Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1966 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Aralık 2015 - 13:27

ABD ile ‘otomatik’ istihbarat dönemi

Büyüt
Küçült
ABD ile ‘otomatik’ istihbarat
ABD’de telefon numarası olanı bile takip edecek anlaşma Meclis’ten geçti. Türkiye ile ABD arasında finans bilgileri karşılıklı paylaşılacak.

Türkiye ile ABD arasında finansal bilgi paylaşımı ve işbirliğini öngören anlaşmaya dayanan kritik yasa tasarısı, komisyondan geçti.

Tasarının temelini oluşturan ikili anlaşmaya göre; ABDde yatırımı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiyede yatırımı olan ABD vatandaşlarının bilgileri karşılıklı olarak “gizlilik” içinde paylaşılacak. Karşılıklı bilgi paylaşımı, belirlenen zamanlarda “otomatik” yapılacak. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye ve ABD arasında finansal işbirliğinin çerçevesi genişleyecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk bilgi değişimi 30 Eylül 2016ya kadar yapılacak. Bu tarihte değişime tabi tutulacak bilgiler 2014 ve 2015in finansal bilgileri olacak.
 
ABDyi ilgilendiren bölümünden etkilenecek kişiler şöyle:
 

-ABD ile ilişkisi bulunan gerçek ve tüzel kişiler
 
-  Müşteri adına varlık olarak kabul edilebilecek herhangi bir hesabı bünyesinde bulunduran finansal kurumlar.
 

Nasıl işleyecek?
 
ABDde vergi mükellefi olan ABD vatandaşlarından Türkiyede müşteri olanlar, durumlarını Türkiyede ilgili bulundukları finans kuruluşlarına bildirmek zorunda olacak. Bu bilgiler, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aracılığıyla ABD Milli Gelirler İdaresine (IRS) iletilecek.
 
ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin bilgiler de Türkiyeye iletilecek. ABDde finansal bilgisi bulunan Türk vatandaşlarının birikim miktarları Türkiyeye aktarılacak.
 
Türk finansal kuruluşlarının elinde bulunan ABDlilere ait finansal hesap bilgileri öncelikle GİBe bildirilecek. GİB, topladığı bir önceki yıla ait bilgileri 30 Eylül 2016ya kadar ABD yetkili makamına iletecek. Bilgiler şifrelenerek gizlilik esasıyla gönderilecek. Bilgiler otomatik olarak değiştirilecek.
 
Anlaşma kapsamında karşılıklı paylaşılacak bilgiler arasında hesap sahibinin adı, adresi, vergi kimlik numarası, hesap numarası, bakiye miktarı gibi bilgiler olacak. İkili aanlaşma uyarınca düzenlemelere her iki ülkedeki tüm banka ve finans kuruluşları uymak zorunda olacak.
 
Cezası var
 

ABDde vergi mükellefi olup olmadığının tespiti için öngörülen bilgi ve belgeleri sağlamayan kişilere, ABD kaynaklı gelirleri üzerinden,  yüzde 30 oranlı stopaj uygulanabilecek. Bildirime konu olacaklara ilişkin bakiye limitleri ise şöyle olacak:
 
- Mevcut ve yeni bireysel müşteriler: 50 bin dolar üzerinde toplam varlık bakiyesine sahipler.
 
- Mevcut tüzel müşteriler: 250 bin dolar üzerinde toplam varlık bakiyesine sahipler.
 
- Yeni tüzel müşteriler: 50 bin dolar üzerinde toplam varlık bakiyesine sahipler.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024