Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2501 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Aralık 2015 - 09:38

140 can alan IŞİD katliamlarında talimatlar ondan

Büyüt
Küçült
140 can alan IŞİD katliamlarında talimatlar

Ankarada 10 Ekimde 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısının ardından deşifre edilen Gaziantepteki hücre evlerinde ele geçirilen dijital verilerden önemli bilgiler çıktı.

IŞİDin Ankara dahil kanlı saldırı talimatlarının Ebubekir kod adlı 33 yaşındaki İlhami Balı tarafından verildiği belirlendi.

İstihbarat raporlarına göre, Hatay doğumlu Balının istihbarat ve terör polisinin takibine takılması geçmişe dayanıyor. 2002 yılından itibaren istihbarat takibinde olan Balı, terör örgütü El Kaide üyeliğinden tutuklanarak cezaevine konuldu.

Üç yıla yakın cezaevinde kalan Balı, 2012 yılında Suriyeye geçerek önce El Kaide bağlantılı El Nusraya ardından da 2013 yılında IŞİDe katıldı.

EYLEMLERİ PLANLIYOR

IŞİDin Suriyedeki gümrük sorumlusu olarak bilinen İlhami Balı, Türkiye üzerinden Suriyeye geçen IŞİD militanlarının lojistik faaliyetlerini de koordine eden kişi olarak istihbaratın takibine takıldı.

Suriye tarafında IŞİDin kontrol ettiği Cerablus, Atmeh ve Rakkada faaliyet gösteren Balının telefonu dinlemeye alındı. 2014 yılının sonuna kadar takipteydi ancak IŞİDin Kobanide yenilgiye uğrayarak bölgeden çekilmesiyle izini kaybettirdi.

CANLI BOMBA EĞİTİMİ

Suruç ve Ankaradaki saldırının ardından terör ve istihbarat birimlerince hazırlanan raporda Balıyla ilgili şu değerlendirmeye yer verildi:

Yakın zamana kadar istihbari takipte olan, Suriyedeki konumu belirlenen kişi ile 2014 yılının sonlarına doğru bağlantının kesildiği, sözkonusu kişinin yabancı ülkelerin istihbaratlarıyla bağlantılı çalıştığının değerlendirildiği, Türkiyeye yönelik terör eylemlerinin hedef noktasını belirleyen kişi olduğu, eylemi finanse edip, talimatı verdiği, canlı bomba eyleminde kullanılacak kişileri belirleyerek eğittiği, bu kişilerin Türkiyeye geçişini, ülke içindeki lojistik ve barınmalarını sağladığı...

IŞİDin merkezi konumundaki Rakkaya yakın bölgede eğitim merkezi kurulduğu, canlı bomba eyleminde kullanılacak teröristlerin buradan eğitildiği belirlendi.

Balının 2013 ve 2014 yıllarında yasadışı yollarla birçok kez Türkiyeye geçtiği, Gaziantep ve Kilisteki hücre evlerindeki toplantılara katıldığı da belirlendi. Balının son olarak 1 Eylülde Türkiyeye yasadışı yollardan sızmaya çalıştığı ancak alınan önlemler sonucu beraberindeki IŞİDlilerle birlikte sınırdaki birliklere ateş açarak kaçtığı da saptandı.

KANADALI BAĞLANTISI

Türkiyede yakalanan ve Kanada istihbarat servisiyle çalıştığı belirlenen Doktor Mehmet Reşit kod adlı Muhammed El Reşidin de Balıyla bağlantısı ortaya çıkmıştı. Üç İngiliz kızın IŞİDe katılmasını organize eden Reşidin yakalanmasının ardından yapılan çalışmada Balı ile birlikte IŞİDli teröristlerin Türkiye üzerinden Suriyeye geçişini koordine ettiği belirlenmişti.

DİYARBAKIR ANKARA VE SURUÇUN SORUMLUSU

Balının talimat verdiği ve finanse ettiği eylemler Diyarbakır HDP mitingine bomba, Suruçtaki canlı bomba eylemi, Ankaradaki 2 canlı bomba saldırısı, Türkiye-Suriye sınırında bir Türk askerinin şehit edilmesi ve bir askerin kaçırılması.

Gaziantepteki IŞİD hücre evlerinin deşifre edilerek operasyon düzenlemesiyle önlenen bazı eylemler ise şöyle: Antalyadaki G-20 zirvesi, İstanbulda HDPnin seçim çalışması, Gaziantepte HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağın katılacağı seçim çalışması, Amasyadaki 5. jet üssü ve İncirlik.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024