Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 481 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Eylül 2023 - 05:06

MEB, ortak sınavın detaylarını açıkladı

Büyüt
Küçült
MEB, ortak sınavın detaylarını
MEB öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla "ortaokul ve lise düzeyinde, ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulaması" bu yıl başlıyor.

Yapılacak ortak sınavlara ilişkin ayrıntılar netleşti.

Ölçme ve DeÄŸerlendirme Genel MüdürlüÄŸü, yazılı ve uygulamalı sınavlarla igili "Hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacak?", "Ortak yazılı sınavlarda sorular nasıl olacak?", "Ortak yazılı sınavların yapılacağı tarihlerde okullar tatil edilecek mi?", "Ortak yazılı sınavların notları nasıl açıklanacak?" gibi sıkça sorulan 41 sorunun detaylı yanıtlarını paylaÅŸtı. 

Sıkça sorulan soruların yanıtlarında ortak yazılı sınavların Bakanlık tarafından ülke, il/ilçe ve okul geneli olmak üzere 3 farklı uygulaması olduÄŸunun altı çizildi.

 

2023-2024 öÄŸretim yılında 6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. Yazılılarının, 9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılılarının ortak yapılacağı hatırlatıldı.

Ayrıca bu öÄŸretim yılı için Bakanlıkça belirlenen sınavlar dışında il veya ilçe geneli ortak yazılı sınavlar da yapılabilecek. Bunların hangi ders ve sınıf düzeyinde olacağı, millî eÄŸitim müdürlüklerince okullara duyurulacak. 

Bu yıla mahsus çoktan seçmeli sorular kullanılacak

Bu öÄŸretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Gerekli altyapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecek. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diÄŸer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluÅŸacak.

Bakanlık tarafından yapılacak ortak yazılı sınavların soruları; Ölçme, DeÄŸerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü'nce hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınav uygulaması okulda görevli öÄŸretmenlerce, deÄŸerlendirilmesi ise okul veya ölçme deÄŸerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacak.

Ortak sınavların yapılacağı gün okullar tatil edilmeyecek

Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav uygulamasının okullarda öÄŸretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı, soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olması. Ortak yazılı sınav soruları için tek kaynak, ders kitapları ve kazanımları olacak. Bu nedenle ortak yazılı sınavlar, kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacak. Ortak yazılı sınavlar için öÄŸrencilerin özel bir hazırlık yapması gerekmeyecek. Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eÄŸitim öÄŸretime devam edilecek, okullar tatil edilmeyecek.

Her sınav sonrasında ders öÄŸretmenlerince sınav analizi yapılacak. ÖÄŸrenci, sınıf ve okul genelinde ortak öÄŸrenme eksikliÄŸi veya öÄŸrenme eksikliÄŸi ve yanlış öÄŸrenme varsa bunların telafi edilmesi amacıyla öÄŸrencilere geri bildirim verilecektir. ÖÄŸrenci, 100 üzerinden aldığı puanı daha önceden olduÄŸu gibi e-Okul sistemi üzerinden görecek.

Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınavları iki aÅŸamada yapılacak

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aÅŸamada yapılacak. Bu derslerin önce yazılı sınavları, sonra her öÄŸrenci için yeteri zaman ayrılacak ÅŸekilde ders öÄŸretmeni tarafından dinleme ve konuÅŸma becerilerini ölçecek ÅŸekilde uygulama sınavları yapılacak.

Uygulamalı sınavlar dinleme ve konuÅŸma becerilerini ölçecek ÅŸekilde yapılacak. Dinleme ve konuÅŸma becerilerini ölçen sınavlar ayrı ayrı puanlanacak.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024