Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2127 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Mayıs 2015 - 06:44

Konya Şeker modelini siyasete de taşıyacak

Büyüt
Küçült
Konya Şeker modelini siyasete de
Ekonomi Haberleri › Konya Şeker modelini siyasete de taşıyacak haberi

Konya Şeker modeliyle 7 ayrı kampüste 35i aşkın tesis kuran Recep Konuk, bu modeli siyasete de taşımaya hazırlanıyor. AK Parti adayı Konuk Konya Şekerin bereketinden birçok il faydalanacak dedi.

Yaşar Kızılbağ

Recep Konuku tanımayan yoktur. Pankobirlik, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şekerde başkanlık yaptı. Bir çiftçi örgütünü organize edip bugün 7 ayrı kampüste 35i aşkın üretim tesisi bulunan dev bir yapı kurdu. Konya Şeker, Torku, Panagro, ŞekerSüt, Pratiko, Panek ve Panplas gibi markalarla tarım sanayiinin en çarpıcı modelini oluşturdu. Recep Konuk şimdilerde ise ‘Konya Şeker modelini siyasete taşımaya hazırlanıyor. AK Partiden siyasete giren ve Karaman 1. sıra adayı olan Konuku seçim çalışmalarını yürüttüğü Karaman-Ayrancıda bulduk. Köy köy dolaşan Konukla Konya Şekeri ve siyesi hedeflerini konuştuk.

-Siyasete aşinasınız. Bir dönem Çumra Belediye Başkanlığı yaptınız. Pankobirlikte de zaten seçimle yürüyen bir süreç var. Yeniden nasıl kesişti siyasetle yollarınız?

Önce şunu söylemem lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde İstanbulu dünyanın sayılı kentleri arasına taşıdı. Bu kabiliyetini İstanbulla sınırlı kılmadı. Başbakanlığı döneminde de ulaşım, eğitim, sağlık gibi günlük hayatta herkesin hissedebileceği bir kabiliyete taşımasıyla Türkiye bir lideri kazandı. Herşeyden önce Tayyip Bey bir ışık. Işığa herkes koşar. Biz de ışıktan yanayız. AK Parti bu ülkede olmazları, zorlukları yok eden bir adres. Pankobirlik ve Konya Şeker de AK Partinin ekonomi ikliminde gelişti. O iklimle rahat ettik ve bugün dünyanın ilgiyle izlediği bir kooperatif modelini hayata geçirmiş olduk.

-Sizi Konyadan aday bekliyorduk, Karamanda bulduk. Şehirde nabız tuttuk. Karamanlılar ‘bakanımız geliyor diyor. Geliyor mu? Konya Şeker modelini siyasette görecek miyiz?

Karaman Konyanın eski bir ilçesi. Aramızda resmi bir hudut var ama sosyal, ticari ve ekonomik bir anlamı yok. Dolayısıyla Karamandan aday gösterildiğimizde yadırgamadık. Karaman 10 yıl ticaret yaptığım, bildiğim yer. Karamanı seviyorum. Karamanlılar da bizi seviyor. Kısmet olursa tecrübe ve birikimimizi Karaman için de kullanacağız. Görevimiz ne olur bilmiyorum. Sayın Başbakanımızın teknik direktörlüğü yapacağı bir takıma gidiyoruz. O bizim hemşemhirimiz, abimiz, Anadolunun Dedekorkutu. Bizim işimiz onun işini kolaylaştırmak ona yük olmak değil. Dolayısıyla ısrarla falan mevki demeyiz. Bize nerede görev düşerse orada otururuz. Soyunma odası, bekleme odası, yedekler de olabilir. Aktif bir görev de olabilir ama biz o takımın tümünde olacağız. Konya Şeker modeli de Türkiyenin ihtiyaç duyduğu çok özel modeldir. Bu modelin Türkiye genelinde yer alması kalkınmaya ciddi katkılar verecek. Bunun bereketinden birçok il faydalanacak.

-Bölgeye özel projeleriniz var mı?

Öncelikle Taşeli bölgesinde maden kazasıyla yaşadığımız olumsuzluğa çözüm geliştireceğiz. O bölge sıkıntılı bir bölge. Ermenek, Başyayla ve Sarıbeldenin zenginlikleri var. Madenin yeraltında bekleyerek birşey kazandırmayacağını biliyoruz. Bir de o bölgenin endemik çeşitleri çok yüksek. O yöreye has sebze ve meyvede organik üst yapının olduğunu da biliyoruz. Bu konuda müdahil olacağız. Karaman Yunus Emrenin şehri, Mevlananın ilk otağı. O yüzden turizm ve kültürel değerleri de devreye sokacağız.

-Karamanın marka değerinin yükseltilmesi için neler yapacaksınız?

Karamanda sanayi kültürü var. Çok zor var edilen bu kabiliyeti taçlandırmak lazım. Bir marka şehir haline dönüştürmek gerekiyor. Özellikle gıda sanayiinde müthiş bir altyapı var. Ama dağınık ve birbiriyle rekabet eden, Ar-Geye değil taklide dayanan bir yapı da var. Biz bir gıda ve tarım üniversitesi kurduk. Ar-Ge ve pazarlama desteğiyle Karamanlı sanayiciyi markalaştıracağız.

