Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1796 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Temmuz 2015 - 21:47

Provokasyonlar Çinle ticarete darbe vuruyor

Büyüt
Küçült
Provokasyonlar Çinle ticarete darbe
Ekonomi Haberleri › Provokasyonlar Çinle ticarete darbe vuruyor haberi

Son dönemde Çine yönelik olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğanın provokasyonlara gelmeyin çağrısına, iş dünyası da katıldı. İşadamları kasıtlı olarak çıkarılan bu olayların iki ülke ticaretine zarar vereceğini belirterek, sağduyu çağrısı yaptı.

Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Uygur Türklerine baskı uyguladığı iddiaları üzerine, yaşanan şiddet içeren olaylar, iş dünyasını da tedirgin etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın önceki gün yaptığı “Provokatörlerin oyununa gelmeyin, İstanbulda asla tasvip etmediğimiz hadiseler yaşandı. Benim Çin ziyaretim öncesi yaşananlar manidar” açıklaması olayların kasıtlı olarak yapıldığı şüphesini doğurdu. İş dünyası temsilcileri Çin ile Türkiye arasında büyük bir ticaret hacmi bulunduğuna dikkat çekerek temkinli davranılması gerektiğini vurguladı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, yalnızca doğaltaş ihracatında Türkiyeden Çine 3 milyar dolar ihracat yapıldığına değinerek “Bu olayların provokatif olup olmadığı araştırılmalı. İçinde başka oyunlar olmasın. Bu açıdan eylemlerin dozu kaçarsa ihracatımıza zararlı bir duruma gelebilir. Tabi ki orada bulunan soydaşlarımızın haklarını savunacağız ama bunu devletlerarası girişimlerle olabilir” dedi. Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Başkan Yardımcısı İhsan Beşer de Türkiyede Çinli firmaların büyük yatırımları olduğunu belirterek “Bu süreç iki tarafı da etkileyecektir”dedi.

 

Türkiye düşmanları rahatsız oldu

Burdur Doğaltaş Madenciler ve Mermer Makineleri Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nasuh Ekinci ise “2015 yılı sonuna kadar 300 binden fazla Çinli turistin Türkiyeye gelecek olması ve yüzde 90 civarında dış ticaret açığı içermekle birlikte yıllık bazda 30 milyar dolar seviyesine ulaşan dış ticaret hacmi gerçeği gibi nedenlerden dolayı iki ülkenin tarihi bir gelişme göstermesi tabii ki Türkiye düşmanlarını rahatsız etmektedir” diye konuştu.

TURİZM SEKTÖRÜNDEN  SAĞDUYU ÇAĞRISI

Çine yapılan protesto eylemleri turizmcileri de endişelendirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Çinli turistlere karşı olumsuz hareketlerin ülke turizmine darbe vurabileceği söyledi. Ayık, yaptığı yazılı açıklamada, Çinle ilişkilerin arttığı dönemde Çinlilerin tavır almalarının engellenmesi gerektiğini söyleyen Ayık, “Bu nedenle tarafların sağduyu çağrısında bulunması ve konuklarımıza yönelik saldırıların önlenmesi hususunda yetkililerin ivedi olarak önlem almasında yarar bulunuyor” dedi. Türkiye, 2014 yılında yaklaşık 200 bin, 2015 yılının ilk 5 ayında ise 106 bin turist misafir etti.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024