Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2036 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Mayıs 2015 - 06:23

BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden...

Büyüt
Küçült
BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta
Güncel Haberleri › BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden... haberi BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayısta yeniden başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.
AA

 BM Genel Sekreteri'nin  Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin, Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayıs'ta yeniden baÅŸlatılmasına karar verildiÄŸini açıkladı. 

Kıbrıs müzakere süreci kapsamında, KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis ara bölgede yemekte bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren yemekte, Espen Barth Eide, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve müzakereciler de hazır bulundu. 

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin görüşmesinin çok olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, iki liderin geleceğe dair vizyonlarını paylaştığını ifade etti.

Her iki tarafın da 11 Åžubat 2014'teki "ortak açıklama'da" yakalanan ivmenin devam ettirilmesi konusunda mutabakata vardığını dile getiren Eide, liderlerin güçlü ve kararlı bir ÅŸekilde sürece destek verdiÄŸini söyledi. 

Müzakere süreci kapsamında liderlerin 15 Mayıs Cuma günü ilk toplantıyı gerçekleÅŸtirme kararı aldıklarını aktaran Eide, "Görüşmede müzakerelerin ne ÅŸekilde ve hangi sıklıkla devam edeceÄŸine karar verecekler" dedi. 

Liderlerin ortak çabasıyla adaya çözüm gelecek

Bunun, adada deÄŸerlendirilmesi gereken bir fırsat olduÄŸuna iÅŸaret eden Eide, "Müzakerelerin tekrar baÅŸlayacağı 15 Mayıs sabahı hep birlikte çalışmaya baÅŸlayacağız. Güçlü ve kararlılık gösteren iki liderle çalışarak, onların ortak çabasıyla adaya çözüm gelecek" diye konuÅŸtu. 

MÃœZAKARE SÃœRECÄ°

Kıbrıs Rum Yönetimi 1990'da tek taraflı olarak tüm Kıbrıs adına tam üyelik için Avrupa TopluluÄŸu'na baÅŸvurmuÅŸ, Türkiye'nin itirazlarına raÄŸmen AB, 6 Mart 1995 tarihinden itibaren üyelik sürecini baÅŸlatmıştı. 

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 1990'ların sonunda baÅŸlattığı müzakereler sonucu, 2004 mart ayında, iki eÅŸit kurucu devletten oluÅŸan federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve federal hükümetin anayasasının yanı sıra iki bölgenin de kendi anayasaları olmasını öngören plan halk oyuna sunulmuÅŸtu. Türklerin "evet" dediÄŸi planı Rumların reddetmesiyle müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Güney Rum Kesimi "Kıbrıs Cumhuriyeti" ismiyle adayı temsilen 1 Mayıs 2004'te resmen AB Ã¼yesi olmuÅŸtu. 

Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC CumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu arasında 2013'te tekrar baÅŸlayan görüşmelerde, yeni devletin BM ile AB üyesi olarak tek bir uluslararası hukuki kimliÄŸe ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerden eÅŸit oluÅŸan tek bir uluslararası egemenliÄŸe sahip olması öngörülmüştü.

Rum lider Anastasiadis'in DoÄŸu Akdeniz'de arama yapan Barbaros Hayrettin Gemisi'nin faaliyetlerini bahane ederek Ekim 2014'te masadan ayrılmasıyla müzakereler askıya alınmış, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin PaÅŸa Gemisi'nin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmelere tekrar baÅŸlanacağı açıklanmıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024