Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 657 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   05 Aralık 2023 - 07:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Filistin Devleti' çıkışı: Garantörlüğe hazırız

Büyüt
Küçült
Cumhurbaşkanı Erdoğandan Filistin Devleti çıkışı: Garantörlüğe
Filistin Devleti'nin kurulmasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için garantörlük dahil bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi.

2 günlük ziyaret için Katar’a giden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 44. Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devleti'nin kurulmasının ehemmiyetini bir kez daha vurguladı.

Ayrıca CumhurbaÅŸkanı, bu kapsamda garantörlük dahil, sorumluluk almaya hazır olunduÄŸunu da belirtti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın o cümleleri;

"Garantörlük dahil, bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır"

Son geliÅŸmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasının ehemmiyeti bir kez daha görüldü. Bu maksatla garantörlük dahil, bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduÄŸumuzu açıkladık.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın geri kalan açıklamalarından satır baÅŸları;

Körfez ülkeleriyle iliÅŸkilerimiz her geçen gün geliÅŸiyor. Bugün burada sizlerle olmam da münasebetlerimizi daha da ileri taşıma irademizin bir tezahürüdür. Ä°nÅŸallah el birliÄŸi, gönül birliÄŸi içerisinde hareket ederek münasebetlerimizi güçlendireceÄŸimize inanıyorum. Körfez ülkeleriyle ticaret hacmimiz son 20 yılda 13 kat artarak geçen sene itibarıyla 23 milyar dolara ulaÅŸtı. Türkiye-Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi Serbest Ticaret AnlaÅŸması müzakerelerine yeniden baÅŸlanması ve anlaÅŸmanın kısa sürede yürürlüÄŸe girmesi, ticaretimizi daha da artıracaktır.

Körfez ülkelerindeki kardeÅŸlerimizin turistik seyahatlerinde en çok tercih ettiÄŸi ülkelerin başında Türkiye'nin gelmesi bizler için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Konseyle iliÅŸkilerimizin temel unsuru olan Stratejik Diyalog Bakanlar mekanizması bugüne kadar 5 toplantı yaptı. DışiÅŸleri Bakanlarımızın iÅŸtikakıyla düzenlenen toplantıların 6'ncısına inÅŸallah 2024 yılının ilk çeyreÄŸinde ev sahipliÄŸi yapacağız.

"Savunma sanayiindeki iÅŸ birliÄŸimizi çeÅŸitlendirmemizde fayda görüyorum"

Körfez bölgesini, ülkemiz üzerinden kara yoluyla Avrupa'ya baÄŸlayan ulaÅŸtırma projelerine büyük önem atfediyoruz. Bu projelerin enerji iÅŸ birlikleriyle taçlandırılması gerektiÄŸine inanıyoruz. Türkiye, uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruyor. Türk ekonomisine güvenene kardeÅŸlerimize gereken her türlü desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸumuzu ifade etmek isterim. Savunma sanayii alanında Körfez'deki kardeÅŸlerimizle hamdolsun çok farklı bir ivme yakaladık. Son hadiseler, bu alandaki iÅŸ birliÄŸimizin ne kadar önemli ve stratejik olduÄŸunu ortaya koydu. Ortak üretim ve finansman dahil, savunma sanayiindeki iÅŸ birliÄŸimizi çeÅŸitlendirmemizde fayda görüyorum.

"Ä°nsani aranın saÄŸlanması konusunda Katar'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz"

Riyad'da düzenlediÄŸimiz Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı-Arap Ligi OlaÄŸanüstü Ortak Zirvesi'yle Filistin halkıyla dayanışmamızı açık ve net gösterdik. Gazze krizindeki bu ortak tavrımız, bölge ülkeleri olarak sorunlarımızı sahiplenme noktasında da bir örnek oldu. Zirvede alınan kararların takibini yapmamız önemlidir. DışiÅŸleri Bakanları Temas Grubu, çeÅŸitli ülkelerde görüÅŸmeler yürüttü, bu temaslara devam edecekler. Gazze'de kısa süreli geçici insani aranın saÄŸlanması ve esir takası konusunda Katar'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz.

"Ä°srail'in iÅŸlediÄŸi bu suçlar yanına kar kalmamalıdır"

Tabii bu fasılanın kalıcı bir ateÅŸkese dönüÅŸmesini temenni ediyorduk ancak bu gerçekleÅŸmedi. Netenyahu yönetimi, siyasi ömrünü uzatmak uÄŸruna tüm bölgemizin güvenliÄŸini, geleceÄŸini tehlikeye atıyor. ÇoÄŸunluÄŸu çocuk ve kadın 17 bin Filistinli masumun hayatını kaybetmesi insanlık suçudur, savaÅŸ suçudur. Ä°srail'in iÅŸlediÄŸi bu suçlar yanına kar kalmamalıdır.

"ÖnceliÄŸimiz derhal kalıcı ateÅŸkesin ilan edilmesi"

Türkiye olarak bölgeye yönelik insani yardımlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Bugüne kadar 12 uçak ve 2 sivil gemi dolusu yardım malzemesini El AriÅŸ'e sevk ettik. Kanser hastaları ve çocuklar baÅŸta olmak üzere yaralıların Türkiye'ye intikalini saÄŸladık. ÖnceliÄŸimiz derhal kalıcı ateÅŸkesin ilan edilmesi ve kesintisiz bir ÅŸekilde insani yardım akışının teminidir. Gazze'deki mezalimin, Suriye'yi de içerecek bölgesel bir savaÅŸa dönüÅŸmesine fırsat vermememiz gerekiyor.

"BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararı temelinde siyasi bir çözüm hedefliyoruz"

Suriye'nin istikrara kavuÅŸmasının önündeki en büyük engel Suriye'nin toprak bütünlüÄŸü ve birliÄŸini tehdit eden baÅŸta PKK, PYD ve YPG olmak üzere ayrılıkçı terör unsurlarıdır. Bu terör örgütlerinin kendilerini meÅŸrulaÅŸtırma çabalarına karşı tüm kardeÅŸlerimizin müteyakkız olmasını bekliyoruz. Suriye ihtilafına 2254 sayılı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararı temelinde siyasi bir çözüm hedefliyoruz. Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüÅŸleri için de gerekli koÅŸulların oluÅŸturulması gerekiyor. Tüm aktörleri bu doÄŸrultuda iÅŸ birliÄŸine davet ediyoruz.

"Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin yapısını güçlendirme gayretlerini memnuniyetle takip ediyoruz"

Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin kendi içinde kurumsal yapısını güçlendirme gayretlerini memnuniyetle takip ediyoruz. Bu derinleÅŸmenin geniÅŸlemeyle eÅŸ zamanlı olarak yürütülmesi inanıyorum ki konseye farklı ufuklar açacaktır. Körfez bölgesiyle yakın temasımızı ve stratejik iÅŸ birliÄŸimizi ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde ilerletmeye hazır olduÄŸumuzu tekrar vurgulamak isterim.

CumhurbaÅŸkanı , Körfez ülkeleri , iÅŸ BirliÄŸi , Gazze ,Garantörlük , Ekonomi





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024