Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2001 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Ekim 2015 - 16:42

Ankara Barosundan yayın yasağına itiraz

Büyüt
Küçült
Ankara Barosundan yayın yasağına

Ankara Baro Başkanı Hakan Canduran, itiraz dilekçesinin bugün, yayın yasağı kararına itirazın 7. Sulh Ceza Hakimliğine yapıldığını söyledi.

Canduran, Hürriyete yaptığı açıklamada, sözkonusu yayın yasağı kararının Herhangi bir gerekçe gösterilmeden, hem halkın haber alma özgürlüğüne, hem de Anayasa ile güvence altına alınmış basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Mahkeme kararının, sadece Türkiye Cumhuriyeti Kanunları ya da Anayasasına aykırı olmadığını, Türkiyenin resmen taraf olduğu pekçok uluslararası sözleşmeye de aykırı olduğunu vurgulayan Canduran, Suruçta da aynısını yaptılar. Hiçbirinde gerçeğe ulaşamadılar dedi.

EŞİTLİK, TARAFSIZLIK VE AÇIKLIK İLKELERİ...

Canduran, yasalar uyarınca kişilerin, demokratik ve şeffaf yönetim esasına uygun eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun şekilde Bilgi edinme hakkı bulunduğuna dikkat çekerek, Bu yasaları niye koyuyorlar? demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan bu ilkelerin korunması için. Siz gerekçesiz olarak yayın yasağı koyarak, tüm bu ilkeleri ortadan kaldırıyorsunuz. Mahkemenin yayın yasağı kararının içinde hiçbir gerekçe yok. Mahkeme kararının olması yeterli değil. Bir gerekçe olması, bu gerekçenin de tüm yasalara uygun olması gerekir dedi.

Canduran şöyle konuştu; Uluslararası sözleşmeler, uluslararası mevuat, ulusal mevzuat ve taraf olduğumuz diğer sözleşmeler dikkate alındığında, sözkonusu uygulama yasalara ve hukuka aykırıdır. Halkın haber alma özgürlüğünün önünün açılması adına 6. sulh ceza hakimliğinin 14 Ekim 2015 tarih ve 4048 değişik iş sayılı kararına itirazen kaldırılması için Ankara Barosu olarak başvurduk.

TÜM BU MADDELERE AYKIRI

Canduran, Ankara barosunun itiraz dilekçesinde yer alan, yayın yasağı kararının hangi kanunlara ya da uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu da tek tek saydı.

Dilekçede, yayın yasağı kararının şu maddelere aykırı olduğu yer aldı;

* Anayasanın Temel Hak ve Özgürlüklerin sınırlandırılmasına ilişkin 13. Maddesi

* Anayasanın Haberleşme hürriyetine ilişkin 22. maddesi

* Anayasanın düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetine ilişkin 26. maddesi

* Anayasanın basın hürriyetine ilişkin 28. maddesi

* Anayasanın dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkında ilişkin 74. maddesi

* BM Kişiler ve siyasi haklar uluslararası sözleşmesinin ifade özgürlüğünü düzenleyen 19. maddesi

* Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi

* Radyo TVlerin kuruluş ve yayın hizmetlerinini düzenleyen 6112 yasasının olağanüstü dönemlerdeki yayınları düzenleyen 7. maddesi

* Türk Ceza Kanununun Kamu haberleşmesi ve kitle haberleşmesini koruyan 124.maddesi. (Hürriyet / zeynep Gürcanlı)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024