz güneş görmüş kar gibi erimektedir.

 TÜRKİYEYE GİRECEK KAYNAĞI BELİRSİZ PARANIN DİKKATLE İZLENMESİ GEREKMEKTEDİR

Kaynağı belirsiz para girişi dikkatle izlenmeli uyarısında bulunan Öztrak, şöyle devam etti:

Hal böyleyken, kaynağı belirli olmayan para giriş çıkışının izlendiği net hata noksan kaleminde Şubat ayında kırılan rekor hakkında halen doyurucu bir açıklama gelmemiştir. Kaynağı belirsiz para girişinin önümüzdeki aylarda da tekrarlanması olasıdır. Zira, Hükümetin 15 Nisanda çıkardığı genelgeyle ülkeye döviz girişinde beyan zorunluluğu kaldırılmıştır. Yetkili makamlardan yapılan açıklamalarda, düzenlemenin Irak ve Suriye gibi sıkıntı yaşanan ülkelere yapılan ihracat karşılığında elde edilen dövizin yurda girişinin kolaylaştırılmasının amaçlandığı ifade edilmektedir. Bu, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiyenin başına büyük dertler açabilecek bir gelişmedir. Seçimler yaklaşırken yapılan bu düzenleme sonrasında, önümüzdeki aylarda Türkiyeye girecek kaynağı belirsiz paranın dikkatle izlenmesi gerekmektedir.

İSVİÇRENİN ZÜRİH KENTİNE GİDEN PARA ÇUVALLARI


Merkez Bankasına ait içi para dolu 170 çuvaldan ikisinin Ankaradan İstanbula taşınırken Atatürk Havaalanında düşerek açıldığını ve paraların aprona saçıldığını ifade eden Öztrak, Bahsi geçen bu paranın 10 ve 20 TLlik banknotlar halinde olduğu, İstanbul aktarmalı olarak Zürihe gönderildiği ifade edilmektedir. Merkez Bankası yetkililerinin yurtdışında TLye talep olduğu, bu yüzden yurtdışındaki muhabir bankalara rutin olarak TL gönderildiği yönündeki açıklamaları basına yansımıştır. Fakat yapılan bu açıklamalar, 10 ve 20 TLlik banknotlar halinde 170 çuval paranın neden uçakla yurtdışına gönderildiğini izaha yeterli değildir dedi.

Merkez Bankasına çağrıda bulunan Öztrak, Bu çuvalların içindeki para toplam kaç TLdir? Rutin olduğu ifade edilen bu transfer işlemi bu yıl içinde kaçıncı defa yapılmıştır? Toplamda ne kadar para çuvallarla yurtdışına gönderilmiştir? Yurtdışında oy verme işleminin sürdüğü şu günlerde 170 çuval dolusu 10 ve 20 TLlik banknot ihtiyacı nereden doğmuştur?

Seçimler yaklaşırken çuvallarla yurtdışına giden 10 ve 20TLlik banknotlar, kaynağı belirsiz para girişindeki rekorlar, rezervlerde rekor erimeler gibi büyük para hareketleri izaha muhtaçtır. Merkez Bankası bu sorulara ciddi ve tatmin edici cevapları vermek durumundadır dedi.

Odatv





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024