Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1986 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Haziran 2015 - 17:06

Son bir yıldaki savaşın küresel maliyeti 14 trilyon dolar

Büyüt
Küçült
Son bir yıldaki savaşın küresel maliyeti 14 trilyon

Avustralya merkezli bir düşünce kuruluşunun açıkladığı rapor, son bir yılda dünyadaki çatışmalarda harcanan korkunç paraları gözler önüne serdi.

Telegraphın geçtiği haberde, Sidney merkezli sivil toplum kuruluşu olan Ekonomi ve Barış Enstitüsü (Institute for Economics and Peace) tarafından yapılan araştırmada, son bir yıl içinde dünya genelindeki çatışmalara 14 trilyon dolar harcandı.    Kabaca bir hesapla ifade edilecek olursak bu harcamalar küresel GSYİHın %13üne ve İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İspanya ve Brezilya ın ekonomilerini toplamına tekabül ediyor.    Araştırma raporunda ayrıca barışın hüküm sürdüğü ülkelerle, savaş yaşananlar arasındaki uçurumun büyüdüğü vurgulandı.   İzlanda ın dünyanın en barış içindeki ülkesi olduğu belirtilirken, Suriye in en çok çatışmalara sahne olan ülke olduğu kaydedildi.   IEP İcra Kurulu Başkanı Steve Killeleaya göre çalışmadaki en sürpriz sonuçsa dünya genelindeki arış dengesizliği.   Killelea Batı Avrupadaki bazı ülkelerin barış ve huzur alanlarında arihi seviyelere çıktığını, cinayet oranlarının ve güvenlik için harcanan paranın tarihteki en düşük düzeylere gerilediğini belirtti.   Ancak rapora göre Irak, Suriye, Güney Sudan, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti deki şiddet olayları arttı. Rapora göre çatışmalar nedeniyle ülkeleri içinde yerlerinden olan 50 milyon mülteciye yardım için harcanan para 2008e göre yüzde 267 artarak 128 milyar dolara çıktı.   Çalışmada ayrıca dünya genelindeki şiddet olaylarının yüzde 10 azalması durumunda dünya ekonomisinin 1,43 trilyon dolar kaynak yaratacağı hesaplandı. Bu rakam Yunanistanın borcunu altı kez ödüyor ve dünyanın en yoksul 1,1 milyar insanının kazandığı toplam gelirin üç katından daha fazla. (Star / BBC Türkçe)

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024