Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1646 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   06 Kasım 2015 - 08:18

8 GDOlu yeme izin

Büyüt
Küçült
8 GDOlu yeme

BESDBİR Başkanı Sait Koca, daha önce yaptıkları başvurunun sonuçlandırıldığını, izin verilen genlerin daha önce kabul edildiğini, ancak modifiye edildiği için tekrar izin sürecinde geçtiğini söyledi.

BİYOGÜVENLİK Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş (GDO) 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımına yönelik ithalat yapılabilmesini onayladı. Avrupa Birliğinin kabul ettiği GDOlu yemlere izin çıktığını ifade eden BESDBİR Başkanı Sait Koca, Aslında izin verilen yemler yeni bir çeşit değil. Daha önce üretilen GDOlu yemin geliştirilmiş hali. Yani modifiye edilmiş şekli de denebilir. Bu bir izin süreciydi ve bu sona erdi. Ancak daha önceden yaptığımız başvuruların incelenmesi devam ediyor. İzin verilen GDOlu yem sayısının ilerleyen dönemlerde artacağını düşünüyoruz dedi.

YEM YETMİYOR
Türkiyenin GDOlu yeme ihtiyacı olduğunun altını çizen Koca, Tüm hayvancılık sektörü bu yemlere ihtiyaç duyuyor. Çünkü Türkiyede üretilen hayvan yemi hammaddesi yeterli gelmiyor. Üretilen yem hammeddesi yem ihtiyacaının yarısını karşılıyor. İthal etmek gerekiyor. Dünyada ticarete konu olan soyanın da yüzde 90ı GDOlu. Yani GDOsuz soya bulmak neredeyse imknsız dedi. GDOlu mısır genlerine izin alınmasına rağmen getirilmediğine de değinen Koca, Türkiyenin mısır üretiminin şu an için yeterli olduğunu söyledi.

SADECE YEM OLARAK

Kurulun konuya ilişkin kararları, dün Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre Kurul, BESD-BİRin başvurusu üzerine Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş 2 soya çeşidinin ve ürünlerinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi. Alınan kararlarla 6 mısır çeşidi ve ürünleri de hayvan yemi olarak kullanılabilecek. Yetkililer, söz konusu ürünlerin uzun süredir ABde kullanıldığını belirterek, Biz de ABnin tutumu ve kurullardan gelen kararlar kapsamında bu yönde bir karar aldık dedi.

32 ÇEŞİT GDOLU YEM VAR
BESD-BİR tarafından, 11 Mayıs 2015te genetiği değiştirilmiş 14 mısır, 9 soya, 4 kolza ve 10 pamuk olmak üzere 37 çeşidin hayvan yemlerinde kullanılması için başvuru yapılmıştı. Bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide sadece yem amaçlı kullanılmak üzere onay verildi. ABde toplam 59 onaylı GDO bulunurken, Türkiyedeki onaylı 32 çeşit madde de ABde hem gıda hem de yem amaçlı olarak kullanılıyor. Türkiyede gıda amaçlı olarak kullanımına izin verilen herhangi bir GDOlu ürün yer almıyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
gdo
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024