Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2107 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Nisan 2015 - 05:59

Nihat Zeybekci: Gümrük Birliğini askıya alır anlayacakları dilden konuşuruz

Büyüt
Küçült
Nihat Zeybekci: Gümrük Birliğini askıya alır anlayacakları dilden
Ekonomi Haberleri › Nihat Zeybekci: Gümrük Birliğini askıya alır anlayacakları dilden konuşuruz haberi

Bakan Zeybekci, ABD-AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Anlaşması hakkında net konuştu. Zeybekci Bu anlaşmanın dışında kalırsak Gümrük Birliğini askıya alırız. Anlayacakları dilden konuşuyoruz dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ve AB arasında imzalanması planlanan Trans Atlantik Anlaşması hakkında net konuştu. Bloomberg HTnin yayınına katılan Zeybekci Türkiyenin bu işbirliğinin dışında kalması durumunda bunun Amerikanın işgali anlamına geleceğini söyleyen Zeybekci “Gümrük birliğini askıya alırız. Kendilerinin anlayacağı dilden konuşuruz” dedi. Çin ve İrana yüksek cari açık verildiği konusunda ise Zeybekci “Enerjide İran, Rusya gibi ülkelere bağımlılığımız olduğu doğrudur. Ancak Çine böyle bir bağımlılık yok. Tüketim malları ithalat ediyoruz. Bu konunun üzerine ciddi halde gidiyoruz. 1 milyar dolar ithal ediyoruz. Tedbir aldık. Maliyetleri artırdık. Çinden ayakkabı ithalatını yarı yarıya indirdik. Mobilyada da benzer durum var. İthalatımızın yüzde 14ü vazgeçilebilir, içeride üretilebilir” diye konuştu. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan yeni yatırım ve istihdam paketi konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, bu paketle iç piyasanın canlanmasını beklediklerini söyledi. Kadın istihdamı konusunun paketin önemli unsurlarından biri olduğunu söyleyen Zeybekci ayrıca toplamda 5 milyon emekliye 3.5 milyar lira nakit katkı sağlanacağını da belirtti.

Fasoncu kalamayız

Paketin detaylarına inen Zeybekci şunları söyledi: “Tüm sektörlere işbaşı eğitim için destek sağlanacak. Kadın girişimcileri Kredi Garanti Fonu ile destekleyeceğiz. 2023 hedefi için fason üretici olarak devam edemeyiz. Bu da Ar-Ge ile olur. Türkiyenin artık cari açık sorunu yok. Yüksek inovasyon problemi var. 2023 hedefleri için bir an evvel, ne yapıp edip Ar-Geye ayırdığımız payı milli gelirin yüzde 2.5e çıkarmalıyız.”

Kurda endişelenmeye gerek yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdiği İran ziyaretini anlatan Zeybekci “İrana ithalatımız enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 24 düştü. İrana karşı açığımız ciddi şekilde daralıyor. 265 üründe vergiler sıfırlandı. 30 ürünü daha sıfırlamak istiyoruz. İran ile ticaret hacmimizi 2 yılda 14 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz” dedi. Türkiyenin kurla ilgili bir endişesi olmadığını söyleyen Zeybekci “Bizim dışımızdaki konular. Dolar karşısında diğer para birimleri de değer kaybediyor. TLnin kaybı da benzer seviyede. TLnin zayıf olmasının kısa vadede enflasyon üzerinde de etkisi yok” diye konuştu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024