Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2189 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Mart 2015 - 06:00

Türkiye yabancı akımına uğradı

Büyüt
Küçült
Türkiye yabancı akımına
Ekonomi Haberleri › Türkiye yabancı akımına uğradı haberi

Türkiye, geçen yıl çalışmak için vatanını terk eden 52 bin yabancı uyruklu vatandaşa iş kapısı oldu. Son 12 yılda 224 bin yabancı işçi Türkiyede iş buldu. En fazla işçi Gürcistandan geldi. Türkiyeden ise en fazla çalışan Rusyaya gitti.

Kaan Zenginli

2008 küresel krizi ile birlikte gelişen ülkelerdeki şirketler yüz binlerce çalışanını kapıya koyarken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ise dünyanın iş kapısı haline geldi. Türkiye son 12 yılda 224 bin yabancı uyruklu   vatandaşa iş imkanı sağladı. Ekonomik kriz veya yeni bir hayat umuduyla vatanlarından göç ederek Türkiyeye gelen yabancı çalışanlar, birçok sektörde iş sahibi oldu. 2003 yılında Türkiyeye gelen yabancı işçi sayısı 855 iken, Türkiyenin güçlenen ekonomisi ve gelişen sanayisi ile bu rakam geçen yıl 2003e göre 6 bin kat artarak 52 bin 333 kişiye ulaştı. Başta inşaat ve hizmet sektörü olmak üzere perakende ve sanayi gibi iş alanlarında yaratılan yeni iş imkanları, hem yerli çalışana hem de yabancı uyruklu vatandaşlara yaradı. 1950li yıllarda başta Almanya olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ‘yeni iş bulma ümidiyle göçen Türk vatandaşlar artık kendi ülkelerinde istihdam edilir hale geldi. Üstüne üstlük Türkiye, yabancıların da umudu haline geldi. Türkiyeye gelen yabancı çalışan sayısı resmi rakamlara göre 52 bin kadarken, bu rakamın kayıt dışı ile birlikte 150 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Ukraynalının ümidi olduk

İŞKURdan alınan verilere göre, geçen yıl Türkiyeye 52 bin kişi çalışmaya gelirken, yurtdışına giden Türk işçi sayısı 39 bin oldu. Türkiyeye en fazla işçi Gürcistandan geldi. Türkiyenin Gürcistana göre refah seviyesinin çok yüksek olması ve iş bulma imkanı bu sayıda en büyük etken oldu. İkinci sırada ise Ukrayna yer aldı. Rusya ile başlayan savaşın ardından ekonomik olarak çöken Ukraynalı vatandaşlar çareyi Türkiyeye gelmekte buldu. Geçen yıl Ukraynadan 4 bin 333 kişi çalışmak için Türkiyeye geldi. Bu ülkeyi 2 bin 636 kişi ile Tacikistan, 2 bin 624 kişi ile Çin, 2 bin 564 kişi ile Rusya, 2.543 kişi ile Suriye izledi. Tabloda dikkat çeken bir ayrıntı da Almanya oldu. 1950li yıllardan itibaren milyonlarca göç veren Türkiye Almanyadan bu kez  bin 442 işçi göçü aldı. Buna karşın Türkiyeden Almanyaya gidenlerin sayısı ise 552de kaldı.

Türk müteahhitler yerli işçi çalıştırdı 

Türkiyeden en fazla işçi ise Iraka gönderildi. Geçen yıl Türkiyeden yurtdışına çalışmak için giden 39 bin 644 kişinin 7 bin 536sı Kuzey Iraka gitti. Bunda en büyük sebep ise Kuzey Irakta Türk müteahhitlerinin geliştirdiği konut ve alt yapı projeleri oldu. Türkiyeden giden çalışan da Irakta Türk şirketlerinde çalıştı. Rusya ise Irakı 9 bin 148 kişi ile geçerek liderliğe oturdu. Yine Türk müteahhitlerinin Rusyadaki projeleri de bu sayıda etkili oldu. 3 bin 777 kişi ile Suudi Arabistan üçüncü olurken, 2 bin 477 ile Azerbaycan dördüncü sırada yer aldı.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024