Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2399 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   25 Şubat 2015 - 06:17

Merkez Bankası faizleri çeyrek puan indirdi

Büyüt
Küçült
Merkez Bankası faizleri çeyrek puan

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini 7.75ten 7.50ye çekti. Politika faizi üst sınırı ise yüzde 11.25ten 10.75e çekildi. Böylece bankaların borçlanma faizi ile politika faizi bir miktar aşağı çekilmiş oldu. Bazı uzmanlar Merkezin kararını siyasi baskıya boyun eğmek olarak yorumladı. Faiz kararıyla ilgili olarak konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Beklentimizin daha fazla indirim olması faizin düşme trendi içinde olması olumludur dedi.

 

İlgili Haber Hükümetten ilk faiz açıklaması



Faiz indir baskılarının altında ocaktan beri sıkıntılı bir dönem yaşayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yılın ikinci toplantısını yaptı. Piyasada politika faizinde 25 ya da 50 baz puanlık bir indirim olabileceği tahminleri yapılırken kredileri rahatlatmak için üst bantta da bir indirim olabileceği belirtiliyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığındaki para kurulu politika faizini 25 baz puan indirildi. Üst bandı 50 baz puan, alt bandı ise 25 baz puan indirdi.

Politika faizi yüzde 7.5e, üst sınır yüzde 11.25ten 10.75e. alt sınır ise yüzde 7.50den yüzde 7.25e düşürüldü.  Siyasilerin istediği gibi üst bantta indirim yapan Merkez Bankası politika faizinde ise sınırlı bir indirim yaparak piyasanın beklentisini karşıladı.

İlgili HaberFaiz kararının ardından dolar dalgalandı duruldu!

Merkez Bankası açıklamasında Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır denildi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024