Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 466 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Ekim 2023 - 05:48

Kredi kartı ücretlerinde artış yaşanacak

Büyüt
Küçült
Kredi kartı ücretlerinde artış
Cumhuriyet Gazetesi'nde Ali Can Polat'ın haberine göre, bankalar uzun süredir uyguladığı %0.49 ile %0.79 aralığındaki kredi kartı komisyonlarını geçtiğimiz hafta %3.5 oranına yükseltti. İşte kredi kartı ücretleri hakkındaki tüm detaylar…

Günümüzde birçok kişi kredi kartlarıyla ödeme yaparken, pos cihazlarının aldığı komisyon ücretlerinin altı kata kadar artması esnaf için büyük bir sorun haline geldi. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte, 7 Temmuz tarihli Resmi Gazete kararıyla Tüketici Kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) %10'dan %15'e çıkarıldı ve bu nedenle esnaf odaları bankaları "emeksiz ortak" olmakla eleştirdi.

Alınan kararın uygulandığı tarihten itibaren birçok işletme, bankalarla olan ilişkilerini sonlandırma talepleriyle rekor düzeyde karşı karşıya kaldı. Yeni komisyon oranları, işletme sahiplerinin gelirlerinde büyük kesintilere neden olduğu için, bu değişiklikler sonrasında ürün, mal ve hizmet fiyatlarını artırma yoluna gitmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle birçok kişi, kredi kartı ile alışveriş yapma seçeneğini kaldırmayı tercih ediyor.

AĞIR CEZALAR GELİYOR

Bankalar, yüksek komisyon oranlarını göz önünde bulundurarak iş yerlerinin havale/EFT ile alışveriş yapılmasını teşvik ediyor. Müşteriler, IBAN adreslerine gönderdikleri ödemelerle yapılan alışverişlerin iş yerine aktarılması durumunda, söz konusu bankanın işlem için komisyon alamayacağını belirtiyor. Ancak bu yöntemin kayıt dışı ekonomi oluşturduğunu iddia eden uzmanlar, bu tür gelirlerin vergilendirilmemesi durumunda ciddi cezalarla karşılaşabileceğine dikkat çekiyor.

PARASAL SIKILAŞMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda, parasal sıkılaşmanın devam edeceğini belirtti ve faiz oranlarının hedeflenen seviyeye çıkması için artırılacağını açıkladı. 26 Ekim'deki faiz kararı belirsizliğini sürdürürken, Merkez Bankası'nın faizleri 500 baz puan yükseltme olasılığı gündemde. Bu senaryo gerçekleşirse, politika faizlerinin %30'a çıkmasıyla, 1 Kasım 2023 itibarıyla kredi kartı faizlerinin %3,71'e yükselebileceği konuşuluyor. Ayrıca, bankaların sunduğu kredili mevduat hesapları ve nakdi avans işlemlerinin aylık faiz oranının %4,47'ye yükselmesi bekleniyor.

SON 20 YIL İÇİNDEKİ EN YÜKSEK RAKAMLAR

PPK (Para Politikası Kurulu) kararlarının yansımaları sadece kredi kartlarıyla sınırlı değil. Kredi kartlarındaki etkinin ötesinde, tüketici kredileri ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarının %60'a yükseltildiği belirtiliyor. Aynı şekilde mevduat faizleri de %50'ye kadar çıkarılmış durumda. Bu artışlar, 2002'den bu yana Türkiye'de görülen en yüksek seviyede olduğu ifade ediliyor. Gelecekte alınabilecek yeni faiz artırım kararlarıyla birlikte, bankaların kredi sınırlarının daha da yükselme olasılığı gündemde.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024