Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2360 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   02 Mart 2015 - 14:51

Silahların bırakılması ekonomi için fırsat

Büyüt
Küçült
Silahların bırakılması ekonomi için

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Alanın, HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Dolmabahçedeki Başbakanlık Ofisinde yaptığı ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladığın belirten Standard Bank Gelişmekte olan
Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, Çağrı potansiyel olarak Türkiye ekonomisi için oldukça pozitif bir etki yapacaktır dedi.

Türkiyenin ekonomik dinamiklerini 1999 yılında bu yana yakından takip eden ve gelişmelere ilişkin düzenli olarak ekonomi ve finans raporlamaları yapan Ash, Bu çağrıyla birlikte dikkate değer bir barış kazanımı görüntüsü oluşacaktır. Çağrı Türkiye ekonomisi için destekleyici bir unsur olacaktır diye konuştu.

Ortak açıklamanın ardından AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherininin basın ofisinden yapılan açıklamada da AB bugün hükümet ve HDPnin ortak basın toplantısında Abdullah Öcalanın PKKya silah bırakma kararı için baharda olağanüstü kongre düzenleme çağrısı yaptığının açıklanmasını memnuniyetle karşılıyor ifadesi kullanıldı.

Türkiyenin kredi notu olumlu etkilenebilir

Çözüm sürecinde kat edilen mesafenin ve elde edilen kazanımların ilerleyen günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerine yansıması da olası görülüyor.

Uzun yıllar boyunca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiyenin doğu ve güney doğu illerinde devam eden gerilim ortamının ekonomik istikrarı, güven ortamını, öngörülebilirliği ve yatırım ortamını olumsuz yönde etkilediğini vurguluyordu.

Çözüm sürecinde ilk adımların atılmasının ardından 11 Nisan 2013te uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, doğu bölgesindeki gerilimin Türkiyenin kredi itibarını zedeleyen siyasi belirsizliğe uzun süredir kaynaklık ettiğini belirtmişti.

Moodys, barış sağlanacağı beklentilerinin yatırımcı güvenini güçlendirdiğini ve Türkiyenin doğrudan yabancı yatırım için cazibesini artırdığını kaydederek, bunun sonucunda, Türkiyenin ekonomik fayda elde edeceği, dış kırılganlıklarının azalacağını ve ülke kredi itibarının artacağına vurgu yapmıştı.

Türkiyenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesine çıkaran ilk kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de aynı dönemde bir açıklama yaparak, Türkiyedeki çözüm sürecinin yatırımları artırarak, büyümeyi hızlandıracağını kaydetmişti.

Öte yandan geçtiğimiz ay çözüm sürecinin Türkiye ve bölge ekonomisine katkısını değerlendiren Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen de sürecin tamamlanmasıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde önemli mesele haline gelen işsizlik seviyesinin düşeceğini, işgücü verimliliğinin artacağını dile getirerek, Sürecin başarısı, kredi notunu yukarı yönlü ivmeleyecektir demişti.

Uluslararası yatırımcılar açısından Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde barış ve huzur ortamının oluşmasının doğrudan yabancı yatırımcıların bölgeye olan ilgisini de artırması bekleniyor.

Bir süredir çözüm süreciyle devam eden güvenli ortamın ilerleyen süreçte bölgenin İran ve Irak gibi ülkelerle hızla artan ticaret potansiyeli düşünüldüğünde yerli ve yabancı yatırımcıların mevcut teşvik programlarından da faydalanarak bölgeye olan yatırımlarını artırması bekleniyor.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024