Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2026 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Haziran 2015 - 06:22

Ankaradan Babaya son veda

Büyüt
Küçült
Ankaradan Babaya son
Güncel Haberleri › Ankaradan Babaya son veda haberi Türk siyasi hayatının 55 yılına imza atan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çok sevdiği Ankarada devletin zirvesini bir araya getiren bir törenle ebedi istirahatgahına yolculandı. Törene, HDP hariç tüm siyasi partiler eksiksiz katıldı. Demirel, bugün İslamköy Çatalcatepedeki külliyede halka açık törenle defnedilecek.
NEVİN BİLGİN - NEŞE SARIDOĞAN - BURHAN ELİŞ İlgili Foto Galeriler
Süleyman Demirele son veda İlgili Videolar
Süleyman Demirel vefat etti

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dün Ankarada son yolculuğuna uğurlandı. Demirel için ilk tören Güniz Sokakta yapıldı. Ardından Mecliste devlet töreni yapıldı. Kocatepe Camiinde kılınan cenaze namazının ardından naaş Ispartaya askeri uçakla gönderildi. Uçağa havada jetler eşlik etti. Meclisteki cenaze töreni tam da yeni hükümte ve koalisyon görüşmelerinin öncesinde eski ve yeni birçok siyasetçiyi bir araya getirdi. Meclisteki törene HDPlerin ve eski Başbakan Mesut Yılmazın katılmaması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Demirelin milletle aynı dili konuştuğuna dikkat çekerek, “Milletle aynı dili konuşmanız, hissiyatını anlamanız gerekiyor” dedi. Kardeşi Şevket Demirel ise, güçlükle yaptığı konuşmada, “Ne mutlu sana Demirel, ne mutla buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun” diye konuştu.

İlk tören Güniz Sokakta yapıldı

Süleyman Demirel için ilk tören Güniz sokakta evinin önünde düzenlenen tören 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Askeri korte eşliğinde getirilen naaş tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı. Naaş, Güniz Sokaka getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü.  Tabutun önünde, askerler tarafından Demirelin fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı. Buradaki törende Demirelin 20yıllık doktoru, Aylin Cesur, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ve eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin birer konuşma yaptı. Daha sonra okunan duaların ardından Demirelin naaşı, tekbirler eşliğinde ve askeri tören mangasının omuzlarında cenaze arabasına devlet Töreni için TBMMye götürüldü.

‘Jammerlarla güvenlik önlemi

TBMMdeki tören Cumhurbaşkanı erdoğan ve Süleyman Demirelin kardeşi Şevket Demirelin yaptığı konuşmaların ardından naaş top arabasına alınarak kortej eşliğinde Kocatepe Camiine götürüldü. Kocatepe Camisinde cuma namazın müteakip Süleyman Demirel için cenaze kılındı. Cenaze töreni boyunca yoğun güvenlik tedbiri alındı. Törene halktan kimse alınmadı.

Halka açık tören İslamköyde

 Tören boyunca jammerler çalıştığı için cep telefonları ve canlı yayınlarda yaka mikrofonlarının çalışmadığı gözlendi.  Naaş daha sonra askeri jetlerin eşlik ettiği bir kargo uçağıyla Demirelin defnedileceği Ispartaya gönderildi. Sülemyan Demirel için bugun ebedi istirahatgahı olacak olan Çalcatepedeki Külliyede halka açık bir tören düzenlenecek.

DEVLETİN ZİRVESİ BİR ARADA

TBMMde düzenlenen tören ise neredeyse tüm siyasi camiayı biraraya getirdi. Törene ilk gelen MHP lideri Devlet Bahçeli ardından da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu tüm parti liderleriyle, aile temsilileriyle el sıkıştı ve eski Başbakan Tansu Çillerle yan yana durdu ve sohbet ettikleri gözlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile törene geldi ve muhalefet liderleriyle el sıkışmadı. Erdoğanın cenaze sırasında Meclis Başkanı Cemil Çiçekle sohbet etmesi dikkat çekti. 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül törene korumalarıyla geldi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yan yana yeraldı. Gülün törende ön sırada bulunanların tümüyle el sıkışması dikkat çekti. Törene son olarak  kardeşi Şevket Demirel tekerlekli sandalyede getirildi. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykalın yanı sıra Demirelin yıllarca bakanlığını, milletvekilliğini yapan İsmet Sezgin, Nahit Menteşe gibi siyasetçiler de törendeydi.

Mesut Yılmaz ve HDP yoktu

Törende eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve HDPden kimsenin olmaması dikkat çekti. Eski cumhurbaşkanı Turgut Özalın oğlu Ahmet Özal da katıldı.

YURT DIŞINDAN BÜYÜK İLGİ

Törende Azerbaycan Meclis Başkanı, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Serdar Denktaş ve çok sayıda büyükelçi, eski siyasetçi ve bakanlar, İstanbul Ankara Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Filuksinos Yusuf Çetin katıldı. KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclisi eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABDnin Ankara Büyükelçisi John  Bassin de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.

Kardeş Demirel: Ne mutlu sana...

Cumhurbaşkanı Erdoğanın ardından kısa bir konuşma yapan Süleyman Demirelin kardeşi Şevket Demirel de “Mevtanın nüfus kayıtlarına göre sahibi benim fakat şu anda mevtanın sahibi devlettir” dedi. Şevket Demirel, “Babamız 1972te İslamköyde ölümünde köylüler duyunca ‘eyvah dağ devrildi diye acılarını ve kayıplarını ifade etmişlerdi, onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin vefatını duyan köylüler ve esnaf ‘eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik dediler. Yaptıklarına karşılık şimdilik devlet ona büyük bir törenle borcunu ödemektedir. Yalnız Hazreti Mevlana benim en büyük düğün günüm ölüm günüm demektir, ağlamaya sızlamaya mecal vermeden dimdik ayakta durarak tıpkı Mevlanada olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demireli ebedi istihratghına tevdi edeceğiz. Demirel milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Ruhun şad olsun Demirel” dedi.

Erdoğan: Milletin gönlünde yer aldı

Meclisteki törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirelin yarım asır boyunca devletin her kademesinde görev alarak ülkesine büyük ve önemli hizmetler verdiğini söyledi. Demirelin Türkiyenin güzel günlerine de ve karanlık günlerine de tanıklık etmiy canlı bir tarih olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler, Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Ispartanın İslamköyünden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Bu vasfı aynı zamanda milletiyle güçlü bir bağıydı. Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak, milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız aynı hissiyatı paylaşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir. Ülke içindeki gittiğim pek çok yerde kendisinin ve hizmetlerinin izine rastladığımı özellikle belirtmek isterim.”

Tabuta şapkasını doktoru koydu

Naaşın katafalka konulmasının ardından Demirelin şapkasını taşıyan doktoru Aylin Cesur şapkayı öptü ve tabutun üzerine bıraktı. Tabutun üzerinde Isparta güllerinin yanı sıra karanfiller de vardı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024