Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2551 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Haziran 2015 - 13:31

Danıştay 3.hava limanına giden yolu durdurdu

Büyüt
Küçült
Danıştay 3.hava limanına giden yolu
Hükümetin 3. havalimanı için aldığı acele kamulaştırma kararını Danıştay durdurdu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu (DİDDK), yapım aşamasındaki 3. Havaalanı Projesi için Bakanlar Kurulu un, acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.

İSTANBUL BAROSU YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEDİ

Davanın gelişimi şöyle oldu: İstanbul Barosu, Ağaçlı köylüleri adına açtığı davada, TOKİye 3. Havaalanı Projesi için acele kamulaştırma yetkisi veren 17 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan, 2 Ocak 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

DAİRE YÜRÜTMEYİ DURDURMAYI REDDETTİ

Başbakanlık ve TOKİ yanında, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü davaya müdahil oldu. Baro, yargılama konusu acele kamulaştırma işleminin yurt savunması ya dayurt savunmasına benzer bir nitelikte olmadığının açık olduğu vurgulanarak, kararın durdurulmasını talep etti. Danıştay 6. Dairesi, 9 Haziran 2014e davacı Ağaçlı Köyü sakinlerine ait taşınmazı da kapsayan alanın acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınmış ise de uygulanmadığı ve bu aşamada uygulanmayan acele kamulaştırma kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek telafisi güç bir durumun bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

KURUL YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Baro ise karara DİDDK da itiraz etti. Kurul, 22 Ekim 2014e Daire in ret kararını kaldırdı ve acele kamulaştırma işleminin yürütmesini durdurdu. Kamulaştırma Kanunu un 27. maddesinde, 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulu ca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılabileceğiği vurgulanarak, özetle şöyle denildi:

MÜLKİYET HAKKINA MÜDAHALE

Bu itibarla, Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, kamu gücü kullanılarak özel mülkiyetteki taşınmazların kamu eline geçirilmesini ifade etmesi anlamında kamulaştırmanın yargısal incelemesinde, mülkiyet hakkına söz konusu müdahalede kamu yararının varlığının, kanuni düzenleme gereğinin ve orantılılık noktasında adil dengenin sağlanıp sağlanmadığının değerlendirilmesi yapılarak bir karar verilmesi gerekirken, anılan kararın uygulanması yolunda bir işlem tesis edilmediği, Kamulaştırma Kanunu da öngörülen acele kamulaştırma usulünün davacıya ait taşınmazlar yönünden uygulanmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması isteminin reddedilmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır.

ORTADA SAVAŞ HALİ YOKTU

İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Alev Seher Tuna kendilerine yeni tebliğ edilen kararı değerlendirirken, Biz ortada bir savaş hali olmadığının belli olduğunu belirterek, Bakanlar Kurulu un acele kamulaştırma kararının iptalini istemiştik. Daire reddetmişti. Ancak itirazımız üzerine Kurul yürütmeyi durdurma verdi. Şimdi Dairenin esastan vereceği kararı bekleyeceğiz. Hukuktan umudumuzu kesmedik dedi.

3. HAVALİMANI ÇED RAPORU DAVASINDA NE OLDU

3. Havalimanı projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin açılan dava ise esastan sürüyor.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi in 3. Havalimanı Projesi e ilişkin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ın itirazının kabul ederek oy birliğiyle kaldırmıştı. Danıştay 6. Dairesi gibi 4. İdare Mahkemesi de önümüzdeki günlerde esastan karar verecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024