Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2398 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Nisan 2015 - 06:26

Madenlerde yaşam odası zorunlu

Büyüt
Küçült
Madenlerde yaşam odası
Ekonomi Haberleri › Madenlerde yaşam odası zorunlu haberi

Madenlerde yaşam odası zorunluluğu, Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri yapılan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasa Tasarısına girdi. Ayrıca tasarıda, emekliye 100 TL, madende ölene Somada ölenlerin haklarının verilmesi gibi çalışanlara yönelik önemli düzenlemeler yer aldı.

Nevin Bilgin

Meclis Genel Kurulunun tatile girmesinden önce İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasa Tasarısının görüşmeleri yapıldı. Yasaya emekliye 100 TL, madenlerde yaşam odası zorunluluğu ve madende ölene Somada ölenlerin haklarının verilmesi kararlaştırıldı. Tasarıda yeralan 3 kez uyarılmasına karşın baretini giymeyen işçinin işten çıkarılması, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da hekimi sözleşmesi imzalamayan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine yönelik af süresinin uzatılması maddeleri metinden çıkarıldı.

Emekliye 100 TL maaÅŸ

Ak Parti, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlunun açıkladığı 1.000 TLnin altında maaÅŸ alan emekliye 100 TLlik zam müjdesi düzenlemesini TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Paketine eklemek üzere önerge hazırladı. TaÅŸeronlara kadro ümidi çalışmanın tamamlanamaması nedeniyle 31 Aralık 2015e kadar ertelendi. Madenlerde yaÅŸam odası düzenlemesi ise pakete girerken, hangi madenlerde uygulanacağının yönetmelikle belirlenmesi kararlaÅŸtırıldı. Buna göre yaÅŸam odalarının sadece metal sektöründeki madenlerde oluÅŸturulacak. Tasarının Meclis gündemine alınıp alınmaması konusunda Ak Parti ve CHP arasında uzlaÅŸma saÄŸlandı. CHP, tasarıya “yaÅŸam odası”nın eklenmesi halinde 90 maddelik tasarıya destek vereceÄŸini bildirdi. Bunun üzerine tasarıya yaÅŸam odasının eklenmesi uygun bulundu.

TMSF çalışanların haklarını öncelikli ödeyecek

Tasarıya eklenecek değişiklikler şöyle:

-  TMSF el koyduÄŸu ÅŸirket ve kuruluÅŸlarda çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını öncelikli olarak ödeyecek.

-  Faaliyet izni kaldırılan yönetim ve denetimi TMSFye devredilen ya da doÄŸrudan iflasına karar verilen bankalar, bu  bankaların ortakları hariç diÄŸer yönetici ve yetkililerin sorumluluklarını sona erdiren ve bu kiÅŸiler hakkında uygulanan hacizlerin kaldırılmasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarılacak.

-  TaÅŸeron çalışanlara kadro verilmesine iliÅŸkin düzenleme çalışma tamamlanamadığı için ertelenecek. Buna göre Bakanlar Kurulunun hangi taÅŸeron çalışanın kadroya alınacağına iliÅŸkin karar verme süresi 31.12.2015 tarihine kadar uzatılacak.

- Madenlerde yaşam odası kurulabilecek. Ancak hangi madenlerde yaşam odası kurulacağı yönetmelikle belirlenecek. Buna göre yaşam odaları sadece metal sektöründeki madenlerde oluşturulacak.

MADENCÄ°LERE SOMA HAKKI

- Soma maden kazasında ölenlere sağlanan tüm imkanlardan bugüne kadar ölen herkesin yararlanması düzenlendi. Böylece 28.10.2014 tarihine kadar olan kazalarda ölenler için getirilen düzenlemede tarih sınırı kaldırılarak, kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar yaşanacak maden kazalarında ölenler Soma mağdurlarıyla maaş, tazminat gibi aynı haklara sahip olacak.

- Hazırlanan önergeye göre maaşı 1000 TL ve altında olan emeklilere 100 TLlik zam yapılacak. Emeklilerin maaşı  bin 100 TLye kadar çıkarılmış olacak.

- Yaşlılık aylıklarına 48 TL zam yapılacak.

- Emekli aylığı alıp ticari bir şirket çalışatıranların sosyal güvenlik destek pirimi kesintilerinde yüzde 15 yerine yüzde 10 oranı esas alınacak.

- Emekli aylığı alıpta başka işte çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi yüzde 15 yerine yüzde 10 olarak kesilecek.

4A DÃœZENLEMESÄ°

-  Bankalar, sigorta ÅŸirketleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar veya bunların teÅŸkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuÅŸ bulunan sandıkların iÅŸtirakçıları ile aylık veya gelir baÄŸlanmış olanlar herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın SGKya devredilecek. Devir tarihini Bakanlar kurulu belirleyecek. Sandık iÅŸtirakçilerinin kadrosu 4A statüsünde sayılacak.

- Trafik kazası geçirenlere takılan protez ve ortezler için farklı fiyat

BAKAN ÇELİK: 4/CLİLERİN MAĞDURİYETİ GİDECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 4/Cli 23 bin çalışan olduÄŸunu belirterek, bununla ilgili düzenlemeler yaptıklarını, yine taÅŸeron işçiler ve Karayolu işçileriyle ilgili gelinen nokta konusunda  BaÅŸbakanın açıklama yapacağını söyledi. Çelik, Meclisteki yasanın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin 4/Cliler ve taÅŸeron işçileri dönük sorularına karşılık ÅŸu yanıtları verdi: “Ä°ÅŸ güvenceleri konusunda bir sorun kalmadı. Åžimdi 4/Cliler emekli oluncaya kadar iÅŸ güvencesine kavuÅŸmuÅŸ bulunuyorlar. Bu önemli bir adımdı, önemli bir düzenlemeydi. Ä°kincisi, ücretlerinde ciddi sıkıntılar vardı ve aile yardımı alamıyorlardı. Aile yardımını, toplu sözleÅŸmede kendilerinin hakkı olan bu aile yardımını kendilerine verdik, ayrıca ücretlerinde de yüzde 40lık bir artış saÄŸladık. ”

Karayolu işçilerine müjde

Çelik, taÅŸeron işçilerle ilgili yapılan çalışma konusunda da ÅŸunları söyledi: “Asıl iÅŸ olduÄŸuna dair muvazaa neticesinde yargıya taşınan konularda yargının verdiÄŸi kararlardan bir tanesi Karayollarıdır. Bunların kadroya alınmalarıyla ilgili, Sayın BaÅŸbakanımız Türkiyenin en büyük sendikası olan TÃœRK-Ä°Åži ziyaretinde açıkça ifade ettiler. Bununla ilgili ayrıntılı bir açıklamayı kendileri yapacaklardır. Ama ilgili sendika, işçiler ve Bakanlık olarak, Hükûmet olarak ve bakanlıklar olarak bir uzlaÅŸma saÄŸladığımızı ve Karayollarının ihtiyaçları doÄŸrultusunda bu elemanların kadroya alınmaları konusunda bir deÄŸerlendirmeyi tamamlamış bulunuyoruz. Ama ayrıntılarını tabii ki Sayın BaÅŸbakanımız açıklayacak.”

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024