Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 691 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Aralık 2023 - 04:02

BDDK dan KredillereYeni Düzenleme

Büyüt
Küçült
BDDK dan KredillereYeni
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankalarca verilen kredilere ilişkin usul ve esasları düzenledi. Kredi işlemlerinde hesap durum belgesi istenecek ve kredi sınırı 2 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı. Abone ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan "Bankaların Kredi Ä°ÅŸlemlerine Ä°liÅŸkin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi. 

Ekonomim'de yer alan habere göre bankaların kredi iÅŸlemlerine iliÅŸkin yönetmelik uyarınca, bankalarca 5 milyon TL'nin üzerinde verilecek nakdi ve gayri nakdi krediler için müÅŸterilerden hesap durumu belgesi alınması zorunlu olacak. Daha önce bu uygulama, 2 milyon TL'yi geçmeyen kredi talepleri için geçerliydi.

Tüketici kredileri hariç olmak üzere, verilen krediler 5 milyon TL eÅŸik tutarın üzerinde kaldığı sürece bunlara iliÅŸkin hesap durumu belgelerinin her yıl hesap dönemini izleyen 9 ay içerisinde alınmasına devam edilecek. Yurt içi bankaların kendi aralarındaki vadesiz veya vadesi 3 ayı aÅŸmayan iÅŸlemler için hesap durumu belgesi alınmayabilecek.

Bankalar, kredileri nedeniyle maruz kalınacak riskleri ölçmek, karşı tarafın malî gücünü düzenli olarak analiz etmek ve izlemek, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmek ve bunlara iliÅŸkin esasları belirlemek zorunda olacak.

Canlı alacak olarak izlenen müÅŸterilerden, kredi tahsis aÅŸamasında; denetlenmiÅŸ en güncel finansal tablolarının ve bağımsız denetim raporlarının, yönetmelikte belirtilen finansal tablolarda yer verilen bilgilerden hareketle hazırlanacak ve bağımsız denetim kuruluÅŸunun güvence raporunu içeren analiz tablosunun, anonim ortaklıklardan kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporunun bankalarca alınması zorunlu tutuldu.

Bu kredilerden, BDDK tarafından kapsamı belirlenecek olanlar için yetkilendirilmiÅŸ bir kuruluÅŸun verdiÄŸi kredi derecelendirme notunun alınması da diÄŸer zorunluk olarak belirlendi.

Teminat oranı BDDK tarafından belirlenecek

YönetmeliÄŸe göre, konut teminatlı kredilerde, kredi teminat oranının azami sınırı ve binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama iÅŸlemlerinde, kredi teminat oranının azami sınırı, tüketici kredilerinde ve tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılmasında uygulanacak azami vadeler Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüÅŸü alınarak BDDK tarafından belirlenecek.

Ä°kinci el binek araçlarda taşıtın deÄŸerinin tespitinde kasko deÄŸeri esas alınacak. BDDK, bu kapsamda yer alan sınırlamaları belirlemeye veya ilave sınırlamalar getirmeye yetkili olacak.

Kredi açma yetkisi

Yeni düzenlemeye göre, kredi açma yetkisini haiz olanlar, kendileri ile eÅŸ ve velâyeti altındaki çocuklarının veya bunlarla risk grubu oluÅŸturan diÄŸer gerçek ve tüzel kiÅŸilerin taraf olduÄŸu kredi iÅŸlemlerine iliÅŸkin deÄŸerlendirme ve karar verme aÅŸamalarında yer alamayacak.

Banka genel müdürü veya yönetim kurulu üyelerinden, yalnızca bu sıfatları dolayısıyla bankanın dâhil olduÄŸu risk grubu içinde yer alanlar hakkında, bankanın dâhil olduÄŸu risk grubuna kullandırılacak kredilere iliÅŸkin olarak bu hüküm uygulanmayacak.

Bankanın dâhil olduÄŸu risk grubu ve bankacılık kanununun 50. maddesinde belirtilen kiÅŸiler ile yapılan; kredilendirme ve diÄŸer iÅŸlemlerde aranan koÅŸullar, bu iÅŸlemlere iliÅŸkin tahsis, ödeme, teminatlandırma dâhil tüm aÅŸamalarda piyasa koÅŸullarından farklılık arz edemeyecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024