Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2542 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Ekim 2015 - 16:13

ABD, Patriotlarını geri çekmeye başladı

Büyüt
Küçült
ABD, Patriotlarını geri çekmeye

Suriyeden gelebilecek füze saldırısı tehdidine karşı Türkiyenin NATOya başvurusuyla 2013ün ocak ayında ABD tarafından Gaziantep 5inci Zırhlı Tugay Komutanlığında konuşlandırılan ve ekim ayında da görev süresi dolan Patirot Hava ve Füze Savunma Birlikleri geri çekiliyor.

Geçen 16 Ağustosta Türkiye ve ABD tarafından yapılan ortak açıklamada, tehdit algılamasının değişmesi (Suriyenin elinde kalan füzelerin Türkiyeyi vuramayacağı) nedeniyle geri çekileceği açıklanan Patirot Hava Savunma Sisteminin sökülmesi işlemleri başladı.



Sökülen füze rampaları, askeri araçlarla birlikte ABDye gönderilmek üzere karayoluyla Hatayın İskenderun ilçesine getirildi.

Polisin eskortluğunda kente getirilen Patriotlar İskenderun liman Sahasına alındı. Patriotların gemiyle ABDye gönderileceği belirtilirken,  çekilmenin ne zaman tamamlanacağı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

Diğer Patriot sistemleri ise Kahramanraş ve Adanada konuşlandırılmıştı. Bu sistemler görevlerini sürdürüyor.  (Ufuk AKTUĞ / İSKENDERUN - Hatay DHA)

NATO TÜRKİYEDEKİ PATRIOTLARI TARTIŞIYOR
Bu arada Türkiye de, Brükseldeki NATO savunma bakanları toplantısında Patriot füzelerinin görev süresinin uzaltılmasını önerdi. Almanya öneriye sıcak bakmıyor.

Rus savaş jetlerinin Türkiye hava sahasını ihlali sonrasında, Türkiye NATOdan Patriot füze sistemlerinin görev süresinin uzatılmasını istedi. Hem Almanya hem de ABD Kahramanmaraşta konuşlu bulunan Patriot füze sistemlerini çekeceklerini ağustos ayında duyurmuştu. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen taleple ilgili olarak Konu hangi tehdidin nasıl bertaraf edilebileceği ile ilgilidir ve mevcut bağlamda (Patriotları çekme) kararı doğrudur dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brükseldeki zirve sonrasında bir açıklama yaptı. Türkiyenin NATOnun içindeki ikinci büyük askeri güç ve son derece güçlü bir müttefik olduğunu belirten Stoltenberg Türkiyeye desteğimiz sürüyor. Daha çok destek gerekirse buna da hazırız dedi. Stoltenberg İttifakın 48 saat içinde konuşlanma kapasitesi olduğunu vurgulayarak Gerekirse bunu yapabiliriz diye konuştu.

 Norveç eski Başbakanı Jens Stoltenberg Rusyanın Suriyedeki askeri faaliyetlerine de atfen Rusya modern silahlarını burada test ediyor ve Rusyanın burada varlığını artırdığını görüyoruz dedi. Suriyedeki harekat bir NATO harekatı değildir. Bunu hatırlatmamız lazım. Bu ABDnin önderliğinde gerçekleştirilen bir harekattır diyen Stoltenberg İsteğimiz zaman konuşlanabileceğimizi NATOnun düşmanları bilmelidir diye konuştu.

Rus savaş jetleri haftasonu defalarca Türk hava sahasına kısa süreli olarak girmişti. Türkiye ve NATOdan sözkonusu hava sahası ihlalleriyle ilgili uyarı niteliğinde açıklamalar gelmişti.

NATO, Suriyeden gelebilecek bir füze saldırısına karşı Türkiyeyi korumak için 2013 yılında Almanya, Hollanda ve ABDden üç Patriot savunma birliğini Kahramanmaraşa konuşlandırmıştı. Misyonun görev süresi 2016 yılının ocak ayında doluyor.

Deutsche Welle Türkçe





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024