Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2094 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   05 Mayıs 2015 - 06:22

Tahranla anlaşma tamam, TL ile ticaret yolda

Büyüt
Küçült
Tahranla anlaşma tamam, TL ile ticaret
Ekonomi Haberleri › Tahranla anlaşma tamam, TL ile ticaret yolda haberi

Cumhurbaşkanı Erdoğanın geçen ayki Tahran ziyaretinde ticarette dolar yerine yerel para birimlerini kullanalım çağrısının ardından iki ülke anlaşmayı tamamladı. İran Türkiye Ortak Ticari Konsey İdari Şefi Jalal Ebrahimi, anlaşmayı doğrulayarak ek önlemler üzerinde çalışıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın geçen ayki Tahran ziyaretinde yaptığı İran ile Türkiyenin ticarette yerel para birimlerini kullanma çağrısının ardından iki ülke arasında anlaşmaya varıldığı bildirildi.

İran Türkiye Ortak Ticari Konsey İdari Şefi Jalal Ebrahimi, anlaşmayı doğrulayarak ek önlemler üzerinde çalışıldığını belirtti. İran medyasında yer alan haberlere göre İran, Türkiye ile ticarette kendi para birimini kullanmak için gerekli hazırlıkları yürütüyor. Jalal Ebrahimi, Tahran ile Ankaranın ticarette riyal ve Türk Lirası kullanma fikrinin Erdoğanın Tahrana yaptığı son gezide oluştuğunu söyledi. Yerel para birimi ödeme mekanizmasının İran ile Türkiye arasındaki ticareti kolaylaştıracağına dikkat çeken Ebrahimi, iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmanın diğer bir yolu olarak ise takasa başlamayı düşündüklerinin bilgisini verdi. Ebrahimi, Türk Lirasının dolar ve Euro karşısındaki değer kaybının Türkiyenin deniz aşırı ticarette kendi para birimini kullanmasının yollarını aramasına neden olduğunu ifade etti. Erdoğan geçen ay Tahrana gerçekleştirdiği ziyarette “ Biz ne doların ne Euronun baskısı altında kalalım. Biz alımlarımızı İranın yerli parası ile yapalım istiyoruz. Kur baskısı altında kalmayız. İran da kendi parasıyla alımlarını bizden yapsınlar. Döviz kurunda başka paraların baskısı altında kalmamalıyız” açıklamasında bulunmuştu.

İran ile Rusya bir süre önce iki ülke arasındaki ticarette parayı kaldırdığını duyurmuştu. Rusya ve İranın başladığı ‘ürün karşılığı petrol işlemi, Rusyanın, İrandan alınan petrolün karşılığında bu ülkeye buğday, teknoloji ve inşaat malzemeleri vermesini öngörüyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024