Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2101 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Kasım 2015 - 14:39

Başkan açıkladı: Sular içilemez durumda!

Büyüt
Küçült
Başkan açıkladı: Sular içilemez

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHPli Lütfü Savaş, il genelinde aldıkları içme suyu numunelerinin sonuçlarını açıklayarak, 1606 numuneden, 379u içilemez nitelikte. 580 civarında depomuz var, bunlardan da 500ü içilemeyecek durumda. Suyu direk dağdan alan hangi ilçemiz varsa yağmur yağdığı süre içerisinde çamurlu su içiyor dedi. Daha önce Hatayın merkez ilçe belediye başkanı olan, Hatayın Büyükşehir olması ile bu kez tüm ilçelerin de sorumluluğunu üstlenen Lütfü Savaş, il genelinde içme suyu noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. Kayıp kaçak oranının yüksek olduğunu da ifade eden Savaş, Yeraltından çektiğimiz 100 litre suyun ancak 30 litresini evlere veya iş yerlerine ulaştırabiliyoruz. Yani kaçak yüzde 70 dedi.

BORULAR KANSEROJEN İÇERİYOR

Hatay genelindeki içme suyu borularının yaklaşık yüzde 80ininin de aspestli borulardan oluştuğunu belirten Savaş, İlçe bazında ortalama 50 yıllık, 60 yıllık kanserojen içeren borular var. Bazen 4 terfiiyle suyu depolara götürüyorsunuz. Elektrik sistemi de eski. Jeneratörler, motopomplar, panolar burada da bizim kaybımız yaklaşık yüzde 30 civarı. Yani enerjiyi siz 100 birim kullanacaksanız 100 litre suyu çekmek için 130 birim kullanıyorsunuz. Burada bir kaybımız var diye konuştu.

PATLAKLARIN MASRAFI 3 MİLYON LİRA


Boruların eski olmasından dolayı yüksek basınca karşı dayanıksız olduğunu kaydeden Lütfü Savaş, suyun basıncını 1 birim artırdıklarında boruların patladığını söyledi. Sadece Dörtyol İlçesindeki bir mahallede 1 haftada 17 patlak çıktığını belirten Savaş, O patlakların ekonomik değerini sizinle paylaşayım. Sadece Antakyada bir aylık onarım ve işçilik masrafı, elektrik faturası 2 milyon 900 bin liradır. Siz Antakyada şebekeyi yenilediğinizde masrafınız 600 bin liraya iniyor dedi.

50 YILIN İÇMESUYU SEFERBERLİĞİ


Öte yandan il genelinde daha temiz içme suyu için Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğünün (HATSU), 50 Yılın İçme suyu Seferberliği sloganıyla geçtiğimiz haziran ayında başladığı proje devam ediyor. Hatayı kanserojen madde içeren ve asbestli borulardan kurtaracak projenin 2017 yılında tamamlanacağı tüm yerleşim birimlerinin alt yapısı yenilerek temiz içme suyu verilmesi sağlanacak.

Sık sık arızalanan eskimiş olan ve kanserojen madde içeren asbestli boruların yerine içten pozitif ve negatif basınç ve su darbesi, dıştan yer hareketleri nedeniyle oluşan aşırı yüklere karşı koyabilme özelliğine sahip ve 50 yıllık ömür biçilen düktil çeşidi borularla değiştiriliyor.

580 DEPONUN 500Ü İÇİLEMEYECEK DURUMDA

Lütfü Savaş, kasım ayında Hatay genelinde içme suyundan numune aldıklarını da söyledi. Savaş, numunelerin tahlil sonuçlarını da ilçe ilçe açıklayarak şunları söyledi: Halk sağlığı laboratuar sonuçları. Bunlar da hep klorlanmış yerden alınmış numuneler. Altınözünden 114 numune alınmış, 38i içilemez nitelikte. Antakyadan 443 numune alınmış, 39u içilemez nitelikte. Arsuzdan 88 numune alınmış, 4ü içilemez nitelikte. Belenden 48 numune alınmış, 24ü içilemez nitelikte, bakın yarısı. Defneden 102 numune alınmış, 25i içilemez nitelikte. Dörtyoldan 44 numune alınmış, 14ü içilemez nitelikte. Erzinden 76 numune alınmış, 11i içilemez nitelikte. İskenderundan 132 numune alınmış, 41i içilemez nitelikte. Kırıkhandan 196 numune alınmış, 85i içilemez nitelikte. Kumludan 41 numune alınmış, 26sı içilemez nitelikte. Payastan 31 numune alınmış, 6sı içilemez nitelikte. Reyhanlıdan 63 numune alınmış, 35i içilemez nitelikte. Diğer ilçelerde de durum aynı. Yani il genelinde 1606 numuneden 379u içilemez nitelikte. Şimdi ben soruyorum hangi anne bebesine bu suyu içirmek ister? Hanginiz babanıza, annenize içirmek istersiniz? 580 civarında depomuz var, 500ü içilemeyecek durumda. Erzinden itibaren gidin direk suyu dağdan alan hangi ilçemiz varsa yağmur yağdığı süre içerisinde çamurlu su içiyor.

DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024