Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1876 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   05 Kasım 2015 - 09:18

Çayan Birben davasında Adli Tıptan biber gazı ölümcül raporu

Büyüt
Küçült
Çayan Birben davasında Adli Tıptan biber gazı ölümcül

Yalovada polisin sıktığı gazla öldüğü iddia edilen Çayan Birben davasına bugün Yalova Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

Çayan Birben adlı genç, dört yıl önce bir kavgayı ayırırken, Astım hastasıyım, sıkmayın dediği halde polisin sıktığı biber gazı spreyinden etkilenerek can verdi. Mahkemenin, gaz spreyinin öldürücü olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Adli Tıp Kurumu, bütün biber gazlı ölümlere örnek oluşturacak bir rapor gönderdi.

Radikalden İsmail Saymazın habeine göre, Adli Tıp raporunda, gaz spreyinin içerdiği Capsaicin adlı kimyasalın özellikle astım hastalarına kapalı alanda ve yakın mesafeden sıkılması halinde belirgin etkilen gösterebileceği, hastalığın mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabileceği vurgulandı.

Çayan Birben Davasına bakan Yalova Ağır Ceza Mahkemesi, bu yılbaşında Adli Tıp Kurumuna yazı yazarak, biber gaz spreylerinin içeriklerinin ne olduğunu, insan sağlığına zararlı ve öldürücü etkiye sahip olup olmadıklarını, kişide önceden var olan rahatsızlıklara bağlı olarak ölüme neden olup olmayacağını sordu. Yazıya ek olarak, iki biber gazı spreyi de incelenmek üzere kuruma gönderildi.

Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesi Gıda ve Çeşitli Maddeler Şubesinin 23 Mart 2015 tarihli raporunda spreylerin Capsaicin kimsayalı içerdiği ifade edildi. Adli Tıp Kurumu Beşinci İhtisas Kurulunun 6 Nisan 2015 tarihli raporunda ise Capsaicinin oleoresin capsicum adlı bir tür biber ekstresi olduğu, kargaşa kontrol ajanı olarak emniyet tarafından kullanıldığı kaydedildi. Spreyin, üzerine sıkıldıkları kişilerde deri ve mukozalarında (salgı üreten iç tabaka) tahrişe, gözde tahriş, yanma ve yaşarmaya, laringospazma (gırtlakta kasılma), baş ağrısına ve kusmaya neden olabileceği belirtildi. Bu bulguların astım, kardiyovasküler sistem hastalığı (kalp ve damar hastalıkları )gibi durumlarda özellikle kapalı ve yakın mesafelerden maruz kalındığı durumlarda daha belirgin olabileceği vurgulandı. Ayrıca, kişinin kendisinde mevcut olan hastalığının mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabileceği oy birliği ile mütala olunur denildi. Birben Ailesinin avukatı Sabri Kuşkonmaz, bu rapora göre, sanık polislerin mahkum olması gerektiğini belirterek, Bu rapor, net bir şekilde burada önceden bir rahatsızlık varsa spreyin ölümcül olacağını belirtiyor dedi.  

DAVANIN GEÇMİŞİ

Yalovada yaşayan 31 yaşındaki Çayan Birben, 27 Mayıs 2011de bir kavgayı ayırırken, Ben astım hastasıyım, sıkmayın dediği halde, yüzüne sıkılan biber gazının etkisiyle ölmüştü. Yalova Savcısı Derya Karslıoğlu, 14 ay süren soruşturmanın sonunda, Birbenin biber gazından ölüp ölmediğini tespit için dosyayı Adli Tıp Kurumuna (ATK) göndermişti. ATK 1. İhtisas Kurulu, 13 Şubat 2003 tarihli raporunda, Birbenin beyin damarında oluşmuş baloncukların patlaması suretiyle beyin kanaması geçirdiğini, patlamaya yakın mesafeden sıkılan biber gazının yol açmış olabileceğini belirtmişti. Savcı Karslıoğlu, hazırladığı iddianamede polisleri şöyle suçlamıştı:  Kavga dışında kalmasına, Benim olayla ilgim yok, astım hastasıyım, bana sıkmayın demesine rağmen Birbene yoğun biber gazı sıktıkları, rahatsızlanan Birbenin Bırakın yüzümü yıkayayım, nefes alamıyorum, rahatsızım demesine rağmen izin vermedikleri, Ben fenalaşıyorum, kötü oluyorum, ambulans çağırın demesine rağmen şüphelilerin ambulans çağırıp tedavisini yaptırmayarak ölümüne sebebiyet verdikleri... 

 

Şüpheli polisler İbrahim Baltacı, Serhat Ayhan Yeni, Ercüment Küçükakça ve Tekin Ceyhana TCKnın taksirle ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla Yalova Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024