Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2676 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   31 Mart 2015 - 08:38

Rifat Hisarcıklıoğlu: Enseyi karartmaya gerek yok büyümeye devam ediyoruz

Büyüt
Küçült
Rifat Hisarcıklıoğlu: Enseyi karartmaya gerek yok büyümeye devam
Ekonomi Haberleri › Rifat Hisarcıklıoğlu: Enseyi karartmaya gerek yok büyümeye devam ediyoruz haberi

EGDnin Kartepe Zirvesine katılan TOBB Başkanı  Hisarcıklıoğlu, ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve çevre coğrafyalardaki karışıklıkların bir an için moral bozduğunu belirterek Ama enseyi karartmaya gerek yok dedi.

Yaşar Kızılbağ

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, Türkiyede 2015in ilk üç ayında gerek dövizdeki dalgalanma, gerek ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve gerek çevre coÄŸrafyadaki karışıklıkların bir an için moral bozduÄŸunu belirterek “Ama enseyi karartmaya gerek yok. Türkiye büyümeye devam ediyor” dedi. Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸinin (EGD) bu yıl 11incisini düzenlediÄŸi Kartepe Ekonomi Zirvesinde ‘Dünyada ve Türkiyede Ekonomik Görünüm baÅŸlıklı bir sunum yapan HisarcıklıoÄŸlu 2015 yılının riskleri arasında ABD Merkez Bankasının (Fed) alacağı faiz kararı, çevre coÄŸrafyalardaki karışıklıklar ve genel seçime kadar yaÅŸanacak süreci sıralarken, Avrupada beklenen parasal geniÅŸleme, petrol fiyatlarındaki gerileme ve açıklanan yapısal dönüşüm programlarının ise Türkiye için fırsat oluÅŸturduÄŸunu dile getirdi.

 

Allah nazardan saklasın

HisarcıklıoÄŸlu, iÅŸ dünyası temsilcileri arasında yaptıkları bir ankette, yapısal dönüşüm programlarını destekleme oranının yüzde 55.6 çıktığı söyledi. “2015 için iyimser yaklaşıyoruz. Türkiye ekonomisi 2014te büyümede yüzde 3ü yakalar inÅŸallah. 2015te ise büyümenin iç talebe dayalı olarak olacağını görüyoruz” dedi. 1960lardan günümüze büyümede zaman zaman aksama olsa da Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiÄŸini söyleyen HisarcıklıoÄŸlu, Türkiyenin teknolojik dönüşüm, kadınların iÅŸgücüne katılımı ve giriÅŸimciliÄŸe odaklanan bir ekonomi modeline ihtiyacı olduÄŸunu söyledi. TOBB BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu “Ä°ÅŸsizlik hala Türkiye için önemli bir sorun ama Türk özel sektörü 2014te 2013e göre 1 milyon 100 bin ilave istihdam saÄŸladı. Bu müthiÅŸ bir rakam. Allah nazardan saklasın” dedi.

İyimser olmam lazım

HisarcıkloÄŸlu Türkiyenin 2008-2014 döneminde ise 4.2 milyon istihdam saÄŸladığını, aynı dönemde ise Avrupadaki iÅŸ kaybının ise 5.9 milyon kiÅŸi olduÄŸunu anlattı. HisarcıklıoÄŸlu “Ekonominin lokomotifi inÅŸaat sektöründe de 2014te yapı ruhsatı sayısında, konut satışında ve yabancılara konut satışında artış var. Sanayi sektörü de 2014te yüzde 3.6 büyüdü” dedi. Hisarcıklığlu, yurt içinde katma deÄŸer vergisi (KDV) tahsilatında geçen kasım, aralık ve ocak aylarındaki yüzde 19luk artışın da Türkiyede büyümenin iç talebe baÄŸlı olacağını gösterdiÄŸini söyledi. Ä°ÅŸ adamlarının geleceÄŸe olumlu bakmak durumunda olduÄŸunu vurgulayan HisarcıklıoÄŸlu “Bizler her sabah dükkanımızı kâr etmek için açarız, zarar etmek için deÄŸil. Onun için iyimser olmak mecburiyetindeyim” dedi. Halen B20 dönem baÅŸkanlığını da yürüten HisarcıklıoÄŸlu B20 kapsamında 5 kıtada 12 toplantı gerçekleÅŸtireceklerini anlattı.

Karekodlu çekler geliyor

HisarcıklıoÄŸlu, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte çalışarak geliÅŸtirdikleri karekodlu çeklerin yakında piyasaya gireceÄŸini açıkladı. HisarcıklıoÄŸlu “Çekteki karekod cep telefonundan okutulduÄŸu zaman müşterinin çek endeks puanı çıkacak. Ä°stenirse detaylı rapor da görülebilecek” dedi. HisarcıklıoÄŸlu “Her ne kadar piyasada ters bir algı olsa da karşılıksız çıkan çeklerin oranında düzelme var. 2013te 100 liralık çekin 3.7 liralık kısmı karşılıksız çıkarken, 2014te bu rakam 3.3 olmuÅŸ” dedi.

Bankalar baykuÅŸ gibi

Ä°flas ertelemenin, son dönemin en büyük tehlikesi olduÄŸunu aktaran HisarcıklıoÄŸlu “Ahlakı bozuk bazı iÅŸletmeler alacaklılarını istismar etmek için iflas erteleme alıyor. Böyle mantıksız bir ÅŸey olmaz” dedi. Art niyetli kiÅŸiler tarafından hazırlanan ‘asılsız kara listelerin internette dolaÅŸtığını da aktaran HisarcıklıoÄŸlu “Batacaklar iddiasıyla kara liste yayınlanınca bazı bankalarımız baykuÅŸ gibi onların üzerine atlamaya baÅŸladı” diye konuÅŸtu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024