Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3471 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   06 Şubat 2015 - 07:47

Türkiye az borçlu ülkeler liginde

Büyüt
Küçült
Türkiye az borçlu ülkeler

Ülkeleri borcun milli gelire oranına göre sıralayan McKinseynin 47 ülkelik listesinde Türkiye 38inci sırada. 2014 itibarıyla Türkiyenin borç/milli gelir oranı yüzde 104 seviyesinde.

2007-2014 verilerini kapsayan rapora göre bu süreçte Türkiyenin toplam borcu yüzde 28 arttı. Verilere göre, Türkiyenin borç artışı diğer ülkelerden ayrışarak kamu borcu odaklı değil, özel sektör ve hanehalkı borcundaki artışla büyüyor.

Türkiyenin kamu borcu 2007-2014 döneminde yüzde 4 azalırken, özel sektör borcu yüzde 22, hanehalkı borcu yüzde 10, finans sektörü borcu ise yüzde 11 arttı.

Türkiye dışında borcu düşük olan ülkeler arasında Arjantin, Nijerya, Suudi Arabistan, Rusya, Meksika ve Endonezya da bulunuyor.

Rapor Türkiyenin borcunu azaltan ülkeler arasında yer aldığını söylese de dış borcun risk yaratabileceğini vurguluyor:

Macaristan, Endonezya, Peru ve Türkiyede devlet tahvillerinin yüzde 40ından fazlası yabancı yatırımcıların elinde. Bu yatırımcıların ABDde faiz artışı gibi bir dış gelişme sonucu yatırımlarını çekmesi durumunda riskler artabilir.

En borçlu ülke Japonya

McKinsey raporunda en borçlu ülke ise borç/milli gelir oranı yüzde 400 olan Japonya.

Japonyayı İrlanda, Singapur ve Portekiz takip ediyor. Yunanistanın yedinci sırada yer aldığı listede, ABD yüzde 233lük borç/milli gelir oranıyla 16ncı sırada yer alıyor.

Avrupanın en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 188lik borç oranıyla 28inci sırada.

BBC Türkçe







E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024