Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1847 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Mayıs 2015 - 05:54

Yabancı seçimini yaptı, Türk piyasalarına akın başladı

Büyüt
Küçült
Yabancı seçimini yaptı, Türk piyasalarına akın
Ekonomi Haberleri › Yabancı seçimini yaptı, Türk piyasalarına akın başladı haberi

Seçimlerden AK Partinin tek parti olarak çıkacağına olan yabancı yatırımcıların güveni, Türk Lirası varlıklarına ilgiyi artırdı. Yabancı girişiyle sert düşen dolar, dün 2.62 ile bir ayın dibine indi, borsa yüzde 1.23 yükseldi. Faiz de üç günde yarım puan düştü.

Yılbaşından bu yana yurt dışında ABD Merkez Bankasının faiz artırımı endişeleri, yurt içinde de çeşitli spekülasyonlar nedeniyle, hızla değer kaybeden TL, yabancı yatırımcıların seçim sonrasına yönelik beklentilerini satın almaya başlamasıyla yönünü yükselişe çevirdi. Genel seçimlerinde AK Partinin tek partili hükümet statüsünü sürdüreceğine yönelik beklentilerin seçim anketleriyle birlikte kuvvetlenmesiyle dolar, 2.62 ile bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, faizlerdeki gerileme dün de devam etti. 

ABD verisi destekledi

TLdeki değer artışında yabancı yatırımcıların ‘kararını verdiği, seçim öncesi ralli hazırlığı yapıldığı değerlendirmesi yapılıyor. Bankacılar, TLde 7 Haziranda gerçekleşecek seçim öncesi pozisyon alımlarının yavaş yavaş başlamış olabileceğini öngörürken, Hazine ihalelerine olan yoğun ilginin de TLdeki değer artışını desteklediğini kaydettiler. Ayrıca, dün açıklanan ABD perakende verilerinin ABD Merkez Bankasının faiz artışlarının hızlanmayacağını göstermesi de kurdaki düşüşü destekledi.

 

Salı günü 2.68li seviyelerden işlem gören dolar, seçim öngörüleri ve ABD verisiyle  en düşük seviyesi olan 2.6260a kadar geriledi. Kur en son 13 Nisanda bu seviyeye gerilemişti. Kurdaki düşüşten bulduğu destekle Borsa İstanbulda da yükseliş hızlandı. Veri sonrası BIST-100 endeksi yüzde 1.23 artışla 86.417 puandan kapandı. Bankacılar “Hazine borçlanmakta hiç de güçlük çekmedi ve global olarak devam eden tahvil oynaklığına rağmen çok da yüksek bir faiz ödemedi. İkincisi son bir haftadır TL cinsinden varlıklar gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrıştı... Bu yüzden yatırımcıların seçimle ilgili belirsizlikleri iskonto ettiği ve Türkiyenin artık çok ucuz kaldığına hükmettiğini de senaryolara eklenmeli” değerlendirmesini yaptı. Bir bankanın döviz masası yetkilisi “Dolar/TLde 2.6830 seviyesi önemliydi ve aşağı yönlü kırıldı. Burada Hazine ihalelerinin de desteğini düşünmek mümkün. Son dönemde yaşanan sert değer kaybının bir anda azalması yurtdışına bağımlı bir hareket ancak hareketin sert olması bize seçim sonuçlarına ilişkin pozitif bir fiyatlamanın başlamış olabileceğini de gösteriyor” dedi.

ZEYBEKCİNİN DEDİĞİ ÇIKTI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 10 gün önce yaptığı açıklamada “Piyasalar 10 Mayıs haftasında bu gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir ve işine bakar. Yani 10 Mayıs haftasında artık 8 Haziran, 9 Haziran gibi davranmaya başlar, endişelerin gittiğini göreceksiniz” demişti.

İHALELERE YÜKSEK TALEP, FAİZİ DÜŞÜRDÜ

Hazinenin pazartesi ve salı günü gerçekleştirdiği beş ihaleye toplam 33.5 milyarlık gelen yüksek talep, küresel getirilerde yaşanan sert dalgalanmaya rağmen ikincil piyasada faizlerin aşağı yönlü seyir izlemesine destek sağladı. Hazinenin 5 ihalesine toplam 33.5 milyar teklif gelmesi gösterge tahvilin fazinin üç günde yarım puan gerilemesine neden oldu. Geçen hafta cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz dün son işlemde yüzde 9.61e geriledi. Benzer şekilde 10 yıllık gösterge olan 12Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşti. 10 yıllık göstergede geçen hafta spot kapanışta yüzde 9.39 seviyesinde olan bileşik faiz bugün son işlemdeyüzde 9.04 oldu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024