Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1996 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Nisan 2015 - 04:44

Merkez yine faiz lobisine çalıştı

Büyüt
Küçült
Merkez yine faiz lobisine
Ekonomi Haberleri › Merkez yine faiz lobisine çalıştı haberi

Merkez Bankası, dünkü toplantısında faizleri değiştirmedi. Dövizi frenlemeye yönelik aldığı kararlara karşı spekülatörler de harekete geçerek doları 2.72ye, faizleri çift haneye taşıdı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün yapılan toplantıda yine faiz lobisine yenik düşerek cesur adım atamadı. Faiz lobisinin günlerdir dolarda baskı kurarak, faiz indiriminin önüne geçmeye hatta faiz artırımına zorladığı Merkez Bankası, faizlerde değişikliğe gitmedi. Merkez Bankasının, faizleri sabit tutup, dövizi frenleme için aldığı kararlara karşın dolar 2.72 lirayı aşarak 2.7220 liraya kadar çıkarken, iki yıllık gösterge faizi de 6 ay aradan sonra yeniden iki haneli düzeylere tırmandı. Merkez Bankası, döviz kurlarındaki hızlı yükselişi frenlemek için lira cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faizleri artırırken, ödediği döviz depo faizlerini de düşürdü.

Dolar 2.72ye yükseldi

Lirayı güçlendirmesi için alınan karşılıklara ödenecek faizin artırılması kararına rağmen, açıklama öncesinde 2.6850 lira dolayında olan dolar 2.7220 liraya çıkarken, 2.90 liranın altındaki euro da 2.9250 liraya kadar yükseldi.Tahvil-bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.06 ile son 1 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9.12ye çıktı.Dövizdeki hızlı tırmanış hisse senetlerine de satış getirdi ve açıklama öncesi 84 bin 707 puanda olan Borsa İstanbul Endeksi, açıklamanın hemen ardından sert düşüşe geçti. Borsa İstanbul, günü yüzde 0.59 düşerek, 83.780 puandan kapattı. Gösterge devlet tahvilinin faizi de, kararlar öncesindeki yüzde 9.80 düzeyinden tırmanışa geçerek, yüzde 10.05 ile iki haneye çıktı.

Karar metninde likidite koşullarındaki sıkılaştırmaya atıfta bulunulmaması nedeniyle beklenenden daha güvercin bir metin görüldüğünü aktaran Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, döviz likiditesine yönelik düzenlemelerle kur oynaklığının belirli oranda iyileşmesinin beklenebileceğini söyledi. Küresel belirsizlikler ve bunun kur üzerinde yarattığı değer kaybı baskısı ile gıda fiyatlarının dezenflasyon sürecine geçişte yarattığı sıkıntının, para politikasındaki temkinli duruşun ana nedenleri olmaya devam ettiğini belirten Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcu Tokalı, faiz kararı metninde öncekine göre çok ciddi bir değişiklik gözlenmezken, cari denge ve çekirdek enflasyonla ilgili olumlu görünümün korunduğunu ifade etti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024