Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2155 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Haziran 2015 - 05:50

Piyasalar tetikte

Büyüt
Küçült
Piyasalar
Ekonomi Haberleri › Piyasalar tetikte haberi

Sandıktan belirsizlik ortamının çıkmasına piyasaların ilk tepkisi sert oldu. Dolar 2.80ni geçti, borsa güne yüzde 8 düşüşle başladı. Devletin zirvesinden gelen açıklamalar sonrası, piyasa kayıplarının bir kısmını telafi ederek beklemeye geçti.

Pazar günü yapılan genel seçimlerde sandıktan çıkan ‘belirsizlik ortamına piyasaların ilk tepkisi beklendiği gibi sert oldu. Dolar tarihi zirveye fırlarken, borsa güne sert düşle başladı, faiz tek haneye geriledi. Kurdaki sert yükseliş sonrası Merkez Bankasının müdahalesi ve ardından devletin zirvesinden gelen açıklamalar piyasalardaki tansiyonun bir miktar düşmesine neden oldu. Piyasa uzmanları dünkü sert dalganın ardından piyasaların tetikte gelişmeleri izlemeye geçtiğini kaydettiler.

 

Merkez müdahale etti

Genel seçimin kesinleşmeyen sonuçlarına göre, tek parti hükümeti döneminin 13 yılın ardından sona ermesine ve yeni hükümetin kurulma sürecine yönelik belirsizliğe dün piyasadaki ilk tepki Türk Lirasının dolar karşısında yüzde 5e yaklaşan değer kaybı ile yeni zirvesini test etmesi oldu. Seçim sonuçlarının koalisyona işaret etmesi sonrası dolar dün sabah 2.80i aşarak rekorunu tazeledi. Dolar, sabah 2.8096 seviyesini gördü. Dolar en son 24 Nisanda 2.7435 ile rekor kırmıştı. Euro da seçimin ardından yeniden 3 TLyi geçti. Euro, yüzde 5.37 primle 3.1166 seviyesine tırmandı. Sepet bazında TL tek parti iktidarı döneminin son bulduğunu gösteren seçim sonuçları ardından 2.95i aşarak yeni tarihi zirveye çıktı. Kurda cuma günkü kapanışa göre 2008 Ekim ayından bu yana en sert günlük değer kaybı yaşanması üzerine, Merkez Bankasının ‘sembolik de olsa bir adım atması ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyirle kayıpların bir bölümü geri alındı. Merkez Bankası, yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bankaların TCMBden alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı. Merkez Bankasından yapılan açıklamada, haftalık döviz depo oranlarının 9 Hazirandan itibaren dolar için yüzde 4den yüzde 3.5e, Euro için yüzde 2den yüzde 1.5e düşürüldüğü belirtildi.

Açıklamalar tansiyonu düşürdü

Borsa İstanbul da hiçbir siyasi partinin mecliste tek başına hükümeti kuracak sayıda sandalye alamayacağını gösteren kesin olmayan seçim sonuçları ve yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin belirsizliğin etkisiyle güne yüzde 8.15 düşüşle başladı. Piyasalarda sabah saatlerinde yaşanan bu sert dalgalanma, devletin zirvesinden gelen açıklamalar ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının seçim sonuçlarının ‘Türkiyenin notunu etkilemeyeceği yönündeki açıklamalar piyasalarda tansiyonun düşmesini sağladı. Dolar, sabah saatlerinde 2.80nin üzerindeki tarihi seviyelerinden gerileyerek akşam saatlerinde 2.75 seviyelerine düştü. Borsa İstanbul da ikinci seansta kayıplarını azaltarak günü yüzde 5.05 düşüşle 77.805 puandan kapattı.  Analistler de mevcut tablo ‘kısa vadede satış baskısı yaratsa da bu olasılık ‘yürüyebilecek bir koalisyon kurulabilmesi halinde ilk negatif tepkiyi ortadan kaldırabileceğini kaydetti.

EKONOMİSTLER: PARTİLERİN GÖRÜŞMELERİ ÖNEMLİ OLACAK

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı: 2015 genel seçimlerinin yeni hükümetle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldıramamış olmasının, politik unsurun iç piyasalar üzerinde baskısını devam ettirebileceğini; ancak kritik konularda daha uzlaşmacı bir yaklaşımı da beraberinde getirebileceği beklentisiyle, politik riskin göreceli olarak daha ılımlı yansımasını sağlayabileceğini düşünüyoruz.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci: Seçim sonuçları Türk siyasi hayatı açısından yeni bir tabloya işaret etse de siyasi belirsizliklerin sürmesi piyasalar için olumsuz. Önümüzdeki günlerde siyaset ortamı çok sıcak olacak ve piyasalar hükümet kurma sürecine odaklanacak. Piyasaların kısa vadede olumsuz bir seyir izlemesini bekliyor olsak da Türkiyede demokrasinin gücünü göstermesi ve mevcut tablonun toplumsal barış için önemli bir adım olması piyasaların çok da olumsuz olmayacağı izlenimi yaratıyor.

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı: Haftanın ikinci yarısından itibaren nasıl bir hükümet kurulacağına ilişkin gelecek ipuçları ve kulis bilgileri piyasaların yaralarını sarmaya başlayacağını düşünüyorum. Haftanın ikinci yarısından itibaren kurulacak yeni hükümetin satın alınacağını düşünüyorum.

Renaissance Capital Türkiye Hisse Piyasası Stratejisti Mike Harris: Siyasi liderlerin uzlaşmaya yanaşmayacaklarına işaret eden seçim sonrası ilk açıklamaların ardından piyasa önümüzdeki günlerde risklere karşı çok hassas olacak. Ancak seçimlerin üzerinden biraz vakit geçtik sonra politikacılar siyasi aritmetik tabanlı müzakerelere dönecektir. Bize göre en olası sonuç güvenilir bir koalisyonun kurulmasıdır.

Şimşek: Piyasanın tepkisinde sürpriz yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pazar günü yapılan seçim sonrası piyasanın tepkisinde bir sürpriz olmadığını belirterek, siyasi risk priminin fiyatlanmaya başlanacağını söyledi. Bakan Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlunun, Bakanlar Kurulu ve AK Parti MYK üyeleriyle gerçekleştireceği toplantı için AK Parti genel merkezine gelişinde, gazetecilerin sorularını cevapladı. Seçim sonuçlarının ardından dövizin yükselmesi hatırlatılarak seçim sonuçlarının ekonomi piyasalarına tepkisine yönelik soru üzerine Şimşek, “Tepkide hiçbir sürpriz yok yani beklenen bir şey. Çünkü siyasi risk primini şimdi fiyatlamaya başlayacaklar. Dolayısıyla sürpriz bir şey yok” yanıtını verdi. Bir gazetecinin “Bundan sonra koalisyon pazarlıkları piyasalar bundan etkilenir mi?” sorusuna ise Şimşek, “Hiçbir koalisyon hükümeti tek başına hükümet kadar güçlü ve reformcu olamaz” dedi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024