-Konuştuğumuz Karamanlıların Recep Konuktan beklentileri yüksek...

Çok korkuyorum. Ama Konya Şekeri aldığımızda da bir hafta korktum. Uykularım kaçtı. Öyle bir tabloydu ki satsak borcunu ödeyemiyoruz. Ama Allah öyle bir fırsat verdi ki Torku markasını ürettik. 35 tane tesis kurduk. Şimdi benzer şeyleri siyasette de yaşıyorum. ‘Yaparsa Recep Konuk yapar... Hatta ‘yapmalı diyorlar. Onun telaşı bende yok değil...

-‘Vaat etmez, O yapar sloganlı bir videonuz var...

Evet o slogan beklentiyi daha da artırdı. Allah büyük. Yola çıktık. Anadolunun insanı benim yüreğimi yakıyor. Geçen gün bir fukara gördüm dayanamadım. Bize düşen geliri az olanlara yeni imkanlar oluşturmak. Bunun kodları var. Biliyoruz. Finansman nasıl temin edilir, nasıl ortaklık kurulur, nasıl güçbirliği yapılır biliyoruz. Gerçekten umutluyum. Şunu da ilave etmek lazım. Geçmişte Kombassan, İttifak gibi yeşil sermaye diye tanımlanan güçbirliğinin kırıldığı süreçler yaşandı. Çok büyük bir haksızlık yapılmış. Halbuki düzene konulsa bugün Anadoluda onlarca Torku olurdu.

KONYAYA YEŞİLİ AŞILADI

-Konya Şeker sosyal sorumluluk anlamında çok şeyler yapmış. 18 milyon ağaç dikmişsiniz...

Şöyle bir şey var. Onu görsel bir zenginlik olarak yapmadık. Bir ekonomik çabanın ve ekonominin gereği o. Konyada en büyük sorun süne. Konya bu sorunun ağaçlandırmayla çözüleceğini gördü. En büyük katkıyı ise bizim diktiğimiz ağaçlar yaptı. Ağaçlar ayrıca nem regülasyonuna katkı sağladığı için tarım ürünleri kuraklık gibi darbelere de dayanıklı oluyor. Ağaç yağmurun hızla buğarlaşmasını da önleyip suyu depoluyor. İlk başta biz diktik bazı yörelerde ağaçları kırdılar. Şimdi faydasını gördüler aynı yöreler ağaç satın alıp kendisi dikiyor.

Köy köy dolaşıyor

Recep Konuk, seçim çalışmaları sırasında gördüğü ilgiden memnun. “Kırsalda 93 köye gittim” diyen Konuk halkta büyük heyecan olduğunu söylüyor. Konuk “Bizim gıda ve sanayideki markalaşmamız olan Torku kabiliyetini tanıyorlar. Benzer şeyleri burada kuracağımızın beklentisi de var” diyor.

Cirosu 15 yılda 11 bin kat arttı

-Konya Şeker nereden nereye geldi? O süreci anlatır mısınız?

-Konya Şeker Fabrikası, özelleştirmelerin yoğun olarak gündeme geldiği 1990lı yılların başında, gerçek sahibi olan pancar ekicilerine geri verildi. Ancak bu bir özelleştirme değil, kamunun tedvir yetkisinin kaldırılarak, Konya Şekerin kurucu ortaklara iade edilme işlemiydi. 1994te ise kamu hisseleri özelleştirildi ve kamu temsilcileri yönetimden tamamen çekilirken yönetim tümüyle büyük hissedar olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ile birlikte Konya Şeker hissedarı olan 17 kooperatife geçti. Kuruluşumuzdan sonra ikinci büyük yatırım hamlesini 2000li yıllarda başlattık. 1999da yaklaşık 40 milyon dolar borcu olan Konya Şeker olarak önce borçları çevrilebilir hale getirdik, sonra da 50 milyon dolarlık rehabilitasyon yatırımı ile 1954 yılında kurulan fabrikamızın teknolojisini yeniledik, üretimde otomasyona geçtik. Daha sonra yaptığımız yatırımlarla toplam 35 üretim tesisi kuran Konya Şeker, 2000li yılların başında tek faaliyet alanı olan kristal şeker üretiminin yanı sıra faaliyet gösterdiği sektör aralığını en hızlı geliştiren şirket oldu. Bu çerçevede son 8 yılda üretim kalemlerimize şekerli mamullerden, dondurulmuş gıdaya, tohumdan organik gübreye, yemden hayvancılığa, enerjiden damla sulamaya, ham yağdan sulama sistemlerine, PVC ve koruge borudan çuvala kadar uzanan yelpazede yeni üretim kalemleri ekledik. Konya Şekerin 1999da 49 milyon TL olan toplam satış rakamı, 2014te yaklaşık 5.5 milyar lirayı aştı. Ciro büyüklüğü yüzde 11 bin arttı.

 

Recep Konuk seçim çalışmaları kapsamında köy köy dolaşıyor. Onu Ayrancı şenlikleri nedeniyle yaylada kurulan çadırları gezerken bulduk.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024