Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2459 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Haziran 2015 - 06:30

Sandıktan belirsizlik çıktı

Büyüt
Küçült
Sandıktan belirsizlik
Ekonomi Haberleri › Sandıktan belirsizlik çıktı haberi

Piyasa uzmanlarının seçim öncesi uyardığı ve piyasaların korktuğu senaryo, sandıktan çıktı. Tek parti iktidarı yerine belirsizliği artıracak koalisyon ortamının seçimden çıkmasının piyasalarda satışa neden olacağını belirten uzmanlar, dolar ve faizde yükseliş, borsada düşüş bekliyor.

Genel seçimlerden piyasaların korktuÄŸu sonuç çıktı. Piyasa dostu olarak gösterilen tek parti iktidarının devam ettiÄŸi bir sonuç yerine, bölünmüş bir tablonun çıkması, piyasaların hiç sevmediÄŸi ‘belirsizlik ortamına neden olacak sonuçların sert dalgalanmalar yaratması belirtiliyor. Özellikle cuma günü ABDde faiz artışlarının tahminlerden hızlı olabileceÄŸini gösteren istihdam verisinin ardından satışların arttığı bir dönemde, yurt içinde sandıktan çıkan sonucun piyasalarda ‘belirsizliÄŸi artıracağı belirtiliyor. Analistler, piyasaların pek ihtimal vermediÄŸi ‘koalisyon tablosunun belirsizliÄŸi artıracağı için ilk etapta borsada sert düşüşe, dolar ve faizde de tırmanışa neden olacağını belirtiyor. Analistlere göre koalisyon tablosunun oluÅŸması, hükümetin hangi partilerden oluÅŸacağı ve bu sürecin ne kadar hızlı ve pürüzsüz gerçekleÅŸtirileceÄŸi merak edilecek. Bu süreç de piyasaların hiç sevmediÄŸi belirsizlik ortamını artıracak.

Yabancı yatırımcı gelmez

Faizlerin tek haneye düşmesine, borsanın tarihi rekorlar kırmasına neden olan siyasi ve ekonomik istikrar yerine ‘koalisyon ortamı doÄŸuran seçim sonuçlarından sonra yabancı yatırımcıların da Türkiyedeki pozisyonlarını yeniden deÄŸerlendireceÄŸini belirten uzmanlar, Türkiye piyasalarına geçmiÅŸ 12 yılda olduÄŸu gibi fon giriÅŸi yaÅŸanmasının zor olduÄŸunu belirtiyorlar. Hatta, ilk etapta bırakın fon giriÅŸini, fon çıkışının hızlanabileceÄŸi kaydediliyor. Bu durumun da yurt dışında zaten güçlenen dolar nedeniyle Türk Lirasında deÄŸer kaybına neden olması, faizlerin tekrar çift haneleri görmesine neden olacağını belirten piyasa uzmanları, borsa cephesinde de sert tepki satışlarının gelebileceÄŸini belirtiyorlar.

Dolar ve faiz yükselir

Seçim öncesi piyasaların ‘koalisyon ihtimalini adeta provasını da yaptığını hatırlatan analistler, o dönemde doların tarihi zirveye ulaÅŸtığını, faizlerin çift haneye çıktığını, borsanın da hızla gerilediÄŸini kaydettiler. Türk Lirası, dolardaki küresel deÄŸer kazancının yanı sıra seçim gibi Türkiyeye özgü siyasi geliÅŸmelerin de etkisiyle, yılbaşından bugüne geliÅŸmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında yaklaşık yüzde 11 deÄŸer kaybederek en çok deÄŸer kaybeden ikinci para birimi oldu. Aynı dönemde hisse senetleri ve bonolarda da benzer trend yaÅŸandı ve TL cinsi tüm yatırım araçları geliÅŸmekte olan ülke piyasalarından negatif ayrıştı. Uzmanlar bu negatif ayrışmanın ÅŸimdi daha da fazlaÅŸacağına dikkat çekiyorlar.

GÃœVEN VE Ä°STÄ°KRAR ORTAMI OLMAYINCA BÃœYÃœME ZOR

13 yıllık AK Parti iktidarları döneminde siyasi istikrar sayesinde Türkiye ekonomisinde yakalanan büyüme, istihdam ve refah artışı gibi yaÅŸanan önemli geliÅŸmeler, ÅŸimdi yerini belirsizliÄŸe bıraktı. Ekonomistler, Türkiye ekonomisinin, bulunduÄŸu coÄŸrafyadaki karışıklıklarıdan etkilenmemesinin güçlü bir siyasi istikrar olmadan imkansız olduÄŸuna dikkat çekiliyor. BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan da seçim öncesi bu uyarıyı yapmıştı. Babacan “Güven ve istikrar ortamı olmayınca, Allah korusun, dışarıdan ne kadar para bulursanız bulun, Merkez Bankası ne kadar para basarsa bassın, büyüme, istihdam ve refahın artması da mümkün deÄŸil” demiÅŸti. Babacan, yine seçim öncesi, koalisyon ihtimalinin ortaya çıkmasının Türkiyenin kazanımlarını hızla kaybetmesine yol açacağını ifade etmiÅŸti. Tek parti iktidarı dışındaki seçim senaryolarının piyasalar tarafından olumlu algılanmadığını belirterek Babacan “Geçen 1 ayda tek parti ihtimalinin çoÄŸaldığı dönemlerde piyasa göstergelerimiz iyileÅŸti, koalisyon ihtimali ve endiÅŸesinin arttığı dönemlerde piyasa göstergeleri bozuldu. Piyasa analizi yapan, yatırımcılara yol gösteren ekonomistlerin yazdıkları raporlarda da kanaatler aynı” demiÅŸti.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024